POLİTİKA - 05 Aralık 2024 Perşembe 19:59

TBMM Başkanı Kurtulmuş KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Ziya Öztürkler ile basın toplantısı düzenledi

A
A
A
TBMM Başkanı Kurtulmuş KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Ziya Öztürkler ile basın toplantısı düzenledi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne demir kubbe satmasına ilişkin, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve onun üzerinden Türkiye’ye ayar vermeye çalışanların da Güney Kıbrıs’taki bu silahlanma tutkusunu da görmezden gelmesini anlayamayız” dedi.


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ile TBMM Tören Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Kıbrıs meselesinin Türkiye için milli bir mesele olduğunu belirterek, “Günlük siyasetin siyasi partilerin yaklaşımlarının üstünde müşterek bir bakış açısına sahip olduğumuz milli bir konulardan biridir. Kıbrıs meselesi en dikkatli şekilde izlediğimiz konuların başında geliyor. Bu sene bildiğiniz gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 1974 Barış Harekatı’nın 50. yılını idrak ettik. Bu 50 yıllık süre içerisinde çok badireler atlatıldı, çok zor zamanlardan geçildi. Her bakımdan, her açıdan Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Türk Devleti’nin yanında olduğumuzun bilinmesini bir kere daha Sayın Meclis Başkanımızın ziyareti dolayısıyla teyit etmek istiyorum. Türkiye her açıdan Kıbrıs Türk Devleti’nin yanındadır. Bu 50 yıllık süre içerisinde birlikte beraber yaşama noktasında, iki halkın eşit bir şekilde yaşaması noktasında Kıbrıs Türkleri üzerlerine düşen her türlü sorumluluğunu yerine getirmiş, hatta zaman zaman her türlü fedakarlığı da ortaya koymakta kaçınmamıştır. Ama Rum tarafının tek taraflı yaklaşımları, maalesef bazı ülkelerin, Batılı ülkelerin oldubittiye getirmek için acele olarak attıkları adımlar, hatta çifte standartlı bir şekilde gerçekleştirdikleri baskılarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, uluslararası alanlar izole edilmeye, çeşitli ambargolarla ekonomik ve siyasi bakımdan zor durumdan bırakılmaya çalışılmıştır. Çok şükür, bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin artık hem devlet olarak, güçlü bir devlet olarak ayakta olması, hem de aynı zamanda uluslararası camiada tanınırlığının arttırılması için yeni bir dönem başladığını ifade etmek isterim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şu anda, TürkPA, Türk Devletler Topluluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemcisidir. Bu tanıma yolunda atılmış olan ilk adımlardan bazılarıdır. Önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’nin, Cumhuriyeti’nin tanıması noktasında, başta dost ve kardeş ülkelerimiz olmak üzere olumlu adımlar atacaklar. Bu da Kıbrıs’ın tanıdıklığının gün geçtikçe daha da ileriye taşınacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.


Kurtulmuş, Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, "Biz vatanımızı, milletimizi, ülkemizi her türlü dış tehlikeden korumakla mükellefiz. En başta da terör örgütleri vasıtasıyla biz o terör örgütleri orada birkaç bin silahlı elemanlar, müteşekkil gruplar olarak görmüyoruz. Terör örgütleri vasıtasıyla Türkiye’ye karşı oynanmak istenen oyunu bozmak, Türkiye’nin dirliğini, birliğini sağlamak ve bu çerçevede de terör örgütlerinin bu bölgede etkisiz hale getirilmesini temin ediyoruz. Bunu yaparken başından beri ısrarla ve samimiyetle söylediğimiz bir başka konu ise başta Suriye olarak olmak üzere bölge ülkelerine toprak bütünlüğünün temin edilmesidir. Çünkü biliyoruz ki bizim milli menfaatimiz bölge ülkelerinin birliği ve beraberliğinden geçiyor. Başkalarının milli menfaatleri ise bölge ülkelerinin daha fazla ölmesinden parçalanmasından geçiyor. Ümit ederiz ki Suriye halkı artık beklediği huzura kavuşsun" dedi.


Suriye’de 2011’den bu yana süren çatışmaların sona ermesi arzusunda olduklarını belirten Kurtulmuş, "Şehirler yok edildi. Tarih kültür yok edildi. Halklar evlerinden yerlerinden uzaklaştırıldı. Bunun artık sona ermesini istiyoruz. Bölgenin muktedir bir ülkesi olarak hem bu çevrede Türkiye’ye de zarar verecek olan terör faaliyetlerine müsaade etmeyeceğimizi hem de bölge ülkelerinin daha fazla bölünme ve parçalanma içine girmesinin, başta o ülkeler olmak üzere bütün bölge halklarına zarar vereceğini teyiden bir kere daha ifade etmek istiyoruz" dedi.


Kurtulmuş, İsrail’in Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne demir kubbe satmasına ilişkin soruya, “Savaş lordları artık silahlarını satmak için yeni yeni yerler arıyorlar. Dünyayı kan gölüne çevrilmiş olan bu savaş lordlarının savaş araçlarını satarak bu bölgeyi daha fazla istikrarsız hale hale getirmemeli gerekiyor. Ben de Sayın Başkanımızın söylediğini ifade etmek isterim. Kimin hangi silahı alacağı bizi ilgilendirmez. Silahlanmanın durdurulması arzu ederiz. Ama yine bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve onun üzerinden Türkiye’yi ayar vermeye çalışanların da Güney Kıbrıs’taki bu silahlanma tutkusunu da görmezden gelmesini anlayamayız” ifadelerini kullandı.


Öztürkler ise, KKTC ile Türkiye arasında mali, iktisadi anlaşmalar yapıldığına dikkat çekerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne proje bakımda ciddi destekleri olmaktadır. Bu desteklerin devamını da görmek bizler açısından önemlidir. Ana vatanımızın değerli Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda üç kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyın çağrısı. Bunun yanında diplomatik, siyasi ve ekonomik iş birlikleri yapmak çağrısı bizler için çok önemli ve değerlidir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin Değerli Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi bildirmek istiyorum” şeklinde konuştu.



TBMM Başkanı Kurtulmuş KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Ziya Öztürkler ile basın toplantısı düzenledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’ta atık ilaçlar çöpe değil, imhaya gidiyor Doğayı ve insan sağlığını korumak için “Sıfır Atık” sloganı ile çalışmalar yürüten Esenyurt Belediyesi, bu kapsamda yeni bir adım daha attı. İlçe genelindeki eczanelere atık kutuları yerleştiren ekipler, kullanılmayan ya da son kullanma tarihi geçmiş ilaçları toplayarak imha etmeye başladı. “Sıfır Atık” projesi kapsamında tekstil ürünü, elektronik eşya, plastik, kâğıt, bitkisel yağ ve cam atıklarını geri dönüşüme kazandıran Esenyurt Belediyesi, atık ilaçları da toplamaya başladı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, İstanbul Eczacılar Odası ile birlikte başlattığı proje kapsamında ilçe genelindeki eczanelere atık kutuları yerleştirdi. Vatandaşlar evlerinde kullanmadıkları ya da tarihi geçmiş ilaçları bu kutulara bırakıyor. Belediye ekipleri tarafından toplanan atıklar, doğaya zarar vermeyecek şekilde ayrıştırılarak imha ediliyor. Doğayı ve insan sağlığını koruyorlar! Atık ilaçların kimyasal içerikleri nedeniyle özel yöntemlerle bertaraf edilmesi gerektiğini söyleyen Çevre Mühendisi Gülşah Erbaysal, “Bilinçsizce çöpe ya da lavaboya dökülen atık ilaçlar, içerdikleri kimyasal maddelerin suya ve toprağa karışmasına neden olmakta ve bu durum çevre ile insan sağlığı açısından ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu kapsamda, bölgemizdeki gönüllü eczaneler aracılığıyla atık ilaçları topluyoruz. Vatandaşlarımız hem temiz bir çevre hem de sağlıklı bir gelecek için evlerinde biriktirdikleri atık ilaçları, Atık Getirme Merkezimize ya da gönüllü eczanelere bırakabilirler” dedi.
İstanbul Türkiye Deniz Canlıları Müzesi yarıyıl tatilinde öğrencileri bekliyor Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, yarıyıl tatiline giren öğrencileri ağırlamayı bekliyor. Dev orkinostan köpekbalığına, vatozdan hamsiye kadar tonlarca mumya balığın bulunduğu müze, karne almanın heyecanını yaşayan çocuklara unutulmaz bir tatil yaşatacak. Beylikdüzü’nde 52 yıldır ücretsiz hizmet veren Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi ağırladı. Türk karasularında yakalanan büyük, küçük binlerce deniz canlısını gelecek nesillere aktaran müze, yarıyılda tatilinde de öğrencileri bekliyor. Dev orkinostan köpekbalığına, vatozdan hamsiye kadar tonlarca mumya balığı barındıran müze, karne almanın heyecanını yaşayan çocuklara unutulmaz bir tatil yaşatacak. Dünyada başka örneği olmayan müze, özellikle balık mumyaları ile öğrencilerin bilgi deposu olarak büyük ilgi görüyor. “52 yıldır ücretsiz hizmet veriyoruz” Müze kurucusu balıkçı Kenan Balcı, “Türkiye Deniz Canlıları Müzesi bu yıl 52. yaşını kutluyor. 52 yıldır müze için binlerce balığı mumyaladık. Büyük emekler verdik ülkemize kazandırdık. Burası öğrenciler için deniz ve balık okulu. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi balık tarihi gibi. Türk karasularında yakalanan büyük, küçük binlerce deniz canlısını gelecekteki nesillere aktaran müze, yarıyıl tatilinde de öğrencileri ağırlayacak” ifadelerini kullandı. “Yarım asırdır müze için binlerce balığı mumyaladık” 50 gramlık hamsiden 1 ton 200 kiloluk orkinosa ve 800 kilogramlık köpekbalığına kadar toplamda bin 500 deniz canlısının mumyalanmış halde müzede yer aldığını anlatan Balcı, müzenin öğrencilerin ve vatandaşların denizlerden çıkan ürünleri tanımaları için ücretsiz olarak hizmet verdiğini belirtti. Balıkçı Kenan Balcı, ‘Yarım asırdır müze için binlerce balığı mumyaladık. İlk bir hamsiyle balık müzemizin temelini attık. Küçücük hamsiden devasa köpekbalıklarına, orkinoslara kadar bütün balıkları inci gibi işleyerek mumya haline getirdik. Çocuklarımıza, gençlerimize bu müzeyi armağan ettik. Biz bugün varız, yarın yokuz. Ama yaptığımız eserin yüzyıllarca yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Denizlerimizde hangi balıklar var, hangi balıkların nesli tükenmek üzere burada rahatça öğrenebilirler. Buradaki balıklar tamamen gerçek. Denizlerimizden çıkan balıklar. Merak eden herkesi Beylikdüzü’nde bulunan ve girişin ücretsiz olduğu bu ilginç ve heyecan dolu müzemize bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Müzedeki balıkların hepsi gerçek” “Tarihten silinecek, kaybolup gidecek balık türlerini mumyalayıp ölümsüz hale getiriyoruz” diyen Balcı, “Balıkların doğal halini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Özellikle öğrenciler burada olan balıkları yıllarca inceleme imkanı bulacak. Öğrenme çağındaki çocuklarımız, şimdilerde ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkanı buldukları balık türlerini müzemizde yakından, dokunarak inceleyebiliyorlar. Amacım çocuklarımızın, geleceğimizin her bireyinin buradan bir şeyler öğrenebilmesini sağlamak. Müzeyi ziyaret eden öğrencilerimiz ve aileleri böyle bir müze kazandırdığımız için bizlere teşekkür ediyorlar. Burası öğrenciler ve Türk halkı için deniz ve balı konusurda bilgi edinme okulu. Gençlerimize eğitimde bir nebze katkım olabiliyorsa ne mutlu bana. Müzemize ulaşım da gayet kolay. Metrobüse yakınız. Girişlerimiz ücretsiz” ifadelerini kullandı. “Öğrenciler şaşkınlığını gizleyemiyor” Müzeyi ziyaret eden öğrencilerin önce heyecanlandıklarını, mumya balıkları gördükten sonrada ürperdiklerini dile getiren Balcı, “Öğrencilerimiz müzemize gelip, öğretmenlerinin verdikleri ödevleri neşe ve keyifle yapıyor. Balıkları hayretle inceliyorlar. Öğrencilerin o heyecanlı hallerini görünce ben ve ekibim çok mutlu oluyoruz. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne ulaşım da çok kolay. Beylikdüzü merkezdeyiz. Yaşam Vadisi’nin yanı başındayız" diye konuştu. “Denizlerimizin kıymetini bilelim” Müzede yer alan balıkların Türk karasularında yakalandığını belirten Balıkçı Kenan, “Denizlerimiz tükenmeyen madenlerimizdir, ekmeden biçtiğimiz tarlalardır. Bunu herkes bilsin. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Müzemizde sergilenen balıkların hepsi bizim sularımızda yakalanan balıklar. Denizlerimizin ne kadar değerli olduğunu, denizlerimizden hangi ürünlerin çıktığını görsünler, birebir dokunabilsinler ve balıklarımızın ne kadar önemli besin kaynağı olduğunu bilsinler diye bu hizmeti veriyoruz” dedi.
İstanbul Türkiye Deniz Canlıları Müzesi yarıyıl tatilinde öğrencileri bekliyor Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, yarıyıl tatiline giren öğrencileri ağırlamayı bekliyor. Dev orkinostan köpekbalığına, vatozdan hamsiye kadar bünyesinde tonlarca mumya balığı barındıran müze, karne almanın heyecanını yaşayan çocuklara unutulmaz bir tatil yaşatacak. Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, 52 yıldır ücretsiz hizmet verirken, milyonlarca ziyaretçi ağırladı. Türk kara sularında yakalanan büyük, küçük binlerce deniz canlısını gelecek nesillere aktaran müze yarıyılda tatilinde de öğrencilerin ziyaretini bekliyor. Dev orkinostan köpekbalığına, vatozdan hamsiye kadar bünyesinde tonlarca mumya balığı barındıran müze, karne almanın heyecanını yaşayan çocuklara unutulmaz bir tatil yaşatacak. Dünyada başka örneği olmayan müze, özellikle balık mumyaları ile öğrencilerin bilgi deposu olarak büyük ilgi görüyor. “52 yıldır ücretsiz hizmet veriyoruz” Müze kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “Türkiye Deniz Canlıları müzesi bu yıl 52. yaşını kutluyor. 52 yıldır müze için binlerce balığı mumyaladık. Büyük emekler verdik ülkemize kazandırdık. Burası öğrenciler için deniz ve balık okulu. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi balık tarihi gibi. Türk kara sularında yakalanan büyük, küçük binlerce deniz canlısı gelecekteki nesillere aktaran müze yarıyılda tatilinde de öğrencileri ağırlayacak” ifadelerini kullandı. “Yarım asırdır müze için binlerce balığı mumyaladık” 50 gramlık hamsiden 1 ton 200 kiloluk orkinosa ve 800 kilogramlık köpekbalığına kadar toplamda bin 500 deniz canlısının mumyalanmış halde müzede yer aldığını anlatan Balıkçı Kenan Balcı, müzenin öğrencilerin ve vatandaşların, denizlerden çıkan ürünleri tanımaları için ücretsiz olarak hizmet verdiğini belirtti. Balıkçı Kenan Balcı, ‘Yarım asırdır müze için binlerce balığı mumyaladık. İlk bir hamsiyle balık müzemizin temelini attık. Küçücük hamsiden, devasa köpekbalıklarına, orkinoslara kadar bütün balıkları inci gibi işleyerek mumya haline getirdik. Çocuklarımıza gençlerimize bu müzeyi armağan ettik. Biz bugün varız, yarın yokuz. Ama yaptığımız eserin yüzyıllarca yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Denizlerimizde, hangi balıklar var. Hangi balıkların nesli tükenmek üzere burada rahatça öğrenebilirler. Buradaki balıklar tamamen gerçek. Denizlerimizden çıkan balıklar. Merak eden herkesi Beylikdüzü’nde bulunan ve girişin ücretsiz olduğu bu ilginç ve heyecan dolu müzemize bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Müzedeki balıkların hepsi gerçek” “Tarihten silinecek, kaybolup gidecek balık türlerini mumyalayıp ölümsüz hale getiriyoruz” diyen Balıkçı Kenan, “Balıkların doğal halini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Özellikle öğrenciler burada olan balıkları yıllarca inceleme imkanı bulacak. Öğrenme çağındaki çocuklarımız, şimdilerde ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkanı buldukları balık türlerini müzemizde yakından, dokunarak inceleyebiliyorlar. Amacım çocuklarımızın, geleceğimizin her bireyin buradan bir şeyler öğrenebilmesini sağlamak. Müzeyi ziyaret eden öğrencilerimiz ve aileleri böyle bir müze kazandırdığımız için bizlere teşekkür ediyorlar. Burası öğrenciler ve Türk halkı için deniz ve balığı bilgi edinme okulu. Gençlerimize eğitimde bir nebze katkım olabiliyorsa ne mutlu bana. Müzemize ulaşımda gayet kolay. Metrobüse yakınız. Girişlerimiz ücretsiz” ifadelerini kullandı. “Öğrenciler şaşkınlığını gizleyemiyor” Müzeyi ziyaret eden öğrencilerin önce heyecanlandıklarını mumya balıkları gördükten sonrada ürperdiklerini dile getiren Balıkçı Kenan, “Öğrencilerimiz müzemize gelip, öğretmenlerinin verdikleri ödevleri neşe ve keyifle yapıyor. Balıkları hayretle inceliyorlar. Öğrencilerin o heyecanlı hallerini görünce ben ve ekibim çok mutlu oluyoruz. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne ulaşımda çok kolay. Beylikdüzü merkezdeyiz. Yaşam Vadisi’nin yanı başındayız’ diye konuştu. “Denizlerimizin kıymetini bilelim” Müzede yer alın balıkların Türk kara sularında yakalandığını belirten Balıkçı Kenan, “Denizlerimiz tükenmeyen madenlerimizdir, ekmeden biçtiğimiz tarlalardır. Bunu herkes bilsin. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Müzemizde sergilenen balıkların hepsi bizim sularımızda yakalanan balıklar. Denizlerimizin ne kadar değerli olduğunu, denizlerimizden hangi ürünlerin çıktığını görsünler, birebir dokunabilsinler ve balıklarımızın ne kadar önemli besin kaynağı olduğunu bilsinler diye bu hizmeti veriyoruz” dedi.