GENEL - 12 Şubat 2019 Salı 10:15

Bendevi Palandöken’den plastik poşet açıklaması

A
A
A
Bendevi Palandöken’den plastik poşet açıklaması

Plastik poşet satan işletmelere çevrimiçi sistem ile satışlarını beyan etme zorunluluğu getirildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İşletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak" dedi.

Plastik poşet satan işletmelere çevrimiçi sistem ile satışlarını beyan etme zorunluluğu getirildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İşletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak" dedi.


Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, plastik poşet satan işletmelere çevrimiçi sistem ile satışlarını beyan etme zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Palandöken, "Plastik poşetlerin ücretli olması ile birlikte artık plastik poşet üreticileri ve satış noktaları, e-devlet üzerinden ya da interaktif vergi dairesi aracılığıyla satışlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na beyan edecek. İşletmelerin poşet satışından elde ettiği kâr, geri kazanım katılım payı ile birlikte Bakanlığın hesabına aktarılacak" ifadelerini kullandı.



"İşletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak"


İşletmelerin beyanlarına göre ödenecek geri kazanım katılım payı tutarının bilgi sisteminde hesaplanacağını söyleyen Palandöken, "Ücretlendirmeye tabii plastik poşetlere ilişkin beyanlar üreticiler ve satış noktaları tarafından bir sonraki ayın 15’ine kadar sisteme bildirilmek zorunda. Satış noktaları tarafından yapılacak beyanlarda plastik poşetin temin edildiği firma bilgisi, poşetin maliyeti, satılan plastik poşet adedi ve birim fiyatı yer alacak. Satılan her plastik poşet için maliyet, vergi gibi zorunlu giderler düşülerek 15 kuruşluk geri kazanım katılım payı ile birlikte elde edilen kâr da bakanlık hesabına aktarılacak. Yani işletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.