ASAYİŞ - 22 Haziran 2021 Salı 20:00

Ankara’da iş yerlerini su bastı, araçlar suya gömüldü

A
A
A
Ankara’da iş yerlerini su bastı, araçlar suya gömüldü

Ankara’da öğlen saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağış su baskınlarına neden oldu.

Ankara’da öğlen saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağış su baskınlarına neden oldu. İş yerleri ve araçlar sular altında kaldı.


Ankara’nın Etimesgut ilçesine bağlı Şaşmaz Oto Sanayii’nde bulunan iş yerlerini, öğlen saatlerinde etkisini gösteren sağanak sonucunda su bastı. Sağanaktan dolayı 4 araç suya gömülürken araçlarda büyük maddi hasar meydana geldi. 2522. Cadde üzerinde bulunan iş yerlerinin su basması sonucu ise dört araç suya gömüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, 10 aracın su basması sonucu maddi zarar görmesi üzerine tutanak tuttu.


Sağanaktan dolayı mağdur olan 52 yaşındaki Bayram Tuncer, “Önce sevindik yağmur yağıyor diye. Maşallah falan dedik. Bir baktık ki her taraf sel. Arkadaşın dükkanını su basmasının ardından bizim dükkanımızı bastı. Arabalarımız bu hale geldi. Belediyeyi çağırıyoruz, adamlar hortumla su çekiyorlar. Belediyenin adamı da iş yapmadı. Her taraf perişan. Kanalizasyonlar doğru düzgün çalışmıyor. Aşağı yukarı 20-25 araç zarar gördü. Her yağmur yağdığında aynı şekilde oluyor. Geçen sefer yine oldu sanayici arkadaşlarımızın yardımıyla toparlamıştık” dedi.


İş yerini su basan 41 yaşındaki Mehmet Karakaya, yağmurun yavaş yavaş yağdığı esnada rögarları tıkanmaya başladığını belirterek, “Esnafların kendisi rögarları temizlemeye başladı. Yağmur hızlanınca altında duramadığımız için bütün dükkanlarımızı su bastı. 153’ü arıyoruz, 110’u arıyoruz gelen arkadaşlar biz buraya bir şey yapamıyoruz diyorlar. Arabalarımız, eşyalarımız suyun altında kaldı. Yetkili kişilerin bize yardımcı olmasını talep ediyoruz. Bodrumlar hep suyla doldu” diye konuştu.


Arabaların ve eşyaların su altında kaldığını aktaran esnaf Mehmet ise şunları kaydetti:


“Belediyeyi arıyoruz. Ne gelen var ne giden. Biz arıyoruz soruyoruz. İtfaiyenin müdürünü arıyoruz o da ilgilenmiyor. Buraya adam gönderiyorlar adamlar bir işe yaramıyor. Benim dükkanımın haline bakın. İçeride benim arabalarım var. Müşteriler bir taraftan sıkıntı yapıyor bana. Zamanında gelselerdi bu sıkıntıyı yaşamayacaktım ben. Tavana kadar su. Belediye zamanında gelseydi zamanında müdahale etseydi bu yaşanmayacaktı. Bu su bu şekilde herhalde gece 12’yi bulur ya da sabahı bulur. Kaç saattir çekilen su belli. 2-3 saattir buradalar. Koskoca belediyenin iki tane mi hortumu var? Karşıdaki adam hortumla dükkan yıkıyor. Bu iş böyle olmaz ki. Bu mağduriyetimi kim giderecek? Şu anda aşağıda dört tane arabam var, toplam 250-300 bin lira zararım var şu anda. Bunu kim karşılayacak?”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.