EKONOMİ - 10 Kasım 2017 Cuma 17:08

KOSGEM, KOBİ destekleriyle ilgili basında çıkan iddiaları yayınladı

A
A
A
KOSGEM, KOBİ  destekleriyle ilgili basında çıkan iddiaları yayınladı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kurumun 2018 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Sayıştay raporuna istinaden muhalefet vekillerinin iddiaları ve basında yer alan haberler gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kurumun 2018 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Sayıştay raporuna istinaden muhalefet vekillerinin iddiaları ve basında yer alan haberler gerçeği yansıtmadığını bildirdi.


Konuyla İlgili KOSGEB’den yapılan yazılı açıklamada desteklenen firmaların KOBİ tanımına uymadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, KOBİ tanımına uymayan, KOBİ beyannamesi onaylı olmayan işletmeler kurumun sunduğu destek programlarından faydalanamayacağını belirterek, "Resmi istatistik kurumu olan TÜİK’in verilerinden, yurt genelinde kaç işletme olduğu bilgisi çekilmiş olup, 2016 yılı sonunda bütçe imkanları doğrultusunda kredi faiz desteğinin 15 bin işletme ile sınırlı olması ve başvuruların çok yoğun olması nedeniyle söz konusu veriler oluşturulan il kotalarının belirlenmesinde kullanılmış olup, destek ödemeleri KOBİ tanımına uygun olarak yapılmıştır.” Açıklamada KOBİ’lerin Beyan Hataları konusunda ise , 31.Temmuz 2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi “Düzenlemeler beyan esas alınacak şekilde hazırlanır.” hükmü gereğince işletmelerin beyanları esas alındığı belirtildi.


Destek sürecinin herhangi bir aşamasında yanlış beyan verdiği tespit edilen işletmelerden ödenen destek geri alındığı bildirilen açıklamada, “ Kaldı ki oluşan yoğun talep karşısında Hükumet yetkilerince 2017 yılında da programın devam ettirilmesi kararı alınmış 2016 yılında başvurup destek alamayan işletmeler için tekrar başvuru yapmadan re’sen 2017 programına katılımları sağlanmıştır” denildi.


Desteklerin torpilli kişilere verildiği iddialarına da değinen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Sayıştay’ın 2016 yılı Denetim (52.sayfa 2. Paragraf) Raporu’nda ‘Kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış toplam 244 bin 980 işletmeden kredi almaya hak kazanan 15 bin işletmenin seçiminin bilişim ortamında yukarıda sayılan kriterler dikkate alınarak yapıldığı, kriterleri sağlamayan hiçbir işletmeye ayrıcalık tanınmadığı ve bu seçim sürecinin örnek oluşturacak ölçüde başarılı gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Yukarıda belirtilen değerlendirme kriterleri çerçevesinde 15bin asıl ve 18 bin 549 yedek işletme olmak üzere toplam 33 bin 549 işletme kredi faiz desteğinden yararlanmaya hak kazanmıştır ‘ ifadesine yer verilerek seçim sürecinin örnek oluşturacak ölçüde başarılı gerçekleştirildiği de vurgulanmıştır.”


Başvuran işletmelerin Kredi Faiz Desteğinden faydalanamadıkları iddialarınada cevap verilen açıklamada, “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programına, Aralık 2016‘da başvuran toplam 244 bin 980 işletmeden, bütçe imkanları nedeni ile 15 bin işletmenin başvurusu kabul edilmiştir. Başvuruda bulunup da kredi desteğinden istifade edemeyen diğer işletmeler de 2017 yılında Kredi Desteği Programına, yeniden başvuruya gerek duyulmadan dahil edilmiştir. Yeni başvurular ve 2016 yılında KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine başvuru yaparak destekten yararlanamayan işletmelerle birlikte yaklaşık 460 bin işletmenin, 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı’ndan faydalanabilmesine imkan sağlanmıştır”denildi.


KOSGEB’in yetkili kurullarında onaylanmasına karşın ödemesi gerçekleşmeyen desteklerin olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada , KOSGEB’in çeşitli destek kurullarında ödenmesine karar verilen destekler, işletmelerin talebi üzerine destek süreci içerisinde ödenmekte oldiğu belirtilerek, “İddia edilen rakam, işletmelerin henüz talep etmemesi nedeni ile ödenmemiştir. İşletmelerin ödeme taleplerinde bulunmaları durumlarında destek ödemeleri yapılmaktadır. 2016 yılında uygulamaya alınan KOSGEB “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programının uygulanmasında; KOBİ tanımına uymayan işletmelere ödeme yapılması söz konusu olmayıp, ‘Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’ hükümlerine uygun olarak işletme beyanı esas alınmış, başvuran işletmeler yazılım sistemi tarafından sıralanmış ve şartları tutanlar destekten yararlandırılmıştır. KOSGEB’in yetkili kurullarında onaylanan destek tutarları ise işletmelerin ödeme taleplerinde bulunmalarına bağlı olarak ödenmeye devam edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.