KÜLTÜR SANAT - 16 Temmuz 2019 Salı 14:26

Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi açıldı

A
A
A
Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’ni, aziz milletimizin yaşayan hafızası, manevi değerlerinin ve milli faziletlerinin abideleşmiş bir kimliği olarak görüyorum" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’ni, aziz milletimizin yaşayan hafızası, manevi değerlerinin ve milli faziletlerinin abideleşmiş bir kimliği olarak görüyorum" dedi.


Kazan’ın ’Kahraman’ sıfatını aldığı 15 Temmuz’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimini unutmamak ve unutturmamak için Kültür Bakanlığı tarafından yapılan Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Müzenin açılışında meddah gösterisi sergileyen sanatçı Ahmet Yenilmez, Türklerin Anadolu topraklarına girişinden 15 Temmuz gecesine kadar olan süreci anlattı. Ahmet Yenilmez’in yaptığı meddah gösterisi, açılış nedeniyle müzede bulunan seyircinin beğenisini topladı.



"Şehit kanları beldemizin ismine şan kattı"


Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Kazan’ın 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminden sonra ’Kahraman’ sıfatını hak ettiğini belirterek, "Hain darbe gecesini, aydınlık şafağa ulaştıran milletimiz, en büyük kahramanlık hikayelerinden birini burada, Kazan’da yazmıştır. Şehit kanları beldemizin ismine şan katmış ve Kahramankazan olarak tekrar yazılmıştır. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz eserle, o destanı geleceğe taşıyacak ve bizden sonraki kuşaklara emanet edeceğiz. ‘15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’ni, aziz milletimizin yaşayan hafızası, manevi değerlerinin ve milli faziletlerinin abideleşmiş bir kimliği olarak görüyorum. İnsan beşerdir ve unutmak doğamızın bir parçası. Olayları hatırlasak da yaşananların manasını, anlamını o ilk zamanki gücüyle, değeriyle idrak etmek kolay değildir. Özellikle gelecek nesillerin yaşananları hakkıyla bilmesi ve anlaması çok önemlidir" ifadelerini kullandı.



"Bu müze, halkımızın gücünün simgesi"


Bakan Ersoy, 15 Temmuz 2016 gecesinde yaşananları hatırlatarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe gecesindeki, "Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar hayatımda" sözünü hatırlatarak verilen mesajın net olduğunu söyledi. Ersoy, "15 Temmuz 2016’da bağımsızlığımızı, ve devlet varlığımızı ortadan kaldırmak isteyenlerin karşısına dikilen, canı pahasına bir adım dahi geri atmayan aziz milletimizin iradesini, burada yaşatacak ve nesilden nesile aktaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımız o gece çok net bir ifade kullanmış ’Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar hayatımda’ demişti. İşte bu müze her daim, tek otorite kabul ettiğimiz gücün, halkımızın gücünün simgesi olarak yaşayacaktır. 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi, milletten gasp ettikleri tanka, uçağa, helikoptere güvenen korkakların, aziz milletimizin cesareti ve sarsılmaz iradesi önünde düştükleri, aciz ve zavallı durumu da ders olarak anlatmaya, devam edecektir. Mesaj açık ve nettir. Ya millet için milletle birlikte var olursunuz, ya milletin karşısında durur hezeyan ve hüsran içinde yok olursunuz" şeklinde konuştu.


Kahramankazan’da yapılan müzenin yapımı ve içeriği hakkında da konuşan Ersoy, "17 milyon lira ödenekle inşa edilen müzemiz yaklaşık 3 bin 600 metrekare kapalı alana sahip. Sığınak alanından depolara, kongre ve sergi salonlarından çocuk atölyesi ve kafeteryasına modern bir müze ve bir yaşam alanı inşa ettik. Müze sergi salonunda, 15 Temmuz’da Türkiye’de ve Kahramankazan’da yaşanan olaylar, öncesi ve sonrasıyla dakika dakika anlatılacak. Türkiye ve Kahramankazan şehitleri ile gazilerine ilişkin bilgilendirme yapılacak. Son kısımda ise, Yeni Türkiye’ye ilişkin projelerin anlatımı yapılacak olup, dijital ziyaretçi defteri yer alacak. Bu defter 15 Temmuz’a dair hala canlı olan duyguları, anıları umuyorum ki kayıt altına almak noktasında, çok önemli bir fayda sunacak" diye konuştu.



"Yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrencilerimizi müzemize bekliyoruz"


Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin açılışındaki katkılarından dolayı teşekkür etti. Oğuz, "Söz uçuyor, yazı kalıyor, eser kalıyor. O yüzden 365 gün o geceyi unutmamak gerekiyor. Sayın kaymakamımızla da zaman zaman konuşuyoruz; eğitim öğretim sezonu açıldığında bu mekanı tüm öğrencilerimizin gelip, hissederek gezmesini temin edeceğiz. Kahramankazan’a adım atan herkesin bu mekana gelerek şehitlerimizin neden şehit olduğunu hissetmelerini sağlayacağız" diye konuştu.



"Oğlum Akıncı Üssü’nde vuruldu"


15 Temmuz şehidi Ömer Tokdemir’in babası Mithat Tokdemir, "Oğlum Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı çok severdi. Cumhurbaşkanının canlı yayında çağrısını duyunca çıkmak istedi. Düğünden gelmişti, düğün kıyafetlerini çıkarıp günlük kıyafetlerini giydi. Kapıda bekledi, oğlum benim sözümden hiç çıkmazdı, ben izin verince oğlum Belediye binasının önüne gitti. Daha sonra kendisinden telefon beklerken sabaha yakın yeğenim aradı; oğlum Akıncı Üssü’nde vurulmuştu. Evet, oğlum Ömer gitti ama hainlerin unuttuğu bir şey vardı, o da; Biz bir ölür bin diriliriz" dedi.


Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin açılış töreninin ardından beraberindeki heyetle müzeyi gezen Ersoy, daha sonra 15 Temmuz 2016 günü Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında şehit olan Ali Anar’ı kabri başında ziyaret etti. Ersoy, 15 Temmuz şehidi Ali Anar’ın ailesini de ziyaret ederek burada kısa bir sohbet gerçekleştirdi.


Kahramankazan Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz’un yanı sıra; AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Lütfiye Selva Çam, Meddah ve Sanatçı Ahmet Yenilmez ve birçok Kahramankazanlı katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.