KÜLTÜR SANAT - 21 Mayıs 2022 Cumartesi 14:13

Kuvayi Milliye kahramanı Yıldırım Kemal’in hayatı roman oldu

A
A
A
Kuvayi Milliye kahramanı Yıldırım Kemal’in hayatı roman oldu

Bir Kurtuluş Savaşı kahramanı olan Yıldırım Kemal’in hayatı, araştırmacı Cevdet Cantürk’ün kaleme almasıyla roman oldu.

Bir Kurtuluş Savaşı kahramanı olan Yıldırım Kemal’in hayatı, araştırmacı Cevdet Cantürk’ün kaleme almasıyla roman oldu.


İstiklal Harbi araştırmacısı Cevdet Cantürk, Kuvayi Milliye’nin simge ismi İzmirli Yıldırım Kemal’in destansı mücadelesini kaleme aldı. “Yıldırım Kemal” adıyla okura sunulan eser, görsel bir roman türünde yayınlandı. Şehit oluşunun 100’üncü yılında yayınlanan kitapta Türk Kurtuluş Savaşı’nın hikâyesi, kahraman Yıldırım Kemal’in örnek mücadelesiyle birlikte sunuluyor.



“Türkiye onun aziz hatırasını bağrına basacak”


Konu hakkında duygularını paylaşan araştırmacı Cevdet Cantürk, şunları söyledi:


“Eseri ortaya koymak için pek çok araştırma yapmam gerekiyordu. Kütüphanelerin tozlu raflarında sararmış kitap sayfalarında, yıllardır açılmamış arşiv dosyalarında onun izlerini aradım. Savaşın yapıldığı tarihi alanları defalarca adımladım, onun geçtiği yerlerde anlatılan folklorik öyküleri dinledim. Bu kadarla yetinemezdim; Büyük Taarruz sahasındaki asırlık ağaçları, dere ve tepeleri, bir dağın doruğundan ötedeki ovanın nasıl göründüğünü Yıldırım Kemal’in gözünden incelemeye gayret ettim. Bugün Yıldırım Kemal ismini taşıyan küçük bir istasyonun kenarında vatan bekçiliğini manevi varlığıyla sürdüren bir kahramanın eşsiz anısını geleceğe taşımak istedim. İnanıyorum ki onun hikâyesi bayraklaşacak, Türkiye onun aziz hatırasını bağrına basacak.”



“Cevdet Cantürk’ün başarısı; Kurtuluş Savaşı’nın nirengi noktalarına ait canlı sahneler sunmasıdır”


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yivli ise Cantürk’ün kaleme aldığı “Yıldırım Kemal” romanı hakkında, “Popüler tarih araştırıcısı Cevdet Cantürk ‘Yıldırım Kemal’ adlı anlatısında önemli gün ve anlar üzerinden Kurtuluş Savaşı’nın bir bakıma güncesini tutuyor. Roman tadındaki bu eser üzerinden okur, Cumhuriyet’in hangi zorlu koşullardan sonra kurulduğunu öğreniyor. Cevdet Cantürk’ün başarısı; kuru, didaktik bir tarih bilgisi vermek yerine Kurtuluş Savaşı’nın nirengi noktalarına ait canlı sahneler sunmasıdır. Bu anlara ait ayrıntılar, renkli mekân betimlemeleri, gerçek portreler ve eylemler anlatının sahihliğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum patentte önde TÜRKPATENT Şubat ayı patent başvurusu iller dağılım sonuçlarını paylaştı. Erzurum’dan Şubat ayında 2, bu yılın ilk iki ayı düzeyinde ise 4 patent başvurusu gerçekleştirildi. İl patent başvurusu sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri sıralamasında 1’inci, Türkiye illeri sıralamasında ise 17’inci sırada yer aldı. Şubat ayı bölgesel sonuçlar ve Erzurum TÜRKPATENT Şubat ayı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre ay içinde, Erzurum’dan 2, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 3, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 6, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 16 başvuru kaydedildi. Erzurum’un Şubat ayı bölge patent başvuru payı yüzde 29 oldu. Ocak - Şubat dönemi bölgesel sonuçlar ve Erzurum TÜRKPATENT verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Ocak - Şubat döneminde Erzurum’dan 4, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 5, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 8, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 16, ülke toplamında ise 806 başvuru kaydedildi. Erzurum’un başvuru payı DOSİAD’ın veriler üzerinden gerçekleştirdiği tespitlere göre, bu yılın Ocak - Şubat ayları kaydında Erzurum’dan gerçekleştirilen Patent başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 80, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 50, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 25, ülkede yüzde 0,49’luk pay gösterdi Erzurum 17’inci sırada Erzurum, Türkiye illeri patent başvuru sayısı düzeyinde 17’inci sırayı aldı. Patent başvuru sayısının en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Konya, Adana, Manisa, Kayseri, Mersin, Samsun, Antalya, Gaziantep, Eskişehir, Tokat, Denizli, Giresun, Mardin, Tekirdağ, Burdur, Erzurum, Kahramanmaraş, Aydın, Bilecik olarak bildirildi. Bölge illeri patent başvuru dağılımı Bu yılın ilk iki ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesindeki 9 ilden patent başvurusu kaydedilirken, 5 ilden başvuru yapılmadı. Erzurum patentte Doğu Anadolu Bölgesi kaydında ilk sıradaki yerini korudu. İki ayda Erzurum’dan 4, Elazığ, Tunceli, Van ve Ardahan illerinden 2, Ağrı, Erzincan, Malatya ve Muş’tan ise 1 başvuru gerçekleşti.
Antalya Alanyasporlu 3 futbolcu, lise öğrencilerine imza dağıttı Corendon Alanyasporlu futbolcular Furkan Bayır, Richard Coelho ve Nuno Lima düzenlenen kariyer günü etkinliğinde lise öğrencileriyle bir araya gelerek, imza dağıttı. Corendon Alanyasporlu futbolcular Furkan Bayır, Richard Coelho ve Nuno Lima, ‘Alanyasporum Okulumda’ projesi kapsamında Şehit Abdullah Ümit Sercan Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen kariyer günü etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi. Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu ve futbolcular, okul bahçesinde Alanyaspor formalı ve atkılı lise öğrencileri tarafından oluşturulan koridorla alkışlar eşliğinde coşkuyla karşılandı. Gerçekleştirilen programda bir konuşma gerçekleştiren Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, amaçlarının lise çağından itibaren centilmen taraftar olmayı öğretmek olduğunu belirterek, "Tam da bu yaşlardan itibaren sizlere centilmen bir taraftar olmayı öğretmek istiyoruz. Takımımızın değerlerine sahip çıkmayı öğretmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki bir gün yönetimde sizler olacaksınız. Alanyaspor’u sizler yöneteceksiniz. Kulübe sizler sahip çıkacaksınız" diye konuştu. "Taraftarın tribünlerde olması bizler için çok önemli, bizlere gurur verir" Alanyaspor Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu ise taraftarların tribünde takımı desteklemesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Gençlerin bizlere desteği tribünlerde taraftar olmak. Özellikle hem gençlerin hem de kızların tribünde olması tabii ki futbolcuları abilerine ve yönetime önemli bir destek olduğunu düşünüyorum. Taraftarın tribünlerde olması bizler için çok önemli, bizlere gurur verir. Sizlerin gücünü de hem futbolcular hem bizler orada hissediyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, futbolculara çiçek takdim etti. Daha sonra öğrencilerin yoğun ilgisi altında Furkan Bayır, Richard ve Nuno Lima okul içinde öğrencilerin Alanyaspor lisanslı ürünlerini imzalayıp, hatıra fotoğrafı çektirdi. Programa Alanyaspor Kulüp Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, okul yönetimi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Bursa Dündar sevgisi Osmangazi’de her yerde Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi adım adım gezen Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Mustafa Dündar, gittiği her mahallede ilgi görüyor. Seçim çalışmaları kapsamında ilçeyi gezen Başkan Dündar, gittiği yerlerde bu zamana yaptığı ve yeni dönemde yapacağı projeleri anlatarak vatandaşlardan destek istiyor. En son İvazpaşa ve Doğanevler mahallelerini ziyaret gerçekleştiren Başkan Dündar’a burada vatandaşlar büyük ilgi ve alaka gösterip destek sözü verdi. İlçede hizmet götürmedik yer bırakmadıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Biz Osmangazi Belediyesi olarak sınırlı imkanlarla en büyük işleri yapan belediyeyiz. Doğanevler Mahallesi’ni 20 yıldır biliyoruz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım, buraya meydan kazandırdık. Bu zamana kadar ne dediysek söylediysek yaptık. Bundan sonra da söylediğimiz her şeyi yapacağız. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. Doğanevler kenarda kalan bir mahalleydi şimdi cazibe merkezi oldu. Biz burasını daha güzel nasıl yaparız ona bakacağız. Yeni projeleri bu bölgelere yapacak olan yine biziz yaptıklarımız ve yapacaklarımız belli. 31 Mart akşamı inşallah sandıktan zaferle çıkıp güzel ilçemiz Osmangazi’ye dev eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Bizim Osmangazi’ye hizmet etme sevdamız bitmez, 15 yıllık görev sürecimizde kazandırdığımız dev eserler herkes tarafından beğenilip takdir görüyor. İlçemizde hizmet etmediğimiz mahalle ve sokağımız yok ilçemizin her yerine hizmet götürüyoruz. 15 yılda Osmangazi’ye kazandırdığımız eserler saymak bitmez, bizim hizmet aşkımız bitmez, her dönem daha iyisini nasıl yapabiliriz diye gayret gösteriyoruz. Yaptığımız hizmetlerin karşılığı olarak 31 Mart seçimlerinde destek istemek için gittiğimiz mahallelerde vatandaşlarımız bize büyük ilgi ve alaka gösterip teşekkür ediyor. Biz de dev hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi. Yaptığı ziyaretlerde Başkan Dündar, etrafını saran çocuk ve vatandaşlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.