KÜLTÜR SANAT - 10 Ekim 2019 Perşembe 16:37

Sanal oyunlar yerine geleneksel çocuk oyunları

A
A
A
Sanal oyunlar yerine geleneksel çocuk oyunları

Amasya’da çocukları sanal ortamın olumsuz etkilerinden korumak için “Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği” yapıldı.

Amasya’da çocukları sanal ortamın olumsuz etkilerinden korumak için “Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği” yapıldı.


Amasya Valiliği himayesinde Amasya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün katkılarıyla 12 Haziran Şehir Stadyumunda yaklaşık 750 çocuğun katıldığı Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi.


Şenlikte çocuklar basketbol, langırt, masa tenisi, badminton, aç kapıyı bezirgan başı, halat çekme, ip atlama, istop, uzun eşek, mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, yakar top, çuval yarışı, matrak ve körebe oynadı. Çocuklar, sanal dünyanın olumsuz etkilerinden kurtularak, hem sosyalleşti hem de doyasıya oyunlar oynadı.


Şenliğe evladıyla katılan Fatih Berberoğlu, “Yeni nesil çok oyunları bilmiyordu sadece sanal oyunları biliyordu. Bu etkinlik bence onların hem kültürümüzü bilmesi, tanıması hem de gelişimleri açısından doğayla ve açık havada olması bence çok iyi. Yeni nesil çocuklara baktığımızda obezitenin çok fazla olduğunu görüyoruz. Bu etkinlik obeziteyi de engelleyecek. Kaynaşmayı, paylaşmayı öğrenecekler. O anlamda çok önemli bir etkinlik diye düşünüyorum. İnşallah devamı gelir ve çocuklarımız da bunları oynayacak alanlar bulurlar. Aslında bizim o alanları da yaratmamız gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.


Şenliğe katılan çocuklardan Nesli Pehlivan, “Çocuklar için bizim için etkinlikler yapılıyor. Okulda ip atlayamıyoruz ama burada rahatlıkla oynuyoruz” diye konuştu.


Çocuklardan Sude Polat, “Bence çok güzel oldu burada oynamaları çünkü ip atlamadır, voleybol oynamadır okulda çok fazla gerçekleştiremiyoruz. Burada olması bizim içinde değişiklik oldu” şeklinde konuştu.


Amasya Valisi Dr. Osman Varol da çocukları ziyaret ederek, “Burada hem çocuklarımızın bir araya gelerek, takım halinde eğlenmeyi, bir şeyler yapmayı, ortaya bir takım değerler koymayı öğrenmeleri. Bir taraftan da geleneksel oyunlarımıza sahip çıkarak, belki birçoğumuzun mahallelerinde oynayarak büyüdüğü oyunları modern dünyanın yıpratıcı etkilerine karşı muhafaza etmek, kendileri bu güzellikleri yaşamak ve gelecek kuşaklara taşımaları açısından çok anlamlı ve önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.


Daha sonra Vali Varol, çocuklara elleriyle pamuk şeker ikram etti. Etkinlik gün boyu devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da seçimde 260 sağlık personeli görev yapacak Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın’da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak. Genel seçimlere sayılı günler kala ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da seçim hazırlıkları sürdürülürken, Aydın’da Mahalli İdareler Seçimi’nde 882 bin 124 seçmen 2 bin 918 sandıkta, belediye başkanlığı, meclis üyesi ve muhtar adayları için oy kullanacak. Bu çerçevede harekete geçen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ise hastanelerde yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşların oy kullanmasını sağlamak amacıyla seçim mesaisi yapacak. Geçtiğimiz gün Aydın Valiliği başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ardından alınan kararla birlikte Aydın genelinde seçim günü 69 araç ve 78 ekip olmak üzere toplam 260 sağlık personeli görev yapacak. Konu ile ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Hastanelerimizde yatan hastalarımız ve evde sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızdan talepte bulunanların, 31 Mart seçimlerinde hasta nakil araçlarımız ve hizmet araçlarımız ile oy verecekleri merkezlere ulaşımları sağlanacaktır. Evde Sağlık Hizmeti alan vatandaşlarımızın oy kullanacakları merkezlere kolay ve güvenli bir şekilde gidiş dönüşlerini sağlamak için İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 69 araç ve 78 ekip olmak üzere toplam 260 sağlık personelimiz görevlendirilmiştir. Seçimlerde oy kullanmak üzere nakil talep eden vatandaşlarımız Cumartesi günü saat 09.00 - 21.00, Pazar günü ise saat 08.00’den itibaren 444 38 33 veya Müdürlüğümüz Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi’nin 0256 213 54 72 numaralı telefonlardan randevu oluşturabilirler” ifadeleri yer aldı.
Hatay Afetzede vatandaş, yeni yuvasının anahtarını teslim almanın mutluluğunu yaşıyor Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan afetzede Osman Kara, TOKİ tarafından inşaa edilen yeni yuvasının anahtarını almanın mutluluğunu yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da afetin yaraları soruluyor. Kentin dört bir yanında TOKİ tarafından inşa edilen binalar her geçen gün yükseliyor. Payas ilçesinde de 1. ve 2. Etap deprem konutlarının anahtarları sahiplerine teslim edildi. Payas ilçesi Sincan Mahallesi’nde yaşayan Osman Kara’nın da evi depremde ağır hasar almış ve yıkılmıştı. Kara, ilçede bulunan TOKİ’lerde kuradan çıkan konutu için ön sözleşmeyi imzalayarak, yuvasının anahtarını aldı. Yeni yuvası için teşekkürlerini dile getiren Osman Kara, “6 şubat depreminde işte ev yıkılanlardan biriyiz, Allah milletimize o depremi bir daha yaşatmasın. Şuan var ya gerçekten, kendimi tutamıyorum yani o an hatırladıkça üzülüyorum. Öyle bir şey oldu ki yani daha şu yaşıma kadar böyle bir şey hiç görmedim. Yani depremi gördüm ama bu bir başkaydı yani. Allah kısmet ederse işte evimizi hazırladığımız zaman taşınacağız. Bu bir nimettir yani ben görmedim böyle devletin ev verdiğini, Allah razı olsun. Rabbim devletimize zeval vermesin Rabb’im, yani hepimize, gerçekten yani bu büyük bir nimettir. Allah razı olsun, yapanlardan edenlerden ve teşvik edenlerden. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçenlerden rabbim razı olsun” dedi.