GENEL - 11 Haziran 2019 Salı 13:11

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatının kara safhası tamamlandı

A
A
A
Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatının kara safhası tamamlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen ’Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2019 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın kara safhası tamamlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen ’Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2019 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın kara safhası tamamlandı.


Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları ve topraklarında ve Türkiye’nin arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda gerçekleştirilen ve geleneksel hâle gelen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın bu seneki kara safhası sona erdi.


Tatbikatta KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığının tasarlayıp ürettiği insansız hava aracı (İHA) “Multicopter” de kullanıldı.


Tatbikatın kara safhası KKTC’nin 101 Evler (St.Hilarion) bölgesinde bugün planlanan senaryoya uygun şekilde yapıldı. Senaryoya göre; İzmir-Ercan güzergâhında uçuş yapan özel bir havayolu şirketine ait yolcu uçağı, iniş için alçalmaya başladığı sırada, Girne semalarında tehlike sinyali verdi. Bunun üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçerek; üç sahil güvenlik botu, bir Arama Kurtarma Helikopteri, bir Ambulans Helikopteri ve uygun Arama Kurtarma Birlikleriyle beraber bölgeye yeteri kadar sağlık personeli kara aracı ile intikal ettirildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatından da arama kurtarma faaliyetine destek talebinde bulunuldu. Bu destek talebine Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçerek bölgeye; bir Arama Kurtarma Uçağı ve bir Arama Kurtarma Helikopteri olay yerine sevk edildi. Olay yerine intikal eden ekipler senaryoya göre düşen uçaktaki yolcuları kurtararak görevi başarıyla tamamladı.


Öte yandan, KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığının bazı parçaları ithal olmakla birlikte, kendi bünyesinde tasarladığı ve üretimini sağladığı Multicopter, tatbikatın kara safhasında, bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi görev yaptı.


Arama ve kurtarma faaliyetlerinde, havadan değerlendirme ve görüntüleme hizmeti vermesi amacıyla üretilen ve ilk olarak 2016 yılındaki tatbikatta kullanılmaya başlanan Multicopter, senaryo gereğince, bölgesel alan taraması yaparak ormanlık alanda arama faaliyeti gerçekleştirdi.


Tatbikatı izleyenler arasında; KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Eski Başbakanı Tufan Erhürman, Emekli Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı gözlemci tatbikatı takip etti.


Arama kurtarma tatbikatının ilk bölümü olan kara safhasına; Filistin, Katar, Pakistan, Kosova ve Nijerya’dan yabancı gözlemciler başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.


Tatbikatın basın brifingine katılanlar arasında, Şehit Teğmen Caner Gönyeli’nin eşi Nükhet Gönyeli başta olmak üzere çok sayıda yakını yer aldı.


Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan tarafından Şehit Teğmen Caner Gönyeli’nin eşi Nükhet Gönyeli’ye tatbikat anısına plaket verildi. Algan, "Bu sene kaybettiğimiz şehidimizin annesi Kezban Gönyeli’yi de rahmetle anıyoruz. KKTC’nin insani amaçlarla yürütülen arama kurtarma faaliyetlerinde kazandığı arama kurtarma imkan kabiliyetini fiilen denemek ve Doğu Akdeniz’de, uluslararası sularda, uluslararası denizcilik örgütüne deklare edilmiş Türk arama kurtarma bölgesindeki arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili yetkimizi vurgulamak amacıyla her yıl icra edildiği gibi bu yıl da 10-19 Haziran tarihinde Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma davet tatbikatının fiili bölümü icra edilecek. Arama Kurtarma Harekatı doğrudan insan hayatı ile ilgili olduğundan zamana karşı ve ölümle yaşam arasında icra edilmek zorundadır. KKTC, anavatanı Türkiye Cumhuriyeti unsurları ile gönül ve emel birliği içerisinde her ortamda, gece ve gündüz, kara sularında veya uluslararası sularda her yerde ve her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.