EĞİTİM - 24 Haziran 2021 Perşembe 16:08

AFAD ile OSBÜK arasında “Afet Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı

A
A
A
AFAD ile OSBÜK arasında “Afet Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı

Afetlere karşı alınacak önlemlerin birçok olumsuz durumla karşılaşmaya engel olacağını belirten Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, “Alınacak eğitimlerin birçok olayı başından engelleyeceğini, birçok riski ortadan kaldıracağını varsayıyoruz” dedi.

Afetlere karşı alınacak önlemlerin birçok olumsuz durumla karşılaşmaya engel olacağını belirten Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, “Alınacak eğitimlerin birçok olayı başından engelleyeceğini, birçok riski ortadan kaldıracağını varsayıyoruz” dedi.


Afet Eğitim Yılı kapsamında AFAD ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) arasında “Afet Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol imza törenine AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ile OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü katıldı. İmza töreninde açıklamalarda bulunan Taşdelen, “Bugün burada organize sanayi üst kuruluşlarıyla bir eğitim çerçeve anlaşması yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız. 51 milyon vatandaşımıza afet farkındalık eğitimi vereceğiz diye yola çıktık. Bu yılın tamamını konuya odaklanarak geçirmeyi hedeflediğimiz için bu kapsamda Türkiye’de var olan tüm kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu statüsündeki kuruluşlar yani bize destek olabilecek veya beraber çalışabileceğimiz kim varsa herkesle işbirliği protokolleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz” dedi.



“Organize sanayi bölgeleri bizim için ayrıca bir önem arz ediyor”


Organize sanayi bölgelerindeki tehlike riskinin yoğun olduğuna değinen Taşdelen, “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’yla bir protokol için bir araya gelmiş bulunmaktayız. İnşallah hayırlara vesile olur. Organize sanayi bölgeleri bizim için ayrıca bir önem arz ediyor. Tehlikelerin yoğun olarak bulunduğu yerler organize sanayi bölgeleri. Dolayısıyla burada vereceğimiz eğitimler bir kat daha önem arz ediyor. Burada alınacak eğitimlerin birçok olayı başından engelleyeceğini, birçok riski ortadan kaldıracağını varsayıyoruz. İnşallah önce eğitici eğitimlerimizle, ardından da o eğiticilerin kendi içerisinde eğitim vermeleriyle yılın sonunda bu rakama ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



“Her türlü işbirliğini yapmaya her zaman hazırız”


AFAD’ın afetlerde Türkiye’nin ortak gücü haline geldiğini ifade eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ise her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını belirterek şunları dedi:


“Bugün AFAD, afetlerde Türkiye’nin ortak gücü haline gelmiştir. Bunun için ben şunu özellikle ifade etmek isterim ki OSBÜK olarak 81 şehrimizde 353 organize sanayi bölgemizle AFAD ile her türlü işbirliğini yapmaya her zaman hazırız. Bize düşen görev aynı zamanda tedbir almak, olası afet durumlarında insanımızın ne yapacağı ile ilgili bilgisini, bilincini artırmak. Organize sanayi bölge müdürlüklerimizi, organize sanayi bölgelerimizde üretim yapan 67 bin sanayi işletmemizi ve 2 milyonun üzerindeki çalışanımızı kapsayan bir protokole imza atacağız. Organize sanayi bölgelerimizde afet risklerinin azaltılması, afet ve acil durumlara hazırlık çalışmaları, afet farkındalık eğitimleri gibi birçok konuyu kapsayan bu protokol, sanayi işletmelerimiz ve üretimin sürdürülebilirliği için gerçekten çok önemli. Çünkü, deprem, sel, yangın gibi afetler sonucunda yaşananlar, can kayıplarına neden olduğu gibi, işletmelerimizin ticari hayatlarını, insanımızın gelirini ve ülkemizin büyümesini de doğrudan olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla işletmelerimizi, KOBİ’lerimizi afetlere hazırlayarak, afetlerden daha az etkilenen bir yapıya kavuşturmamız şart. İnşallah 2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı kapsamında birazdan imzalayacağımız protokolle daha güvenli yarınlar için daha güçlü işbirlikleri yapacağız.”


Protokol imza töreninin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekinildi. Karşılıklı hediyeleşmenin ardından tören sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.