SAĞLIK - 14 Ocak 2021 Perşembe 13:12

(Özel) Aşı olacağını açıklayan Prof. Dr. Oğuztürk Covid-19 aşısı oldu

A
A
A
(Özel) Aşı olacağını açıklayan Prof. Dr. Oğuztürk Covid-19 aşısı oldu

Çin’den ithal edilen Covid-19 aşıları sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı.

Çin’den ithal edilen Covid-19 aşıları sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı. Daha önce aşı olacağını açıklayan Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk de aşısını vurundu. Oğuztürk, “Hep bilim insanları ifade ettiler. Bu aşılar, inaktif virüs aşıları. Herhangi ciddi bir yan etkisi olmayan, daha önce bu teknoloji ile üretilmiş birçok mikroorganizmaya karşı aşılar mevcut. Bu anlamda gönül rahatlığıyla benim az önce yaptırdığım gibi aşılarını yaptırabilirler ” dedi.


Pandeminin başından beri aralıksız olarak Covid-19 ile birebir mücadele içinde olan ve hastalar ile temas halinde olan Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, sırasının gelmesi ile birlikte Covid-19 aşısını vurundu. Covid-19 aşısının pandemi zincirinin kırılması açısından hayati derecede öneme sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğuztürk, “Bu mücadele gerçekten ülkemiz insanlarını tabii ki yordu. Bu anlamda bu süreçte net bir tedavi protokolünün olmaması ve bütün imkanların kullanılmış olması, bu pandemi sürecinde mücadele gerçekten fedakarlıklar da olan bir süreçti. Ama pandemi mücadelesinde en etkin silah aşı. Artık bunu herkes kabul etmiş durumda. Bu anlamda aşıyı siz yaptırırsanız, hem eski konforlu günlere gidiş için beyaz bir sayfa açmış olacaksınız hem de mevcut olan hastaların sayısının azalmasıyla ülkelerin sağlık sektöründeki o aşırı yükü hafifletmiş olacaksınız. Bu anlamda aşının yapıldığı bugün önem arz ediyor benim şahsi kanaatime göre” ifadelerini kullandı.



“Gönül rahatlığıyla benim az önce yaptırdığım gibi aşılarını yaptırabilirler”


Çin menşeili CoronaVac aşısı olan Prof. Dr. Oğuztürk, bu aşıların güvenilir teknoloji ile üretilen inaktif aşılar olduğunu hatırlatarak, “Aşı yaptırma konusunda ülkemiz insanlarının tereddüt etmemesi gerekiyor. Daha önce de hep söyledik. Hep bilim insanları ifade ettiler. Bu aşılar, inaktif virüs aşıları. Herhangi ciddi bir yan etkisi olmayan, daha önce bu teknoloji ile üretilmiş birçok mikroorganizmaya karşı aşılar mevcut. Bu anlamda gönül rahatlığıyla benim az önce yaptırdığım gibi aşılarını yaptırabilirler. Randevularını alıp, güvenli bir şekilde oluşturulmuş; hastanelerin, sağlık tesislerinin aşı odalarındaki profesyonel personel tarafından güvenli bir şekilde aşılarını yaptırabilirler. Bu mücadelemiz için en önemli süreç” diye konuştu.



“Ağır hastaların oluşmaması açısından yüzde yüz başarılı diyebileceğimiz bir sonuç”


Aşıların yüzde 100 başarılı olmasının ön şart olmadığını, önemli olan olgunun aşının etkisi ile hastalanma ya da ağır hastalanma oranının engellenmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oğuztürk, “Bir aşı hangi menşeili, hangi türden olursa olsun yüzde 100 başarılı olacak diye bir kural yok. Fakat en önemli kriterlerden bir tanesi o aşıyı, yaptırdıktan sonra sizin ağır hastalık geçirip geçirmediğinizdir. Brezilya sonuçları da, ülkemizdeki Faz-3 aşı çalışmalarının erken sonuçları da bize şunu işaret ediyor; aşı yaptıran plasebo grubu değil, aşı olan insanların hiçbirinde ağır bir hastalık geçirme süreci olmadı. Bu anlamda yüzde 100 bir başarı söz konusu. Hafif bazı semptomları olan kişiler oldu. Bunların oranı tabii ki hastaneye gitme anlamında da değerlendirilmeli. Hastaneye yüzde 22 oranında hafif şikayetlerle giden insanlar oldu. Ama tekrar vurgulamak istiyorum. Brezilya sonuçlarında da aşı yaptıranların hiçbirinde ağır bir hastalık süreci yaşanmadığı ifade ediliyor. Bu bizim için en önemli kriter. Bu ağır hastaların oluşmaması açısından yüzde yüz başarılı diyebileceğimiz bir sonuç” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.