GENEL - 22 Nisan 2019 Pazartesi 12:46

TİKA, Azerbaycan’ın Tarihi Kalesini restore edecek

A
A
A
TİKA, Azerbaycan’ın Tarihi Kalesini restore edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan’ın en önemli tarihi ve kültürel anıtlarından olan Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi’nin restorasyonunu yapacak.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan’ın en önemli tarihi ve kültürel anıtlarından olan Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi’nin restorasyonunu yapacak.


Dünyanın bir çok ülkesinde tarihi mirasın korunmasına yönelik restorasyon projeleri yürüten TİKA, Azerbaycan’da somut kültürel varlıkların ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için Bakü’nün Merdekan Kasabası’nda 13.-14. yüzyıllarda yapılan Büyük Merdekan Kalesi ve kalenin hemen yanında bulunan 1492-1493 yıllarında inşa edilmiş Tuba Şah Mescidi’nin restorasyonunu gerçekleştirecek.


TİKA tarafından restore edilecek, Büyük Merdekan Kalesi, Bakü’nün aynı isimli kasabasında bulunuyor. Bilimsel kaynaklarda, kalenin Hazar Denizi’nden gelen saldırılara karşı savunma amaçlı (istihkâm) olarak Şirvanşahlar döneminde 13.-14. yüzyıllarda yapıldığı belirtiliyor. Dört köşeli bir mimariye sahip, 22 metre yüksekliğindeki kale surlarla çevrili olup, içten beş katlı yapı olarak inşa edildi.


Restorasyon çalışmalar için TİKA ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Kültürel Mirasın Korunması, Geliştirilmesi ve Restorasyonu Devlet Hizmeti arasında yapılacak işbirliğine dair protokol imzalandı. 18 Nisan 2019 tarihinde Uluslararası Anıtlar ve Sitler (Tarihi Mekanlar) Günü münasebetiyle imza töreni gerçekleştirildi.


Azerbaycan’ın tarihi kale ve yapıtlarının toplandığı “Taş Bekçiler” isimli kitabın da tanıtıldığı, ülkede tarihi ve kültürel mirasın korunması alanında çalışan bilim adamı, araştırmacı ve uzmanların ödüllendirildiği, geniş ve seçkin bir katılımın olduğu törende Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Vagif Aliyev konuşma yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara YÖK’ten denklik için yeni düzenleme Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslar belirlendi. “İlk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek” Yayımlanan düzenlemede, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek. “İlk binde yer alan üniversitelerden mezun olanlara YSK şartı aranmayacak” Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk binde yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk binde yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.