GENEL - 07 Mayıs 2019 Salı 18:34

Vali Varol: "Çocuklarımızın gücünü trafik bilincini artırmak için kullanalım"

A
A
A
Vali Varol: "Çocuklarımızın gücünü trafik bilincini artırmak için kullanalım"

Çocuk sahibi insanların anne babalarından çekinmezken bu durumunun kendi evlatlarına gelince çoğu zaman tersi hal aldığını belirten Amasya Valisi Dr.

Çocuk sahibi insanların anne babalarından çekinmezken bu durumunun kendi evlatlarına gelince çoğu zaman tersi hal aldığını belirten Amasya Valisi Dr. Osman Varol, “Çocukların, velileri üzerinde çok büyük etkisi var. Çocuklarımızın bu gücünü trafik bilincini artırmak için kullanalım” dedi.


Geçen aylarda başlatılan ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ projesi çerçevesinde okullarda çalışmaların devam ettiğini, trafikte yaya önceliği hakkında da toplumda ciddi bir bilinç oluşmaya başlamasının ise çok sevindirici olduğunu vurgulayan Vali Varol, “Ben öğretmenlerimize ve ailelerimize şunu söylemek istiyorum. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak evlatlarımızı, çocuklarımızı eğitmemiz gerekiyor. Çünkü belli bir yaştan sonra insanların davranışlarını ve düşüncelerini değiştirmek çok kolay olmuyor. Bizim mutlaka ve mutlaka çocuklarımız, evlatlarımız üzerinde çalışmamış gerekiyor. Onlar bilinçli bir şekilde yetiştiğinde belki yirmi yıl sonra böyle bir sorundan bahsetmeyeceğiz. Çocuklarımızın bugün bile şöyle bir etkisi oluyor. Çoluk çocuk sahibi insanlar anne babalarından çekinmiyor. Ama kendi evlatlarından çekiniyorlar. İlkokula giden bir çocuğu istemediği için bir şeyi velilerin yüzde 90, 95’i yapmıyor. Çocukların velileri üzerinde, aileleri üzerinde çok büyük etkisi var. Yaşam tarzlarını onlar belirliyorlar. Boş zamanlarında neler yapacağını onlar belirliyorlar. Çocuklarımızın bu gücünü trafik bilincini artırmak için kullanalım diyorum ben. Araba kullanırken arkadan bir evladımız ‘baba niye emniyet kemerini takmıyorsun?’ dediğinde emin olun bir başkası söylediğinde ters cevap veren bir baba çocuğu söylediğinde ses çıkarmayıp emniyet kemerini takıyor. Bu birçok zararlı alışkanlıkta da karşımıza çıkıyor. Trafik bilincinde de çocuklarımızın aileleri üzerindeki etkisini kullanmamız gerekiyor. Bizler de onun için hem bakanlığımız genel olarak hem de bizde Amasya’da özel olarak çocuklarımız üzerine çok emek sarf ediyoruz. Emniyet teşkilatımız ve jandarmamız bu bilinci oluşturmak için sürekli olarak okullarımızda bir dizi etkinlik gerçekleştiriyorlar. Bunun sonucunu hem günümüzde hem de gelecekte toplumun genelinde inşallah alacağız” diye konuştu.


4-10 Mayıs Trafik Haftası etkinlikleri “Öncelik Hayatın, ‘Öncelik Yayanın’ sloganıyla ve ‘Yaya Öncelikli Trafik Güvenliği’ temalı programa katılan Vali Varol, “Eskiden gerçekleşen ölümlü trafik kazaları incelendiğinde genelde yolların yetersizliği, altyapı yetersizliği yüzde 80’lere ulaşan oranlarda ilk sıralarda yer alıyordu. Artık böyle bir mazeretimizde yok. Aksine birçok kazanın nedeni yollarımızın standardının çok yüksek olması ve kullandığımız taşıtların güçlerinin çok fazla olmasından kaynaklanıyor. Artık konunun temelinde insan var yani bizler varız. Biz bu trafik konusunda dikkatli davranırsak bu acıların, bu ölümlerin, bu sıkıntıların önüne geçebiliriz. İşin maddi boyutundan, ülke ekonomisine yol açtığı zarardan bahsetmiyorum bile. Çünkü bir insanın bile boş yere incinmesi veya hayatını kaybetmesi hiçbir maddi değerle ölçülemeyecektir” şeklinde konuştu.


Belediye Kültür Merkezi’nde Emniyet Müdürü Fahri Bulut, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız, diğer yetkililer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrencilerin de katıldığı programın sonunda hazırlanan stantlarda katılımcılara bilgiler aktarıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.