EKONOMİ - 03 Mayıs 2018 Perşembe 14:41

Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım

A
A
A
Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara’ya yapılan projelerle 96 milyon liralık yatırım kazandırıldığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ankara’ya yapılan projelerle 96 milyon liralık yatırım kazandırıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise, “Yeni pakette yeni fırsatlar var. Borcu olan tarım Bağ-Kur’lular yeniden yapılandırılacak. Tarım işçilerine geçmiş donemde ek-5’le alakalı düzenlemeler hayata geçecek, daha avantajlı olacak. İlk defa girişimcilik faaliyetlerine başlayacak Bağ-Kur’lu gençlerin 1 yıl boyunca sigortaları SGK tarafından karşılanacak” diye konuştu.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) Ankara’yı kapsayacak 18 projenin sözleşmesi ve bir projenin temel atma töreni ile 25 tesisin açılış töreni gerçekleşti. Temel atma törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da katıldı. Programda konuşan Bakan Fakıbaba, Türkiye’nin kalkınmasının tarımsal kalkınma ile mümkün olacağına dikkat çekerek, "Bugün 18 projenin sözleşmelerini imzalayacağız ve bunlar içinde bir projenin temel atma törenini birlikte gerçekleştireceğiz. 25 tesisin de açılışını yapacağız. Bu projelere toplam 47 milyon TL hibe sağlıyoruz. Bu hibelerle Ankara’ya 96 milyon liralık yatırım kazandırıyoruz. Kalkınma ve büyüme kırsalda başlar. Çünkü üretim kırsalda oluyor ve gıdamız da kırsaldan geliyor. O nedenle her zaman söylüyorum, kırsal kalkınma olmadan ülkede kalkınma olamaz. Bu hibelerle kırsalda birçok kişinin hayatı değişecek. Kadınlarımız iş kuruyor, istihdama katkı sağlıyorlar. Gençlerimiz kırsala dönmeye başlıyor. Bu tesisleri gezerken insanımız desteklenince neler yapıyor kendi gözlerimle görüyorum. Gerçekten gurur duyuyorum. Kırsala daha fazla yatırım için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu yatırımları gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Bakanlık olarak kırsalda yaşam standartlarını yükseltmek, tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek, kısacası yerinde üretmek ve yerinde işlemek felsefesiyle çalışmalarımız artarak devam ediyor. Sağladığımız destekler ve hibelerle Ankara’nın tarımsal üretim değeri son 15 yılda yaklaşık 5,5 kat arttı. 2002’de 1,4 milyar lirayken, 2017’de 7,7 milyar liraya ulaştı. Ankara’nın tarım ve gıda ürünleri ihracatı iki kat arttı. 2002’de 141 milyon dolardan 2017’de 290 milyon dolara ulaştı" açıklamasını yaptı.


Ankara’nın sadece başkent olmadığını, bereketli topraklarıyla birçok tarım ve gıda ürününün merkezi olduğunu belirten Fakıbaba, "Ankara, IPARD-1 kapsamında 42 il içinde en fazla hibe alan ildir. Ankara’ya TKDK olarak 487 projeye 255 milyon TL hibe ödedik. Bu hibelerle 505 milyon yatırım yapıldı. Bini bayan olmak üzere 3 bin 500 istihdam sağladık. Bugün toplam hibesi 25 milyon TL olan 18 projeyle sözleşme imzalıyoruz. Bu hibeler sayesinde 55 milyon TL yatırım kazandıracağız. 2018 sonunda TKDK tarafından Ankara’ya son 5 yılda toplamda 505 projeye 280 milyon TL hibe vermiş olacağız. Ankara’ya 560 milyon TL yatırım kazandıracağız. Bu yatırımlarla istihdam edilen kişi sayısı 4 bin 100’e ulaşacak. Bu yatırımlar AB standartlarında tesislerdir. Ankara’nın bu hibelerden daha fazla faydalanması için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.



“Türkiye tarımsal kalkınmada büyük bir ivme kazanacak”


Türkiye’nin 7.4’ lük büyümesinde sadece sanayinin olmadığını, bunun içerisinde tarımsal kalkınmanın da büyük rol oynadığını belirten Bakan Sarıeroğlu ise, “Bugün gerçekten önemli alanda yeni süreçleri, hikayeleri başlatacak bir gündeyiz. Ankara ilimizde 12 milyon dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. Tarım alanlarına sahip iller içerisinde en büyük ikinci şehir konumunda. Gerçekleştirdiğimiz hibe programıyla Ankara tarımsal kalkınmada büyük bir ivme kazandı. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz tesisler ve imzalayacağımız sözleşmelerle var olan yatırımlar daha da ivme kazanacak. Türkiye’de 7.4 büyüme oldu ancak bu sadece sanayide değil tarımsal alanda da gerçekleşen adımlar sayesinde oldu. Toplamda Ankara’ya yapmış olduğumuz yatırımda 25 tesis açılışı 41 milyon lira tutuyor" dedi.


Girişim faaliyetleri konusunda Tarım Bakanlığı ile ortak projeleri olduğunu açıklayan Sarıeroğlu, "Birlikte toplam 3.5 milyon euroluk 5 projeyi yürüttük. Bu projeler sonucunda 19 bini kadın olmak üzere 50 bin istihdam sağladık. Önümüzdeki dönemde de Tarım Bakanlığı ile çalışmalar sonucunda mesleki eğitimlerimiz devam edecek. Hedefimizi 28 bin işgücü. Çalışma Bakanlığı olarak sosyal güvenlik konusu bizim için oldukça önemli. Kayıtlı istihdamı yüzde 50’ye ulaştırmaya çalışıyoruz, kayıt dışı çalışmayı ise minimuma indirmeye çalışıyoruz. Ayrıca mevsimlik işçi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda Tarım Bakanımız ve Kalkınma Bakanımız ile ortak takip ettiğimiz Polatlı’da Türkiye açısından örnek bir açılış gerçekleştireceğiz. İlk defa uygulanan bir proje olacak. İşlevlik konusunda istediğimiz gibi giderse mevsimlik işçilerin yoğun yaşadıkları yerlerde bu projelerimizi yaygınlaştıracağız. Tarım işçimiz 50 bin, 713 bin Bağ-Kur’lumuz var. 75 bin tarımdan emekli ve 687 bin tarım Bağ-Kur’lu var. Yeni pakette yeni fırsatlar var. Borcu olan tarım Bağ-Kur’lular yeniden yapılandırılacak. Tarım işçilerine geçmiş donemde ek-5’le alakalı düzenlemeler hayata geçecek, daha avantajlı olacak. İlk defa girişimcilik faaliyetlerine başlayacak Bağ-Kur’lu gençlerin 1 yıl boyunca sigortaları SGK tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.



“Tarımsal kalkınma ile tüm bölgelerimizin refah seviyesi yükselecek”


Toplantıda konuşan Ankara Valisi Ercan Topaca, “Ankara için, tarım için, kırsal kalkınma için önemli. Geniş tarım alanlarıyla potansiyeli olan Ankara’da ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek faaliyetlerin gelişmesi, teknoloji kullanımı ile çiftçilerin refah düzeyi artacak. 25 tesisin açılışı, 18 proje imzalanacak. Ankara ilinde IPARD-1’de 505 proje uygulandı. 208 milyon lira hibe sağlandı, 4 bin 100 ek istihdam sağlandı. Refah düzeyinin yakalanmasında tarımsal faaliyetler çok önemli. Ülkemizin her yerinde aynı refah seviyesi olsun istiyoruz. Kırsal da şehir de gelişsin istiyoruz. Gıda güvenliği ve stratejik gıda ihtiyacımızı uzun vadede dışa bağımlı olmaktan kurtaracak şekilde planlamalıyız. Bu yatırımlar hem çiftçilerimizin kapasitelerinin artmasını sağlıyor hem de tarımsal alandaki dışa bağımlılığı azaltacak. Biz de kırsal kalkınma faaliyetlerini destekliyoruz" dedi.


TKDK tarafından verilen hibelerin küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük avantajlar sağlandığını ifade eden TKDK Başkanı Hakan Antalyalı, “Toplamda 43 projeye TKDK 47 milyon lira hibe sağladık. Bu hibelerle Ankara’da 100 milyon yatırım yapılacaktır. Ankara’nın tarım potansiyelin etkin kullanmasına katkı sağlayan bu yatırımlar, aynı zamanda istihdama da katkı sağlıyor. TKDK olarak AB fonlarının kullanıldığı IPARD kapsamında 2011 yılından itibaren 42 ilde birçok alanda yatırımları destekliyoruz. Ankara 2016 IPARD- 1 kapsamda en fazla hibe alan ilimiz. Ankara il koordinatöründe çalışan arkadaşlarımızı emekleri ve çalışması ile Ankara’da IPARD-2 kapsamında hibeler artacak. Daha etkin kullanılması için son 4 ayda çalışma başlatıldı. Küçük işletmelere önemli avantajlar sağladı. Bu yıl çıktığımız 3. çağrı kapsamında başvurular nisan ayında bitti. Değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Amacımız Ankara ve diğer illerimizde projeleri desteklemektir" şeklinde konuştu.


Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ankara Valisi Ercan Topca, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yardımcısı katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.