GENEL - 23 Ekim 2020 Cuma 12:19

Gaziler Sosyal Tesisi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılıyor

A
A
A
Gaziler Sosyal Tesisi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı’ndaki Gaziler Sosyal Tesisi’nin açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı’ndaki Gaziler Sosyal Tesisi’nin açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirecek.


Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Şehit Yakınları ve Gaziler Şube Müdürlüğü’nün kurulmasının ardından Hacı Bayram-ı Veli Çarşısı’nda Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinasyon Merkezi ile kahraman gazilerin birlikte vakit geçirebilmesi için tamamlanan sosyal tesisin açılışı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirilecek. Açılış hakkında bilgi veren Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinatörü Ömer Faruk Sanal, “Başkanımız göreve geldiği günden itibaren şehit yakınları ve gazilerle ilgili çalışmalarda personelini teşvik etti. Bu konuyla ilgili bir takım planlar oluşturuldu. Bu planların bir parçası da Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinasyon Merkezi’nin kurulması ve gazilerin sosyalleşmesi için bir tesis oluşturulmasıydı” dedi.


Sanal, “Salgın biter bitmez kahraman gazilerimiz buluşup beraber vakit geçirebilecekleri, kitap okuyabilecekleri sosyal bir mekâna kavuşmuş olacaklar” ifadelerini kullandı.



Gazilerden Büyükşehir’e teşekkür


Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce Şehit Yakınları ve Gaziler Şube Müdürlüğü kurulduğunu hatırlatan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit ve Dul Yetim Derneği Genel Başkan Mustafa Işık ise, “Bu şube müdürlüğü kurulduktan sonra ilk faaliyeti olarak Ankara’ya ve Başkent’e yakışan bir yerde Gaziler Sosyal Tesisi’ni kurmak oldu. Gaziler Sosyal Tesisi’nin açılışı için Büyükşehir Belediyemize ve Başkent’e yakışacak bu tesisi hizmete geçiren tüm ekiplerine teşekkür ederiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.