GENEL - 20 Ekim 2020 Salı 16:46

Adalet Bakanlığı ile PTT arasında "Adli Tebligat İşbirliği Protokolü" imzalandı

A
A
A
Adalet Bakanlığı ile PTT arasında "Adli Tebligat İşbirliği Protokolü" imzalandı

Adli Tebligat Sisteminin İyileştirilmesi Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı ile PTT arasında "Adli Tebligat İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Adli Tebligat Sisteminin İyileştirilmesi Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı ile PTT arasında "Adli Tebligat İşbirliği Protokolü" imzalandı. Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, "1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 35 milyondan fazla elektronik tebligat yapıldı. 21 bin yetişkin ağaca tekabül eden bin 234 ton kağıt tasarrufu sağlandı" dedi.


Ankara Hakimevinde düzenlenen imza törenine Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, her iki bakanlık ile PTT yetkilileri katıldı. Adalet Bakan Yardımcısı Birkan, törende yaptığı konuşmada, PTT’nin Adalet Bakanlığının en büyük paydaşı olduğunu söyledi. Uzun süren bir çalışma sonunda devam eden adli tebligat ve bunun elektronik ortama taşınması, var olan fiziki tebligatta da sorunların giderilmesi noktasındaki çalışmaları sona getirdiklerini anlatan Birkan, "Bu protokolle de bunları takip edeceğiz. Adliyenin, adalet teşkilatının ve yargılamaların en önemli unsurlarından bir tanesi tebligat. Yargılamadaki bazı gecikmelerin en büyük nedeni de tebligat kaynaklı. Biz de bunu tespit ettik ve gidermek için bir çalışma yaptık. Artık çağ iletişim çağı. Biz kanunlarımızı da bu noktada güncelledik ve elektronik tebligata da hızlı bir şekilde giriş yaptık. İnanılmaz bir şekilde bu sayı artıyor. Tüm vatandaşlarımızdan, özellikle de şirketlerimizden, avukat meslektaşlarımızdan, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan beklentimiz bu elektronik tebligat konusunda hassas olmaları ve bu konudaki çalışmaları tamamlamaları" diye konuştu.



"Hedefimiz sıfır sorunla tebligat konusunu tamamlamak"


Elektronik tebligatla belirlenen hedeflere bir adım daha yaklaştıklarını kaydeden Birkan, "Burada en büyük paydaşımız PTT. İnşallah özellikle elektronik tebligat konusunda büyük başarıları hep birlikte gerçekleştireceğiz. Hedefimiz sıfır sorunla tebligat konusunu tamamlamak. Bugün de bu konuda daha iyi çalışma yapmamız için bu protokolü hazırladık. Bu protokolün amacı da ilgili kurumların ve birimlerin düzenli aralıklarla bir araya gelerek adli tebligat sisteminde uygulamadan kaynaklanan sorunların çözülmesi ve özellikle elektronik tebligat sistemine ilişkin farkındalığın arttırılması" şeklinde konuştu.



"Bin 234 ton kağıt tasarrufu sağlandı"


Birkan, "1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 35 milyondan fazla elektronik tebligat yapıldı. 21 bin yetişkin ağaca tekabül eden bin 234 ton kağıt tasarrufu sağlandı" bilgisini paylaştı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ise son 18 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde birçok başarıya imza attıklarını dile getirdi. Ülke olarak milli kalkınma yolunda çok ciddi aşamaların kaydedildiğini söyleyen İskurt, "Özellikle ulaştırma ve altyapı alanına yaptığımız yatırımlarla insanımıza hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım imkanları sunduk. İletişim ve haberleşme alanında da gelişen dijital teknolojileri hızla kendi ülkemize taşıdık ve vatandaşımızın kullanımına sunduk" dedi.


İskurt, "Bugün, Adalet Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak geçtiğimiz Ocak ayında milletimizin hizmetine sunduğumuz Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ni çok daha faydalı olacak şekilde geliştirmek için bir aradayız. Bu kapsamda vatandaşlarımızın değişen ihtiyaç ve beklentilerini göz önüne aldığımızda iş birliği alanlarımızı genişletmek, hali hazırda kullanılan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’mizi geliştirmek için bir protokole imza atıyoruz. Sürdüreceğimiz ortak faaliyetler ile oluşturulacak karşılıklı çalışma grupları aracılığıyla sunduğumuz hizmetlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını da hedefliyoruz. İş birliğimizin milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" değerlendirmelerinde bulundu.



"Adalet sistemi daha hızlı ve çevre dostu bir şekilde işliyor"


7201 Sayılı Tebligat Kanunu ile elektronik tebligatın zorunlu hale getirildiğini hatırlatan İskurt, "Hizmete sunulan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ile günlerce süren tebligat işlemleri artık çok kısa süre içerisinde tamamlanabiliyor. Bu sayede adalet sistemi daha hızlı ve çevre dostu bir şekilde işliyor. Kurulan yeni sistemle binlerce ağaç kesilmekten kurtarıldı ve yargı sistemimizin işleyişinin bir parçası olan tebligat gönderim süreci yeniden düzenlendi. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi sayesinde 500 bine yakın kişi ve kurum e-tebligat sistemini kullanmaya başladı. Sistemin kurulduğu günden bu yana 36 milyon tebligat gönderildiği kayda geçirilirken, bu sayının daha da artması ve sistemin yaygınlaştırılması için de çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de milletimizin yaşamını kolaylaştırmak ve onlara en kaliteli hizmeti sunmak için var gücüyle çalışan posta ve telgraf teşkilatımız, yenilikçi vizyonuyla e-tebligat alanında da hem ulusal hem de uluslararası alanda adından söz ettiriyor. Elektronik tebligata geçişle birlikte, fiziki tebligat getirisi azalan PTT için önceliğin milletimizin refahı olduğunu bir kez daha görmüş olduk" ifadelerini kullandı.


Adalet Bakan Yardımcısı Birkan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı İskurt, konuşmaların ardından işbirliği protokolünü imzaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı. Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Bir bisiklete üç kişi bindi Kağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Kamyonetin arkasına takıldılar Kağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Adana Motosiklet hırsızından ilginç savunma: "Bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çaldım" Adana’da 3 ayda 5 motosiklet çalan zanlı, "Motosikletleri bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım" diyerek kendini savundu. Mahkemeye çıkartılan zanlı tutuklandı. Edinilen bilgiye göre olay, 15 Nisan saat 19.30 sıralarında Seyhan ilçesi Kuruköprü Mahallesi’ndeki bir otelin önünde meydana geldi. Şüpheli Süleyman H. (21) ile ismi açıklanmayan suç ortağı, Ömer Ö.’nün park halindeki motosikletini çalmaya karar verdi. Süleyman H. motosikleti düz kontak yapmaya çalışırken, arkadaşı ise cep telefonuyla konuşma bahanesiyle gözcülük yaptı. Şüpheliler, alarmın çalmasına aldırış etmeden çalıştırdıkları motosiklete binip, bölgeden uzaklaştı. O anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı. Motosikletini bulamayan Ömer Ö.’nün ihbarıyla Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, olayla ilgili çalışma başlattı. Güvenlik kamerası görüntülerinden kimliği belirlenen Süleyman H.’nin, 3 ay içerisinde 5 motosiklet daha çaldığını tespit etti. Adresi belirlenen şüpheli, Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi’nde caddede yürüdüğü sırada yakalandı. Emniyete götürülen Süleyman H. ifadesinde, “Motosikleti çaldıktan sonra bir şeyler yemek için lokantaya gittik. Masadan kalktıktan sonra motosikletin çalındığını gördük. Önceki motosikletleri de bir tanıdığımın avukat masraflarını karşılamak için çalıp, sattım” dedi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Süleyman H., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çalıntı motosikletler bulunmazken, firari şüpheliyi ise yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.