EĞİTİM - 10 Mayıs 2019 Cuma 11:08

“Vizyon 2023 Okumadan Gerçekleştirmek Güç” projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

A
A
A
“Vizyon 2023 Okumadan Gerçekleştirmek Güç” projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğünce okumayı kültür haline getirmek amacıyla hazırlanan “Vizyon 2023 Okumadan Gerçekleştirmek Güç” projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Amasya İl Millî Eğitim Müdürlüğünce okumayı kültür haline getirmek amacıyla hazırlanan “Vizyon 2023 Okumadan Gerçekleştirmek Güç” projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.


Amasya Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına, Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Amasya İl Millî Eğitim Müdür Vekili Doç. Dr. İlker Kösterelioğlu, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri ile projenin pilot uygulamasında görev alan öğretmen ve öğrenciler katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Doç. Dr. İlker Kösterelioğlu, öğrencilerimize kitap okuma kültürünün okuma etkinlikleri yoluyla kazandırılması, okuma kültürü kazandırmanın yanı sıra ilimizin PISA, TIMMS, YGS gibi ulusal ve uluslararası sınavlardaki eğitim başarısını olumlu desteklemek amaçları doğrultusunda hazırlanan “Vizyon 2023 Okumadan Gerçekleştirmek Güç” projesinin kapsamı ve uygulamaları hakkında güncel istatistiki veriler üzerinden katılımcıları bilgilendirdi.


Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 15 devlet, 1 özel okulda toplam 20 sınıfta 432 öğrenci ile gerçekleştirilen projenin pilot uygulamaları hakkında bilgi veren İl Millî Eğitim Müdür Vekili Kösterelioğlu, proje kapsamında verdiği desteklerden ötürü Vali Dr. Osman Varol’a teşekkür etti.


Vali Dr. Osman Varol yaptığı konuşmada,“Öğretmen arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz her fırsatta hep söylediğim bir şey var, eğitim insandan insana bir süreç olduğu için, teknik olanaklarınızı, çalışmalarınızı, ne kadar yoğunlaştırırsanız yoğunlaştırın iş sonunda öğretmenin emeğine, gayretine, çalışmasına ve arzusuna dayalı. Çok iyi bir öğretmen kadrosuna sahibiz. Yapmamız gereken bu öğretmenlerimizin potansiyelini harekete geçirecek bazı kanallar oluşturmak. Bu kanallar vasıtasıyla onları bilgi ve becerilerini, coşkularını evlatlarımıza aktarmak diye düşünüyorum" diye konuştu.


Konuşmaların ardından okuma etkinlikleri kapsamında pilot okul olan Uygur İlkokulu 2/A sınıfı öğretmeni Seyhan Ferahoğlu ve öğrencileri tarafından kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Proje tanıtım toplantısı Vali Dr. Osman Varol’un proje ekibi ve pilot uygulamada görev alan öğretmenleri tebrik etmesi ve hediyelerini vermesi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.