EKONOMİ - 19 Ocak 2021 Salı 14:15

Bakan Pekcan: "Müteahhitlik sektörümüz, dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır”

A
A
A
Bakan Pekcan: "Müteahhitlik sektörümüz, dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,” Müteahhitlik sektörümüz, dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır“ dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,” Müteahhitlik sektörümüz, dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır“ dedi.


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ’Türkiye Müteahhitler Birliği binasında yapılan 2020 yılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Bakan Pekcan’ın yanı sıra Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ve Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aker de katıldı.


Bugüne kadar farklı kıtalarda 128 farklı ülkede gerçekleştirilen projelerle, küresel ölçekte takdir kazanmış müteahhitlik sektörümüz; Türkiye’nin yüz ağartan, marka sektörlerinden biri olmaya devam etmekte olduğunu belirten Bakan Pekcan, "Her zaman ifade ettiğimiz gibi ilk kez 1972 yılında Libya’da üstlenilen liman projesi ile başlayan yurtdışı müteahhitlik serüvenimiz, 48 yılı geçen süre içerisinde büyük ilerlemeler kaydetmiş ve hizmet sektörlerimiz arasında en yetkin ve rekabetçi sektörlerden birisi konumuna ulaşmıştır. İnşaat sektörümüzün girişimciliği ve hızlı hareket kabiliyeti sayesinde Türk müteahhitlik sektörü, dünyadaki siyasi ve ekonomik dalgalanmalar gibi konjonktürel gelişmelere rağmen, güçlü performansını devam ettirmektedir. Bugün itibariyle, müteahhitlik sektörümüz, dünyanın 128 farklı ülkesinde 418,7 milyar dolar değerinde 10 bin 525 proje üstlenmiş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.



“Son 18 yılda üstlenilen proje bedeli; bugüne kadarki toplam proje bedelinin yüzde 88,1’ini oluşturmaktadır”


2002 yılından bu yana yurt dışında üstlenilen iş hacminin 369 milyar doları geçtiğini belirten Bakan Pekcan, "Türk müteahhitleri tarafından 1972 - 2002 dönemini kapsayan 30 yıllık süre içerisinde, yurt dışında üstlenilen iş hacmi yaklaşık 50 milyar dolar iken, 2002 yılından bu yana yurt dışında üstlenilen iş hacmi ise 369 milyar doları geçmiştir. Son 18 yılda üstlenilen proje bedeli, bugüne kadarki toplam proje bedelinin yüzde 88,1’ini oluşturmaktadır. Sektörümüz, kümülatif olarak en fazla Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Coğrafyası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da iş üstlenmiştir. Toplam proje büyüklüğümüzün yüzde 84,4’ünün üstlenildiği bu 3 coğrafya bizim geleneksel pazarlarımızdır. Bu kapsamda, kümülatif olarak 84 milyar dolarlık büyüklükle en fazla Rusya Federasyonu’nda iş üstlenmiştir. Sektörümüz, bugüne kadar en fazla konut-rezidans, karayolu, ticaret merkezleri, enerji santralleri ve havalimanları projeleri üstlenmiş bulunmaktadır. Bu 5 alt kategorideki toplam büyüklüğümüz yaklaşık 200 milyar doları bulmaktadır” diye konuştu.



“2020 yılında üstlendiği projelerin proje bedeli an itibariyle 14,4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır”


2020 yılında gerçekleşen proje büyüklüğüne değinen Bakan Pekcan,”2019 yılında yurtdışı müteahhitlik sektöründe 19,7 milyar doları aşan bir proje büyüklüğüne ulaşmıştık. Bu değer, süregelen ticaret savaşlarına ve uluslararası arenadaki istikrarsızlıklara rağmen önemli bir seviye idi. Esasen bize, 2020 yılına da, her şeye rağmen iyi bir başlangıç yapmış ve yılın ilk aylarında ciddi ve prestijli projeler üstlenmiştik. Tüm küresel ekonomik sorunlara rağmen, 2020 yılında 20 milyar dolarlık proje büyüklüğünü aşabileceğimizi hedefliyorduk ve planlıyorduk. Ancak, salgının küresel etkileri, yeni proje üstlenimi açısından oldukça zor bir yıl yaşamamıza neden oldu. Buna rağmen memnuniyetle belirtmek isterim ki, firmalarımızın 2020 yılında üstlendiği projelerin proje bedeli an itibariyle 14,4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Yılsonunda üstlenilmiş olan yeni projelerin bilgilerinin de eklenmesi ile 2020 yılını da 15 milyar doları aşan bir büyüklükle kapatmış olacağımızı öngörüyoruz. Bu büyüklüğün, dünya ekonomik ve siyasi konjonktüründe yaşanan birçok olumsuz gelişmenin yanı sıra, 2020 yılı Mart ayı itibariyle Covid-19 salgınının küresel ölçekte yaşattığı daraltıcı etkilere bağlı olarak tüm ülkelerin kısa vadeli yatırım politikalarını ertelemesine rağmen elde edilmiş önemli ve takdire şayan bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Bu rakam, ülkemiz müteahhitlerinin yurtdışında zor şartlarda dahi ciddi bir performans gösterebildiğinin ve bu bağlamda bir süreklilik sağladığının da kanıtıdır” dedi.


Bakan Pekcan, salgın sürecinde, zor şartlarda performansından ödün vermeyen bütün çalışanlara teşekkürlerini iletti. Pekcan, ”Bu başarıyı temin eden tüm müteahhitlerimize; projelerde çalışan/çalışacak işçisinden mimar ve mühendisine; emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye Müteahhitler Birliğimize, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliğimize, Birliklerimizin Saygıdeğer Başkanları, Yöneticileri ve her bir üyesine şükranlarımı sunuyorum. Nasıl zor şartlara rağmen, ihracatçılarımız durmadı, büyük bir azim ve direnç göstererek, son çeyrekte yakaladıkları 51,2 milyar dolarlık ihracatla önemli bir rekora imza attılarsa müteahhitlik sektörümüzün de bu benzer başarıyı gösterdiğini görebiliyoruz. Bu da esasen ülkemiz ekonomisinin güçlü altyapısını ve firmalarımızın dinamizmini gösteriyor. Elbette, küresel şartların daha müsait olmasıyla, dünyanın pek çok yerinde, çok daha fazla ve çok daha büyük projeleri üstlenebileceğimizi biliyoruz. Bunun için çalışmalarımızı hep birlikte titizlikle sürdürüyor olacağız” şeklinde konuştu.



“Rusya Federasyonu’nda üstlenilen yeni proje tutarı 4,6 milyar dolara ulaşmıştır”


2021 yılı boyunca toplam proje büyüklüğünün 15 milyar dolar seviyesini aşmak olduğunun altını çizen Pekcan, ”Firmalarımız, artık, geleneksel pazarlarımızın yanı sıra, müteahhitlik sektöründe önemli bir pazar konumunda olan Batı Avrupa ve ABD pazarlarına girmeye yönelik çalışmalarını hızlandırmakta, özellikle ABD ve Batı Avrupa’da firma satın alımı, yerel firma kurulumları ve iştirakler gibi yeni yöntemlerle bu pazarlarda tutunmaya çalışmaktadırlar. 2020 yılı için üstlenilen projelerin ülkesel ve bölgesel dağılımına baktığımızda, 2020 yılında da firmalarımız tarafından en fazla proje Rusya Federasyonu’nda üstlenilmiş olup, Rusya Federasyonu’nda üstlenilen yeni proje tutarı 4,6 milyar dolara ulaşmıştır. Rusya Federasyonu’nun ardından, 2020 yılı içerisinde en fazla proje üstlenilen ilk 20 ülke arasında, BDT, Ortadoğu, Kuzey Afrika coğrafyasında bulunan geleneksel pazarlarımızın yanı sıra, Romanya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Hollanda, Senegal, ABD, Mozambik ve İngiltere gibi Balkanlar, Batı Avrupa, Amerika ve Sahra-altı Afrika ülkelerinin yer aldığını görüyoruz. Ayrıca, 2020 yılı içerisinde sektör tarafından Hindistan ve Afganistan gibi Asya ülkelerinde de projeler üstlenilmiştir” şeklinde konuştu.



“Ülkemizin büyük tecrübeye sahip olduğu sağlık sektörüne yönelik projelerin artacak olmasının, firmalarımız adına yeni bir fırsat olduğunu düşünüyoruz”


Coivd ile küresel tedarik ve değer zincirlerinde görülebilecek dönüşümlerin hizmet sektörüne de kaçınılmaz yansımaları olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,”Müteahhitlik sektörümüzün, geleneksel pazarlardaki payını sürdürmesi ve yeni pazarlarda da ciddi bir büyüklüğe ulaşması, geleceğe yönelik beklentilerimizi güçlendirmektedir. 2020 yılında en fazla proje üstlendiğimiz sektörler ise, karayolu, konut-rezidans, enerji santralleri, petrokimya tesisleri, havalimanları ve demiryolu projeleri olarak görülmektedir. Sektörel dağılımın çeşitliliği ve nitelik olarak katma değeri yüksek sektörlerden oluşması da ülkemiz firmalarının yurtdışında daha nitelikli ve niş projeler üstlendiğinin önemli bir göstergesidir. Umarım önümüzdeki dönemde, önceden yaptığımız gibi, birçok hedef ve potansiyel arz eden ülkeye hep birlikte heyetlerimizi yapıp yeni projeler üstlenmeye devam ederiz. Bu süreç, zorlukların ve sınamaların yanı sıra, birçok sektörümüz için yeni fırsatları barındırmaktadır. Özellikle ülkemizin büyük tecrübeye sahip olduğu sağlık sektörüne yönelik projelerin artacak olmasının, firmalarımız adına yeni bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Covid ile küresel tedarik ve değer zincirlerinde görülebilecek dönüşümlerin elbette hizmet sektörlerine de yansımaları olacaktır. Oluşabilecek yeni fırsatları proaktif biçimde kovalayıp değerlendirmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Özgür Özel: “Görüşme gündemini buradan ilan etmem Cumhurbaşkanına açık mektup gibi olur" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Görüşmenin içeriğine, devlet geleneklerine uygun, siyasi kültürümüze uygun bir şekilde belki kısa bir ön müzakere yapar arkadaşlar ardından görüşmeyi gerçekleştiririz. Benim görüşme gündemini buradan ilan etmem Cumhurbaşkanına açık mektup gibi olur” dedi. CHP Genel Başkanı Özel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM’de düzenlenen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, anayasa değişikliği konusunda kapıları kapatmadıklarını ancak belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile randevusuna yönelikte konuşan Özel, olumlu bir havada geçmesini ve sonuç almayı ümit ettiklerini söyledi. “Görüşme gündemini buradan ilan etmem Cumhurbaşkanına açık mektup gibi olur” Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde CHP’nin önceki genel başkanları ile görüşeceğini söyleyen Özgür Özel, "Bu her iki tarafında önem atfettiği bir çalışma ziyareti diyebiliriz. Her ikimizin de gündemleri var, o gündemleri takip edeceğiz görüşmede. Randevuyu talep ettikten sonra netleşirken, görüşmenin içeriğine, devlet geleneklerine uygun, siyasi kültürümüze uygun bir şekilde belki kısa bir ön müzakere yapar arkadaşlar, ardından görüşmeyi gerçekleştiririz. Benim görüşme gündemini buradan ilan etmem Cumhurbaşkanına açık mektup gibi olur” ifadelerine yer verdi. Anayasa değişikliğine kapılar açık Anayasa değişikliği hakkında da konuşan Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlemeden kesin bir şey söylemesinin yanlış olacağını dile getirdi. İktidarın anayasaya uyması konusunda gerekli ilerlemeleri görmeleri halinde kendilerinin de müzakere görüşmelerine katkı sağlayacağını söyleyen Özel, herhangi bir erken seçim talebinin seçmene saygısızlık olacağını, yerel seçimlerde bunun talep etmek için oy istemediklerini ve millet istemeden kendilerinin de erken seçim istemeyeceğini söyledi. İkinci görüşme olur mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmenin ardından tekrar bir araya gelip gelmeyeceklerine yönelik sorulan soruyu cevaplayan Özel, "Bu ikili ilişkiler, o toplantıya kimin nasıl geldiğine ve nasıl ayrıldığına, o toplantıdan ayrıldığında o toplantıyı verimli bulup bulmadığına bağlı. Bu iki taraflı bir şey. Siyasette her iki tarafta memnunsa, toplum bundan memnunsa ve toplumun, insanların yüzü gülüyorsa yüz güldürmek siyasetçilerin işi. Ama beyhude bir çabaysa o zaman tekrarlanmaz. Ben tekrarlanacağı ve sonuç alabileceğimiz bir görüşmeyi ümit ediyorum” diye konuştu.
İzmir İzmir’de 3 kişiyi öldüresiye döven 6 şüpheli adli kontrolle serbest İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 3 kişinin demir sopalarla öldürülesiye darp edildiği olayda 6 şüpheli adli kontrolle serbest kaldı. Olay, geçtiğimiz pazar günü akşamı Karşıyaka ilçesi Bostanlı Mahallesi 2018. Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, U.K. (23), O.S. (23) ve M.Y. (22) adlı kişiler, kafenin önünde oldukları esnada tanımadıkları 7 kişilik grubun demir sopalarla saldırısına uğradı. Saldırı anı kafede oturan bir vatandaş tarafından cep telefonu ile kaydedilirken, hastaneye sevk edilen gençlerden U.K.’nin aldığı darbelerle kafasından yaralandığı öğrenildi. Adli kontrolle serbest kaldılar İstihbarat Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından şüphelilerin tespiti ve yakalanmasına yönelik geniş kapsamlı başlatılan çalışmalarda, suça sürüklenen çocuklar E.Y., E.S, M.E.T. ve A.İ. ile şüpheliler A.B. ve S.A. dün yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerin tamamı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öte yandan dün, konuyla ilgili İzmir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Karşıyaka ilçesi Bostanlı Mahallesi 2018. Sokak üzerinde 21 Nisan’da saat 22.30 sıralarında meydana gelen kavga olayı ile ilgili olarak İl Emniyet Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından yapılan araştırmalarda 3 şahsın Bornova ilçesinde ikamet ettikleri ve gezmek amaçlı Bostanlı’ya geldikleri, daha sonra yaşanan tartışma sonucunda bir grup tarafından darp edildikleri anlaşılmıştır. İstihbarat Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından şüphelilerin tespiti ve yakalanmasına yönelik geniş kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır. Yapılan saha ve kamera çalışmalarında olayın suça sürüklenen çocuklar E.Y., E.S, M.E.T. ve A.İ. ile şüpheliler A.B. ve S.A. tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiş, adı geçen şahıslar 22 Nisan 2024 günü yakalanmıştır. Olaya karışan diğer şüphelilerin tespiti ve yakalanmasına yönelik çalışmalar ile birlikte adli tahkikata devam edilmektedir” ifadelerine yer verilmişti.
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.