SAĞLIK - 20 Eylül 2021 Pazartesi 23:02

Amasya’da salgınla mücadele ve aşılama çalışmaları masaya yatırıldı

A
A
A
Amasya’da salgınla mücadele ve aşılama çalışmaları masaya yatırıldı

Amasya’da korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele süreci ve aşılama faaliyetlerinin masaya yatırılarak değerlendirildiği toplantı yapıldı.

Amasya’da korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele süreci ve aşılama faaliyetlerinin masaya yatırılarak değerlendirildiği toplantı yapıldı.


Toplantıya başkanlık eden Vali Mustafa Masatlı, “Sosyal yaşamın aksamadan devam etmesi için salgını bitirmenin tek çaresi olan aşılamada duyarlı davranmalıyız” dedi.


Salgın hastalıkta vaka artışının en önemli nedenini sosyal hareketliliğin oluşturduğunu ve okulların açılmasıyla da yoğun bir sosyal hareketlilik başlarken buna paralel olarak vaka sayılarında da artış yaşandığını anlatan Vali Masatlı, “İlimiz genelinde aşılama, aşılamaya teşvik ve denetim faaliyetlerini aralıksız olarak sürdüreceğiz. Özellikle eğitim çalışanlarının aşı durumlarını titizlikle takip etmekteyiz. Çocuklarımızın sağlıklı şekilde okullarına devam etmesi önceliğimizdir. Yaptığımız çalışmalar sonucu eğitim çalışanlarında aşılama yüzde 94’ün üzerine çıkmıştır. İlimizdeki aktif vakalara baktığımızda ise, yüzde 90’ından fazlasının ya hiç aşı olmamış ya da aşılarını tamamlamamış vatandaşlarımızdan oluştuğunu görmekteyiz. Özellikle aşı oranı kısmen düşük olan yaş gruplarında vaka yoğunluğu yaşanması aşının ne denli etkili olduğunu da ispatlamaktadır” diye konuştu.


Velilerin de aşılamaya duyarlılık göstermelerinin ve okul aile birliklerinin sürece aktif olarak dahil olmasını istediklerini vurgulayan Masatlı, “Türkiye geneli aşılama tablosunda 1 doz aşılamada yüzde 90.3 ile 5. sıradayız. Bu oranları 2. dozlarda da yakalamak için halkımızın bekleme süreleri sonunda 2. aşılarını yaptırmalarını rica ediyoruz. Kış aylarını rahat şekilde geçirmek ve sosyal yaşamımıza devam etmek için bu hususlara dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.


İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ve İl Jandarma Komutanı Albay Ayhan Aygün’ün de yer aldığı toplantıda İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz ile Milli Eğitim Müdürü Ömer Coşkun tarafından bilgilendirme yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.