EĞİTİM - 11 Haziran 2019 Salı 10:22

Minik öğrenciler hem yarıştı hem de atık ürünlerden sergi açtı

A
A
A
Minik öğrenciler hem yarıştı hem de atık ürünlerden sergi açtı

Amasya’da, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve geri kazandırılması için Sıfır Atık Projesi kapsamında bir AVM’de Amasya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Zeynep Hatun Anaokulu iş birliği ile Atıktan Oyuncak Üretme Yarışması ve Atıktan Üretilmiş Oyuncak Sergisi yapıldı.

Amasya’da, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve geri kazandırılması için Sıfır Atık Projesi kapsamında bir AVM’de Amasya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Zeynep Hatun Anaokulu iş birliği ile Atıktan Oyuncak Üretme Yarışması ve Atıktan Üretilmiş Oyuncak Sergisi yapıldı.


Zeynep Hatun Anaokulunda eğitim gören 142 minik öğrenci ve velileri atık malzemelerden ürettikleri oyuncakları hem sergiledi hem de yarıştırdı. Minik öğrenciler atık malzemelerden uçak, robot, gemi, langırt masası gibi oyuncaklar yaptı. Sergi açılışı Amasya Valisi Dr. Osman Varol’un eşi Funda Varol, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Özkan Kaya, kurum kuruluş Müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve çok sayıda velinin katılımıyla yapıldı.


Atıktan Oyuncak Üretme Yarışması’nı atık malzemeden üretilmiş uzay aracı ve uzay elbisesi ile Öykü Elif Bektaş kazandı. Bektaş’a hediye olarak bisiklet verildi.


Birinci olan Öykü Elif Bektaş’ın annesi Sevlay Bektaş, “Aslında kızımın fikriydi. Astronot olmak istiyordu, uzaya gitmek istiyordu. Biz de geri dönüşümden böyle bir oyuncak yapalım istedik. Onun hayalini gerçekleştirdik, onunla beraber yaptık” dedi.


Birinci olan Öykü Elif Bektaş da büyünce kaşif olacağını belirtti.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Özkan Kaya, "Dünya Çevre Günü konseptinde bu yılın konsepti olan Sıfır Atık Projesi için biz de burada Zeynep Hatun Anaokulumuzla beraber bir yarışma düzenledik. Sıfır atıktan oluşan oyuncak yarışması. Bu yarışmanın sonucunda kazananlar 1-2-3 ve 2 tane 3 seçtik. Güzel bir etkinlik oldu. Bu şekilde çocukların ufku genişliyor. Çok güzel projeler var. Bazen diyorsun çocuk bu yaşta bunu düşünüyorsa ileride neler yapar” ifadelerini kullandı.


Zeynep Hatun Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni Yasemin Bolat, “Sıfır Atık Projesi kapsamındaki çalışmalarımızı sergiledik. Velilerimiz tamamen atıklardan oluşturduğu çalışmaları çocuklarıyla birlikte yaptılar. Daha işlevsel olan oyuncaklarımız ilk 3’e girecek şekilde öğrencilerimiz arasında kısa bir yarışma, jüri üyelerimiz belirledi zaten. Biz öğrencilere atık materyallerin yeniden dönüştürülebileceğini, çöplere atılması yerine yeniden kullanılabileceğini, yeniden bir ürün oluşturulabileceğini bilincini oluşturmak istedik burada. Pet şişeler, kapaklar, çöp kovaları, yoğurt kovaları, her türlü atık materyalden çalışmalar yaptılar” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.