GENEL - 22 Şubat 2021 Pazartesi 08:51

Amasya’daki tarım ve hayvancılık faaliyetleri ele alındı

A
A
A
Amasya’daki tarım ve hayvancılık faaliyetleri ele alındı

Amasya’da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirildiği tarım üst kurulu toplantısı yapıldı.

Amasya’da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirildiği tarım üst kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıya başkanlık eden Vali Mustafa Masatlı, “Tarım ve hayvancılıkta Amasya için öngörülen 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çalışacağız” dedi.


Tarım sektörünün Amasya ekonomisinin sac ayaklarından biri olduğunu vurgulayan Vali Masatlı, “Tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir bölgede bulunmaktayız. Bu yoğun faaliyetlerin bir tezahürü olarak kişi başına düşen tarım hasılası bakımından Türkiye ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Tarımda yapacağımız dönüşümle sanayi hasılamızda da önemli ölçüde artışlar olacaktır. Bu noktada önemli olan tarım ürünlerimizi sanayiye entegre etmek ve farklı mamullere dönüştürebilmektir” diye konuştu.


Göreve geldiğinde ilk olarak sektörün ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit ederek çözüm üretmek için paydaş kurum ve kuruluşların içinde yer aldığı tarım üst kurulunu oluşturduğunu hatırlatan Mustafa Masatlı, “Bu kurulla birlikte tarım ve hayvancılık alanında Amasya için neler yapabiliriz, kendi imkânlarımızı en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz bunu değerlendirme fırsatı yakaladık. Yaptığımız tespitlerin ardından en önemli ihtiyacımızın sulama olduğunu gördük. Dünyada tarımsal üretimleri üst seviyelerde olan ülkelere baktığımızda, bu başarıyı doğru ve verimli sulama ile başardıklarını görmekteyiz. Bunun sonucunda ilimizin tarımsal sulama gereksinimlerini ve potansiyelini ilgili kurumlarımız tespit ederek, bir rapor haline getirdiler. Bu raporu da Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza arz ettik. Bu kapsamda İl Özel İdaremizin tarımsal sulamaya ayırdığı bütçeyi 2021 yılında en az 4 kat arttırıyoruz. 2020 yılında Özel İdaremizin yaptığı çalışmalarla 600 hektarlık bir alanda sulu tarıma geçilirken, bu yıl yapacağımız yatırımlarla 2500 hektarlık bir alanda daha sulu tarıma geçmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


Sulama çalışmalarının yanı sıra yağış azlığından dolayı kuraklıkla karşı karşıya gelinen bu dönemde sulama gereksinimi daha az olan bitkilerin ekimini teşvik edeceklerini anlatan Masatlı, “Bu proje için İl Özel İdaremiz ile Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ciddi ölçüde bir kaynak ayırmışlardır. Yine bölgemizde üretimi yapılabilen ve pazar değeri yüksek ürünlere yoğunlaşıyoruz. Bildiğiniz gibi talep görmeyen bir ürün için yapılan yatırım gereksizdir. Bu yüzden yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan talep gören, katma değerli ürünleri teşvik edeceğiz. Yine bu yıl misket elması, cennet hurması, incir ve ceviz üretimine ağırlık vereceğiz. Hayvancılık alanında damızlık manda dağıtımı yapağız. Küçükbaş hayvancılıkta ise üreticilerimize modern yemleme üniteleri dağıtarak bu noktada yaşadıkları sıkıntıları gidermiş olacağız. Hayvancılık alanında yapacağımız çalışmaların en önemlilerinden biri ise büyükbaş hayvanlarda buzağı atımlarını asgari seviyelere indirmek için ‘ecoli aşısı’ uygulamasıdır. Bu durum sektörün en önemli sorunlarından biridir. Aşısız gebe hayvanlarda yaşanan buzağı ölümleri milyonlarca liralık zarara yol açmaktadır. Tüm dünyayı etkisi altında alan salgında tarımın ne denli stratejik bir sektör olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu yüzden tarıma her zaman öncelik vererek, tarımla birlikte sanayileşeceğiz. Tüm bu çalışmalarımız ilimizin tarım ve hayvancılıktan elde ettiği geliri arttırmak ve özellikle kırsalda yaşayan insanımızı kalkındırmak içindir. Yapacağımız çalışmalarda daima sizlerin önerilerine açığız. Tüm paydaşlarımızın katkılarıyla Amasya’mızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2023 hedeflerine ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


İlgili kurum yöneticilerinin de yer aldığı toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin tarafından ilde gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık projelerine ilişkin bilgiler aktarıldı. Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda ve birliklerin başkanları da sektörel sorun, talepleri ile çözüm önerilerini aktardılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi’nden ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek Sultangazi Belediyesi, her gün 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan vatandaşlara yemek dağıtımı gerçekleştiriyor. Hijyen kurallarına uyarak özenle hazırlanan yemekler, her gün ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelerden desteğini esirgemeyen Sultangazi Belediyesi, yemek yapmakta zorlanan, kronik rahatsızlığı bulunan tek yaşayan, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için aşevinde her gün yemek pişiriyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Çözüm Merkezi’ne gelen başvuruların detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilmesi neticesinde yemek yardımından faydalanacak vatandaşlar belirleniyor. Tansiyon, kalp ya da kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar da göz önünde bulundurularak sağlıklı bir menü hazırlanıyor. Aşevinde tüm hijyen kurallarına uyarak titizlikle hazırlanan yemekler resmi tatil günleri dahil her gün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Sıcacık yemekler, belediye ekipleri tarafından güvenli bir şekilde muhafaza edilerek Sultangazi’nin 15 mahallesinde ikamet eden vatandaşlara teslim ediliyor. “Hayatı kolaylaştırmak için çalışıyoruz” İlçe genelinde çalınmadık kapı, uzatılmamış el kalmasın diye hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “ Yaş almış büyüklerimizi yalnız bırakmıyor, onlara destek oluyoruz. 65 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan kısacası yemek yapacak durumda olmayan vatandaşlarımıza her gün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Aşevimizde titizlikle hazırladığımız yemekler, belediye ekiplerimizce her gün ihtiyaç sahibi ailemizin kapısına teslim ediliyor. Resmi tatil demeden her gün yemek dağıtımımız gerçekleştiriliyor. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Sinop Sinop’ta en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması Sinop’ta 2024 Yılı En Donanımlı ve En Hızlı Yangın Ekibi Yarışması yapıldı. Gerçekleşen yarışma dron ile görüntülendi. Sinop’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2024 yılı en donanımlı ve en hızlı yangın ekibi yarışması düzenlendi. Sinop Orman İşletme Müdürlüğü Sinop Orman İşletme Şefliği Toplu Koruma Binası yanından düzenlenen yarışmaya Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kambur, kurum ve daire amirleri ve personeller katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarlsan, meydana gelen yangınların insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangınlarda asıl sorun insanların hatası. Bunu biliyoruz. Bu insan hatasını nasıl düzeltebiliriz? Eğitim şart diyoruz. Eğitimle olabiliyor. Şu anda yapılan çalışma tabii ki bir egzersiz yapma, sezonu açma, yeniden enerji yükleme, toplu halde bir araya gelerek sinerji oluşturma, kendi içimizde güç ve kuvvet kurma çalışması. Aynı zamanda kamuoyuna böyle bir mesaj vererek, farkındalık oluşturacak herkes birbirini kontrol ederek bu yüzde 95 gibi yüzde 96 gibi olan insan kaynaklı yangın sayımızı düşürmek" dedi. Ardından Sinop Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı personeller 400 metrelik mesafede ilk önce yangın söndürme tatbikatı yaptı, daha sonra en erken ve etkin müdahale yarışması düzenledi. Yarışmacılar itfaiye araçlarına bağlı hortumları ek yaparak hortumu önce serme, vanayı önce açma, yangına köpüklü ya da köpüksüz müdahale gibi dallarda yarıştı. Yarışma sonucunda Türkeli Orman İşletme Müdürlüğü 1’inci, Gerze Orman İşletme Müdürlüğü 2’nci ve Sinop Orman İşletme Müdürlüğü 3’üncü oldu.
Adana Vali Köşger: "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte huzur ve asayişi sağlamaya yönelik çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, "Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir" dedi. Köşger, polis sorumluluk bölgesi trafik düzenleme uygulamaları, asayiş çalışmaları ve ilçelerin genel durumu ile ilgili emniyet müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan ve polisler tarafından karşılanan Vali Köşger, şeref defterini imzalamasının ardından Müdür Arıkan ile görüştü. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, trafikteki sorunların analizi, güvenlik önlemleri, trafik akışının iyileştirilmesi için alınan tedbirler ile ilçelerde gerçekleştirilen asayiş uygulamaları ele alındı. "Trafik, kentin yaşam damarlarından biri" Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Köşger, trafiğin kentin yaşam damarlarından biri olduğunu belirterek "Güvenli ve düzenli bir trafik, hem vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını sürdürebilmesi hem de şehirlerimizin gelişimine katkı sağlaması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle trafik düzenlemeleri ve uygulamaları konusunda çalışmalarımızı ve bunun yanında ilimizin mevcut güven ortamının devamlılığını sağlamak için yapılması gerekenleri değerlendirdik" şeklinde konuştu. Vatandaşın can güvenliğinin her zaman öncelikleri olduğunu da ifade eden Vali Köşger, şöyle devam etti: "İlimizin huzur ve asayişini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Adana, her yönüyle güzel hadiselerle anılmayı hak eden bir şehir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Adana’mızda da suç ve suçluyla mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Bu konuda emeği geçen, ilimizin huzur ve güvenliğinin teminatı İl Emniyet Müdürlüğümüz personeline teşekkür ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum."