SAĞLIK - 31 Mart 2020 Salı 12:09

Hastane virüs salgını nedeniyle online muayeneye geçti

A
A
A
Hastane virüs salgını nedeniyle online muayeneye geçti

Ankara’da özel bir hastane, vatandaşların korona virüsü salgını nedeniyle sokağa çıkmaması üzerine ücretsiz online muayene ve evde sağlık hizmeti vermeye başladı.

Ankara’da özel bir hastane, vatandaşların korona virüsü salgını nedeniyle sokağa çıkmaması üzerine ücretsiz online muayene ve evde sağlık hizmeti vermeye başladı.


Korona virüs tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini artırırken, Sağlık Bakanlığının ‘Evde Kal’ çağrısına kamu kurum ve kuruluşları da çeşitli hizmetlerle destek vermeye çalışıyorlar. Çubuk’ta özel bir hastane, ücretsiz online muayene ve evde sağlık hizmeti vermeye başladı. Projeyle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalar, evden çıkmalarına gerek kalmadan hastanede görev yapan uzman hekimlere görüntülü olarak ulaşma fırsatı buluyor. Uygulamada hastalar evde hizmet istediğinde veya laboratuvar tetkikleri, sağlık personeli tarafından hastanın kan numunelerinin evinde alınmasıyla anında karşılanıyor. Hastanın mobil ortamda uzman hekim tarafından konsültasyonunun yapılmasının ardından evde sağlık ekipleri, hastaya yönelik müdahaleleri evinde gerçekleştiriyor.



"65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastaların gereksiz yere hastaneye gelmesini engelliyoruz"


Projeye ilişkin bilgi veren DevaPark Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Tunahan Zengin, vatandaşların mümkün olduğunca evlerinde kalmalarını sağlamak istediklerini kaydetti. Hem evde sağlık hizmeti verdiklerini hem de online sağlık hizmeti verdiklerini anlatan Zengin, “Sağlık Bakanlığımızın başlattığı ‘Evde Kal Türkiye’ projesine destek olmak amacıyla bizi arayan tüm hastaların sağlık problemini öncelikle online yöntemle çözüme kavuşturuyoruz. Hastalarımızın görüntülü olarak uzman hekim arkadaşlarımıza ulaşmasını sağlıyoruz. Talep geldiği ve gerektiği sürece her hastamıza da evde sağlık hizmeti veriyoruz. Giden sağlık ekiplerimiz önce muayene yapıyor. Evde çözülebilecek sorunları hemen çözüyoruz, çözülemeyecek gibiyse de hastamızı hastaneye alıyoruz. Daha sonra yeni tip korona virüsle (Covid-19) ilgili bilgilendirme yapıyor ve antibakteriyel ürünler ve kolonya taktim ediyoruz” diye konuştu.


Hastalarının tedavilerinin aksamamasını istediklerini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuzhan Zengin de, “65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan tüm hastalarımız merkeze gelmeden evlerinde tedavilerini yapabiliyoruz. Ayrıca isteyen tüm hastalarımızın da görüntülü olarak şikayetlerini alıyoruz. Öncelikle bilgilendirme yapıyoruz, daha sonra da isteyen hastalarımıza evlerinde hizmet veriyoruz. Yeter ki kimse evinden çıkmasın. Biz bu hizmeti vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Telefonla arayarak evde hizmet istediklerini söyleyen hastalardan Mehmet Yaman, “Çok memnunuz, teşekkür ediyorum. Evden çıkmadan her şey ayağımıza geliyor. Allah razı olsun” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari TRSM binası yıktırıldı, hastalar yakın bölgeden yer istiyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıktırılması üzerine hastalar mağdur olmamak için aynı bölgeden yeni merkezin açılmasını istiyor. TRSM olarak kullanılan Yüksekova Devlet Hastanesinin eski binası için yapılan deprem analizlerinin olumsuz çıkması sonucu yıkım kararı alındı. Eski binaların ilk bloklarında yıkım işlemi başlatılırken, diğer blok için de tahliye işlemlerine başlandı. Tahliye işlemlerinin ardından binada hizmet veren Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nin başka bir yere taşınacağı belirtildi. Merkezde tedavi gören hastalar ise kendilerine tahsis edilecek yeni yerin ilçe merkezine yakın olmasını talep etti. İlçe merkezine uzak bir yerin kendileri için sıkıntı olacağını belirten hastalar, tedaviye gelmekte zorlanacaklarını ve mağduriyet yaşayacaklarını kaydetti. Hastalardan İskender Bozkurt, "Yıkılan yerimiz bizim için önemliydi, burada tedavi oluyorduk. Hocalarımız bizimle birebir ilgilenip derdimize derman oluyorlardı. İlaçlarımızı burada kullanıyorduk. Şu anda uzak bir yere yapılsa servis sorunu yaşayabiliriz. Servis sorunu çözülse bile istenilen saatte hastalar gelemez. Hastaların bazıları sabah, bazıları ise öğleden sonra kalkıyor. Kaymakamımızdan, İl Sağlık Müdürlüğünden ricamız bize en yakın noktada yer versinler. Fazla ağır hastalarımız var, evden gelemiyorlar. Hocalarımız eve gelip hastalarla ilgileniyorlar" dedi. Hastalardan Ahmet Harmancı ise "Şu an kaldığımız bina deprem riski nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bundan sonra bize yeni bir yer temin edecekler. Ancak çarşıya uzak olursa biz perişan oluruz. Hastalar perişan olur, gelemezler. Etkinliklere katılamazlar. Valimizden, kaymakamımızdan, belediye başkanımızdan ricamız bize yardımcı olsunlar. Biz burada etkinliklerimize devam edelim. Çarşıya yakın bir yer olsun. Bizim istediğimiz bunlar, bizimle ilgilensinler" şeklinde konuştu. 21 yıldır hasta olduğunu ve 7 yıldır merkezde tedavi gördüğünü belirten Harmancı, "Çok memnunuz. Bize yardımcı oluyorlar. Birçok etkinlik yapıyoruz. Bize çok katkıları oluyor, daha iyi toparlanıyoruz. Şu an kendimizi iyi hissediyoruz. Bize yardımcı olurlarsa daha iyi olacağız" ifadelerini kullandı.
Bolu Biyokütle santrali köylüleri bezdirdi Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Pelitözü köyünde faaliyet gösteren Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Biyokütle Santrali’nin vatandaşın tarlasına ve köy mera alanlarına döktüğü atık gübreler tepkiye sebep oldu. Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Pelitözü köyünde faaliyet gösteren Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Biyokütle Santrali, hayvan gübresinden enerji üretiyor. Hayvan gübresinin içerisinde bulunan minerallerin kullanıldığı işlemin ardından geriye atık sıvı gübre kalıyor. Kalan sıvı gübreler, santral çalışanları tarafından Pelitözü köyü sınırları içerisinde bulunan tarla ve mera alanlarına dökülmesi köylüler tarafından tepkiye neden oldu. Şirket yetkililerine durumu bildiren vatandaşlar, herhangi bir geri dönüş alamadıklarını ve durumu yazılı olarak Mudurnu Kaymakamlığı’na bildirdiklerini ifade etti. Köy sınırları içerisinde bulunan mera alanlarına atılan atık sıvı gübreler nedeniyle köylüler, hayvanlarını otlatamadıklarını dile getirdi. “Sıvı veya kuru atıklarını köyümüzün mera alanlarına tarlalarına döküyorlar” Hayvanlarını mera alanlarında otlatamadıklarını söyleyen Mehmet Karpınar, “Mudurnu’nun Pelitözü köyünde kurulmuş olan enerji santralinin, sıvı veya kuru atıklarını köyümüzün mera alanlarına tarlalarına döküyorlar. Sözlü olarak söylememize rağmen gübreleri atmaktan geri durmuyorlar. Hatta benim tarlama bile izinsiz dökmüşler. 2 kilometre uzaklıktan gelerek bütün tarlalara zarar veriyorlar. Bulunduğumuz alandaki, mera alanını gübre ile doldurdular. Biz bunları kaymakamlığa şikayet ettik. Gübre ile doldurdukları alana kanal yolu açarak, gübrenin gitmesini sağlamışlardı. Buraya doldurdukları gübre, yaklaşık 3 kilometre kanal yolundan gitti. Artık ne kadar kamyon sıvı gübre döktülerse” dedi. “Sıvı gübrenin yer altı sularına da karışma riski var” Yer altı sularına sıvı gübrenin karışma riskinin olduğunu söyleyen Mehmet Karpınar, “Şirket yetkilileri ile durumu görüştük. ‘Biz sizin zararınızı karşılayacağız’ diyerek bizi atlattılar. Bizde çareyi basın da bulduk. Gereğinin yapılmasını ilgili kişilerden arz ediyoruz. Bunun zararını bilmiyoruz. Devlet kurumlarına incelettirsin. Bir kamyon alacak yere 5 kamyon atıyorlar. Sonuç ortada. Burada biriken sıvı gübrenin yer altı sularına da karışma riski var. Bunun acilen denetlenmesini istiyoruz”