GENEL - 16 Ocak 2020 Perşembe 12:48

ŞEGAFED Başkanı Dalkalı: “Vatanımıza namahrem eli değmesin diye canımızı feda ettik, etmeye devam edeceğiz”

A
A
A
ŞEGAFED Başkanı Dalkalı: “Vatanımıza namahrem eli değmesin diye canımızı feda ettik, etmeye devam edeceğiz”

Şehit Yakınları, Gaziler ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Federasyonu (ŞEGAFED) Başkanı Gazi Caner Dalkalı, “Bizler şehit yakınları ve gaziler olarak bu cennet vatanımızda ezan dinmesin, bayrak inmesin, vatanımıza namahrem eli değmesin diye canımızı karşılıksız feda ettik, etmeye de devam edeceğiz” dedi.

Şehit Yakınları, Gaziler ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Federasyonu (ŞEGAFED) Başkanı Gazi Caner Dalkalı, “Bizler şehit yakınları ve gaziler olarak bu cennet vatanımızda ezan dinmesin, bayrak inmesin, vatanımıza namahrem eli değmesin diye canımızı karşılıksız feda ettik, etmeye de devam edeceğiz” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı’nda şehit ve gazilerle ilgili yaptığı, "Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz başımızın tacıdır. Onların her meselesi ile ilgilenmek en başta gelen görevimizdir. Bazı gazilerimizin vazife malulü aylığı için sıkıntılar vardı. Bu sıkıntı için yasa teklifi hazırladık. En kısa sürede bu teklif de Meclise gelecek" açıklaması üzerine ŞEGAFED Başkanı Gazi Caner Dalkalı, tüm şehit yakınları ve gaziler adına duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dalkalı, Türk milletinin vatanı, ezanı ve bayrağı için her şeyi göze alabileceğini belirterek, “Türk milleti şanlı tarihi boyunca millet olma bilinci ile Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve 15 Temmuz’da bağımsızlığını, vatanını, bayrağını, ezanını ve topraklarını korumak için birlik ve beraberlik ruhuyla kahramanlık destanları yazmıştır. 15 Temmuz 2016’da hain FETÖ terör örgütünün darbe teşebbüsüne karşı vatanımızı savunmak için şehit Ömer Halisdemir’den tanksavar Metin Doğan’a, Özel Harekatta şehit olan polislerimiz ikiz kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç’a, şehit polisimiz Muhammet Oğuz Kılınç’a ve toplamda cennet mekan 251 şehidimizin yanında 2 bin 734 gazimizle hain darbe girişimi, şanlı tarihimizde de olduğu gibi kahraman milletimizin, kanını ve canını vatanımıza feda etmesiyle püskürtülmüştür. Bu uğurda dökülen kanlarımız, bağımsızlığımız ve vatanımızın ölümsüz bekçileridir. Bizler şehit yakınları ve gaziler olarak bu cennet vatanımızda ezan dinmesin, bayrak inmesin, vatanımıza namahrem eli değmesin diye canımızı karşılıksız feda ettik, etmeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazilerin malullük maaşı sıkıntısı için yasa teklifi hazırlandığı haberi üzerine duyulan memnuniyeti dile getiren Dalkalı, “Gazilerimizden bazılarının malul aylığı ile ilgili sorunların çözümünde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın milli idarenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde 14 Ocak tarihindeki açıklamaları bizleri ve gazi kardeşlerimizi çok mutlu etti. Şehit yakınları ve gaziler olarak bizlerin sıkıntılarını dert edinerek çözümlemede her daim desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a ve tüm yetkililere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


ŞEGAFED Başkanı Dalkalı önderliğinde düzenlenen basın toplantısına ŞEGADEF Başkan Vekili Salih Çetin, Yönetim Kurulu üyelerinden şehit Ömer Halisdemir’in kardeşi Soner Halisdemir, ikiz şehitlerin babası Ali Oruç, şehit babası Zeki Kılınç, Murat Gültomruk, Yüksek İstişare Kurulu üyesi İsmet Erdoğan, 15 Temmuz’da tankın altına yatan Metin Doğan katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.