POLİTİKA - 19 Kasım 2019 Salı 13:56

Ticaret Bakanı Pekcan: "Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolara ulaştı"

A
A
A
Ticaret Bakanı Pekcan: "Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolara ulaştı"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 1.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 1.5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.


Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye-Gürcistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) kapanış toplantısı ve imza törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Pekcan, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava ve heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.5 milyar dolara ulaştığını aktaran Bakan Pekcan, "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolara ulaştı. Cumhurbaşkanımızın önerdiği üzere hedefimiz 3 milyar dolarlık ticaret hacmine dengeli bir ticaret hacmiyle ulaşmak" ifadelerini kullandı.


Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) toplantısının 5’incisi için bir araya geldiklerini dile getiren Bakan Pekcan, "Heyetlerimiz geçtiğimiz günlerde beraber çalışmaya başladılar, birlikte başarılı sonuçlar elde ettiler. KEK protokolüne paralel olarak ortak gümrük komitesi toplantılarının da bakan yardımcılarımız düzeyinde gerçekleştiriliyor olmasından memnun oldum" diye konuştu.


Basitleştirilmiş gümrük hattı iş gücü için çalışma başlatılacağını kaydeden Bakan Pekcan, "Amacımız ülkelerimiz arasındaki nakliyede yaşanan gecikmeleri, zaman ve para kaybını önlemek. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.


Heyetlerin kendi arasında ticaretin ve ekonominin her alanında çalışmalar yaptığını vurgulayan Bakan Pekcan, ticaretten yatırımlara, sanayiden teknolojiye, turizmden sağlığa ve ulaştırma alanlarına kadar her konuya değinildiğinin altını çizdi. Pekcan, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamının genişletilmesi ve hizmetler sektörünün dahil edilmesi yönünde çalışmaların sürdürüleceğini söyleyerek, "İkili ticarette yerel paraların kullanılmasının teşvik edilmesi amacıyla ülkelerimiz arasındaki SWAP anlaşmasının gerçekleştirilmesi için çalışmaların hızlandırılması yönünde görüşlerimizi ilettik" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.