EKONOMİ - 10 Ekim 2019 Perşembe 10:21

TESK Genel Başkanı Palandöken: “Özel markalı ürünler bir an önce sınırlanmalı”

A
A
A
TESK Genel Başkanı Palandöken: “Özel markalı ürünler bir an önce sınırlanmalı”

Zincir marketlerin kendi markalarıyla sattıkları ürünlere getirilecek sınırlamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende sektöründe yapılacak düzenlemeler kapsamında zincir ve indirim marketlerin kendi markalarıyla sattıkları ürünlere getirilecek sınırlama, piyasadaki tek üretici hakimiyetinin kırılması konusunda son derece önemli.

Zincir marketlerin kendi markalarıyla sattıkları ürünlere getirilecek sınırlamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende sektöründe yapılacak düzenlemeler kapsamında zincir ve indirim marketlerin kendi markalarıyla sattıkları ürünlere getirilecek sınırlama, piyasadaki tek üretici hakimiyetinin kırılması konusunda son derece önemli. Zincir ve indirim marketlerinde ucuzluk vaadiyle özel etiketli olarak satılan bu ürünler yıllardır piyasada haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Öyle ki bazı marketlerde bu ürünler rafların yüzde 80’ini kaplayarak tek üretici hakimiyetine sebep oluyor. Oysa tüm üreticilerin ürünleri raflarda yer almayı hak etmektedir. Bu kapsamda Perakende Yasası ile ilgili yapılan çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.


Perakende Yasası’nın ivedilikle güncellenerek haksız rekabetin son bulması gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Uzun zamandır beklediğimiz Perakende Yasası ile ilgili yapılan düzenleme çalışmalarının bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesi esnafımız için hayati önem taşıyor. Esnaf ve sanatkarlarımızı zincir marketlerin haksız rekabetinden kurtaracak olan düzenlemeler kapsamında market raflarındaki özel etiketli ürünlere yapılacak olan sınırlama son derece olumlu. Çünkü bu ürünler esnafımızı bitme noktasına getirdi. Araştırmalar, market markalı ürünlerin cirosunun 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 70 artarak 50 milyar liraya yükseldiğini söylüyor. Hiçbir esnafımız bu haksız rekabetle başa çıkacak durumda değil. Vakit kaybedilmeden bu ürünlerin satışına sınırlama getirilmeli” diye konuştu.



“Esnaf ve sanatkarlarımız haksız rekabetten korunmalı”


Yapılacak düzenlemeler kapsamında esnaf ve sanatkarların haksız rekabetten korunmasını isteyen Palandöken, “Yapılan düzenlemeler kapsamında market raflarına yöresel ürün zorunluluğu getirilecek olması da sevindirici. Raflardaki ürün yelpazesi genişledikçe tüm yöresel ürün üreticileri de raflarda yerini alabilecek. Hem ürün çeşitliliği artacak hem de vatandaşlarımız farklı yörelerin ürünlerini tadabilecek. Tüm bu düzenlemelerle birlikte zincir marketlerin ve indirim marketlerin açılışları kurala bağlanmalı. Haksız ve yıkıcı bir rekabet ortamı oluşturan bu işletmelerin çalışma saatlerine kesin bir sınırlama getirilmeli. Avrupa’da olduğu gibi haftada bir gün kapalı olmaları sağlanmalıdır. Zincir marketlerin hangi mesafelerde açılacağı, bölgenin nüfusu, gelir düzeyi ve market sayısı dikkate alınarak belirlenmelidir. Esnafımız haksız rekabete karşı korunmalıdır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.