GENEL - 02 Haziran 2020 Salı 15:53

Dolmuşçular ve yolcular yeni düzenlemeyi değerlendirdi

A
A
A
Dolmuşçular ve yolcular yeni düzenlemeyi değerlendirdi

Şehir içindeki toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimatın sonlandırılmasının ardından Ankara’daki dolmuşçu esnafı ve yolcular, söz konusu kararı değerlendirdi.

Şehir içindeki toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimatın sonlandırılmasının ardından Ankara’daki dolmuşçu esnafı ve yolcular, söz konusu kararı değerlendirdi.


İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle şehir içi yolcu taşımacılığına dair yeni düzenlemeler yaptı. Bu kapsamda, şehir içindeki toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat sonlandırıldı. Öte yandan genelgeyle; minibüs, dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüsleri gibi şehir içi ulaşım araçlarında koltuk sayısı kadar müşteri alınabilmesine, ayakta yolcu alınmamasına karar verildi. Karşılıklı dört koltuğu bulunan araçlarda ise sadece çapraz konumdaki iki koltuğun kullanılmasına izin verildi.



“İnsanlar sokağa çıkmakta biraz tereddüt ediyorlar”


Söz konusu kararların ardından Ankara’daki dolmuşçu esnafı ve yolcular da kararı değerlendirdi. Ankara’nın Altındağ ilçesindeki dolmuş duraklarında çalışan esnaf Emre Uluçay, "Şu an koltuk sayısı kadar yolcu alıyoruz. Koltuk sayısı kadar aldığımız için ayakta yolcu alamıyoruz halkın sağlığı için" dedi.


Uluçay, "Kimi dolmuşlarda 10, kiminde 14 kiminde 16 koltuğumuz var. Koltuk sayısı kadar yolcu alabiliyoruz" ifadelerini de kullandı. Müşteri sayısının artmadığını da ifade eden Uluçay, "Pandemi süreci yaşadığımız için insanlar sokağa çıkmakta biraz tereddüt ediyorlar, Ona keza işler biraz düşük" şeklinde konuştu.



“Fazla bir artış yok”


Abidinpaşa dolmuş durağı çalışanlarından Nadir Ertürk ise "İnsanlar yine de biraz tedirgin, dikkatli davranmaya çalışıyor. Biz de dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Zaten yolda fazla yolcu da yok. Tedirgin olduklarından dolayı insanlar biraz çekinerek biniyor. Tabii bunun bir atlatma süreci olacak ama bu ne kadar sürer bekleyeceğiz, göreceğiz" dedi. Ertürk, "Şu anda ayakta yolcu alamıyoruz. 14 yolcu aldık. Diyelim ki kapasitem 14. Bir yolcu indi, bir yolcu alabiliyorum; iki yolcu indi, iki yolcu alabiliyorum ama yine de insanlar biraz tedirgin. İnanın bazı servisler 14’ü bile tamamlayamıyoruz" şeklinde konuştu.


Yolcu sayısının artıp artmadığına ilişkin de konuşan Ertürk, "Fazla bir artış yok. O zaman 7 alıyorduk, şimdi de 12 veya 14 alıyoruz. Her zaman 14’ü de bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.



“Ücretini herkes kendi vermeye çalışsın"


Vatandaşlara da seslenen Ertürk, "Özellikle virüs sürecinde bununla çok karşılaştım. Parasını, ücretini herkes kendi vermeye çalışsın" dedi. Bu tavsiyesine ilişkin örnek veren Ertürk, "14. kişi bindi, en arkada oturuyor. O ona gönderiyor, o ona gönderiyor. Temastan temasa bulunuyor. Vatandaş mümkünse bozuk parayla binmeye çalışsın, ücretini kendisi vermeye çalışsın. Elden ele vermeyin" dedi. Pandemi sürecinde dolmuşçu esnafının sıkıntı çektiğini ifade eden Ertürk, "İnşallah bu virüs olayını bir an önce atlatırız" ifadelerini de kullandı.



"Biraz daha devam etseydi daha iyi olurdu sağlık yönünden"


Minibüse binen yolculardan Leyla Çiftçi ise söz konusu düzenlemeye ilişkin, "Biraz daha devam etseydi yüzde 50 sınır, daha iyi olurdu. Dolmuşçular da bir yandan haklı, onlar da sonuçta iş peşindeler ama biraz daha devam etseydi daha iyi olurdu sağlık yönünden" dedi.


Çiftçi, “Yoğunluk oluyor, hem de hava sıcak, bunaltıcı oluyor. Nefes alıp verişlerde sıkıntı oluyor” ifadelerini de kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.