GENEL - 11 Aralık 2018 Salı 10:22

TİKA’nın Filistin’de Kurduğu Fidan Üretim Tesisi açıldı

A
A
A
TİKA’nın Filistin’de Kurduğu Fidan Üretim Tesisi açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarım arazisi ve yeşil alan bakımından Filistin’in en zengin bölgesinde bulunan Cenin şehrinde fidan üretim tesisi kurdu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarım arazisi ve yeşil alan bakımından Filistin’in en zengin bölgesinde bulunan Cenin şehrinde fidan üretim tesisi kurdu.


Filistin’in tarımsal üretime elverişli arazileri ile bilinen Cenin bölgesinde ağaçlandırma ve tarımsal faaliyetlerde fidan ihtiyacı yeterli değildi. Bu doğrultuda Filistin Tarım Bakanlığı Ormancılık Genel Müdürlüğü işbirliğinde Cenin Tarım İl Müdürlüğü bünyesindeki 3 bin metrekarelik alan üzerine, bin 500 metrekaresini seraların oluşturduğu fidan üretim tesisinin kurulumu TİKA tarafından gerçekleştirildi.


Filistin’in ormancılık alanındaki çalışmaları ve tarımsal üretimi için gerekli altyapıyı oluşturarak bölge ve ulusal ekonominin desteklenmesinin amaçlandığı proje ile bölge halkının tarımsal üretim konusunda altyapı desteği alabileceği tam donanımlı fidanlık tesisi kuruldu. Cenin İl Tarım Müdürlüğünce yürütülecek üretim faaliyetleri sonucunda yerel yönetimler, çiftçiler, okullar ve kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütlerinin ağaçlandırma faaliyetlerinde ihtiyaç duyacağı fidanlara ücretsiz olarak erişimi sağlanacak.


Ayrıca, tarımsal üretime yönelik olarak yetiştirilecek fidanlar ile desteklenecek çiftçilerin aile ekonomisine ve dolaylı olarak Filistin ulusal ekonomisine önemli bir katkı sağlanacak.


Cenin Fidan Üretim Tesisinde, 2018 yılının Ekim ayı itibari ile ilk ekim çalışmaları başladı ve söz konusu faaliyetlerde hâlihazırda 5 kişinin istihdamı sağlandı. Üretimin yoğunlaştığı ve çeşitlendiği dönemlerde ise bu sayının 15 ile 20 kişiye kadar ulaşacağı düşünülüyor. Kurulan tesis ile 500 m2’lik serada tek seferde yaklaşık 150.000 fidan tohumunun ekiminin yapılabileceği, 1.000 m2’lik seralarda ise filizlenen bu tohumların ekime hazır hale getirilebileceği bölümler oluşturuldu. Tesiste görev yapacak uzmanların üretim çalışmalarını yürütmeleri için gerekli bölmeler ve işçilerin çalışmalarını olumsuz hava koşullarından etkilenmeksizin sürdürebilmesi için 200 m2’lik kapalı çalışma alanı da kuruldu. Ayrıca, üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere 200 m3’lük bir su deposu ve gerekli sulama sisteminin kurulumu yapıldı. Tesisin üretim faaliyetlerine bir an önce başlayabilmesi amacıyla 50.000 tohum ile gerekli tüm üretim malzemeleri TİKA tarafından sağlandı.



Her zaman Filistin’in yanında olan Türkiye ve TİKA’ya teşekkür


Açılış törenine Filistin Devleti Başbakanı Sayın Dr. Rami Hamdallah, Tarım Bakanı Sayın Sufian Sultan, Yerel Yönetimler Bakanı Sayın Dr. Hussein A. Al-Araj, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Sayın Dr. Allam Musa, Cenin Valisi Sayın Ekrem Rucub ve TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz katıldı. Törende konuşan Başbakan Hamdallah, yeşil alanların genişletilmesi ve çölleşmeye karşı büyük etkisi olacak proje vesilesi ile hem siyasi anlamda hem de kalkınma alanlarında her zaman Filistin’in yanında olan Türkiye ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Türk Hükümetinin Birleşmiş Milletler toplantılarında Filistin davasına yönelik göstermiş olduğu uluslararası desteğin önemine değinen Hamdallah, Filistin halkına ve hükümetine vermiş olduğu tüm bu destekler için Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerini yineledi.


Açılışta konuşan Tarım Bakanı Sultan, Bakanlıkları işbirliğinde TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile ilk etapta 50.000 fidan yetiştirileceğini, 2019 yılı içerişinde ise 200.000’den fazla fidanın yetiştirilebileceğini belirtti. Tesis ile yeşil alanların genişletilmesi için gerekli altyapının sağlanmış olduğu ifade eden Sultan, eğitim faaliyetleri içinde alan sağlayacak tesisin özellikle nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin yetiştirilmesine odaklanarak, hem ekonomik hem de doğal yaşamın devamlılığı açısından önemli bir projenin hayata geçirildiğini dile getirdi. Filistin’e her alanda sundukları destek için Türkiye ve TİKA’ya teşekkürlerini sunan Sultan, Türkiye ile Filistin arasındaki dostluğu güçlendirmek amacıyla T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında 300 dönümlük bir Türkiye Filistin Dostluk Bahçesini Filistin’in El Halil Şehrinde bulunan Beni Naim Bölgesinde hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.



Filistin’de 600 proje


TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz ise, TİKA’nın 2005 yılından bu yana tüm Filistin’de bütün sektörlerde 600’den fazla proje tamamladığını, çalışmaların tamamında, Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’ü bir ve bütün kabul ederek hizmet edildiğini vurguladı. Filistin davasının mihveri Kudüs’te onlarca ev ve dükkân restorasyonu yapıldığını ve çalışmaların devam ettiğini belirten Korkmaz, ortak kültürel ve tarihi mirasın yarınlara taşınması için gayret sarf edildiğini ifade etti.


Sağlık sektöründe hastaneler, eğitim sektöründe okullar, barınma konusunda toplu konutlar inşa ederek Filistin Hükümetine teslim edildiğini, hâlihazırda ise Kudüs Üniversitesine 400 kişilik bir kız yurdu inşaatına devam ettiklerini dile getirdi. Üretim sektörüne bir modern zeytinyağı üretim tesisi ve bir modern yumurta tavukçuluğu üretim tesisi kurulduğunu sözlerine ekleyen Korkmaz, açılışı yapılan fidan üretim tesisinin kardeş Filistin halkına hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘dan alınan ilham, gayret ve şevkle, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin var olması yolunda Filistin halkı ve hükümeti ile yürütülen çalışmanın ve birlikteliğin devam edeceğini ifade etti.



TİKA’nın Filistin’de üretim ve istihdama desteği devam ediyor


TİKA, 2018 yılında El Halil şehrinin kuzeyinde yer alan Arroub Tarım Meslek Okuluna kazandırdığı yumurta tavukçuluğu tesisi ile de hem öğrencilerin yumurta tavukçuluğu konusunda uygulamalı olarak eğitim almalarını hem de tesisin ürettiği günlük yaklaşık 80 koli yumurta ile okula önemli bir gelir sağlamıştı.


Ayrıca, Gazze’deki Abasan Belediyesi bünyesinde yüzde yüz Türk ürünü olan Zeytinyağı Sıkma Tesisini 2016 yılında hizmete açmış ve Gazze’deki en kaliteli zeytinyağı üretimini gerçekleştiren tesis ile zeytinyağı sezonunda 24 kişiye varan bir istihdam imkânı sağlamıştı.


Filistin’deki üretim faaliyetlerine olan destekleri ile modern üretim teknikleri konusunda Filistin özel sektörüne de model uygulamalar kazandıran TİKA’nın Filistin’deki birçok sektörde üretim ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya Fide’de satışlar başladı Konya’nın ilk ve tek fide üretim tesisi Konya Fide’de satışlar başladı. Konya’nın ilk ve tek sebze fidesi üretim tesisi olan Konya Fide’de yeni sezon satışları başladı. 2019 yılında Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi öncülüğünde Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği işbirliğinde ve KOP desteğiyle kurulan Konya Fide, kaliteli ürünleri ve fiyat politikasıyla bu yıl da satışlar başlar başlamaz üreticilerin gözdesi oldu. Üreticiler fideleri dört noktadan alabilecek Konya Fide’de 2024 satışları dört ayrı noktada gerçekleştirilecek. Karahüyük Mahallesi Damlakaya Sokak’ta bulunan ‘Sebze Fidesi Üretim Tesisi’ merkezli gerçekleştirilecek satışlar, çiftçilerin ve hobi amaçlı ekim yapanların daha kolay ulaşımını sağlayabilmek amacıyla Harmancık, Saraçoğlu ve Karatay Ziraat Odası Satış Noktalarında da gerçekleştirilecek. “Çiftçilerimizin yeni sezonu hayırlı ve bereketli olsun” Yeni sezonun üreticiye ve Konya tarımına hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram Belediyesi öncülüğünde kurulan sebze fidesi üretim tesisinin, Meram ve Konya çiftçisine kaliteden verime, uygun fiyattan kapasitesine ve sunduğu kaliteli hizmete kadar her yönden büyük yarar sağladığına vurgu yaptı. Konya Fide’nin şehir için bu alanda bir ilk ve tek olduğunu hatırlatan Başkan Kavuş, “Sebze Fidesi Üretim Tesisi sayesinde ekilecek fideler, Konya’nın iklimine uygun, hastalıktan uzak, ari ve hibrit tohum yöntemiyle üretiliyor. Üreticinin nakliye maliyetini düşürüyor, nakliyeden kaynaklanan sıkıntıları önlüyor. Kalitesi ve uygun fiyat politikasıyla da Konya çiftçisinin en çok tercih ettiği merkez oldu. Konya Fide işte bu avantajlarla yeni sezon satışlarına başladı. Tüm üreticilerimizi bu kaliteyi yaşamaya davet ediyorum” dedi. Vatandaşlar tesisin hizmetlerinden ve fidelerin kalitesinden çok memnun Sezonun açılmasıyla birlikte Konya Fide Üretim Tesisinden fidelerini alan vatandaşlar da tesisin hizmet politikasından ve ürünlerin kalitesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üç yıldır burayı tercih ettiklerini belirten vatandaşlar, “Konya Fide’nin ürünlerinden ve hizmetlerinden çok memnunuz. Ürünlerin kalitesi ve verimi çok güzel. Böyle bir tesisi kazandırdığı için Meram Belediyesine ve Başkan Mustafa Kavuş’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. İlk defa tesisten fide aldıklarını belirten vatandaşlar ise “Bu yıl burayı tercih etmemizin sebebi tavsiye üzerine oldu. Buradan fide alanlar çok memnun kaldıklarını söylediler. Biz de bu tavsiye üzerine bu yıl fideleri buradan alıyoruz. Ürünler gibi hasadımız da güzel olur inşallah” şeklinde konuştu.
Aksaray Aksaray’da aranan 9 şüpheli jandarmanın operasyonuyla yakalandı Aksaray’da çeşitli suçlardan aranması ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 9 şüpheliye yönelik operasyon düzenleyen jandarma ekipleri şüphelileri yakaladı. Edinilen bilgiye göre, aranan şahıslara yönelik bir çalışma yapan İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şubesi ve Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri çeşitli suçlardan aranan 9 şahsın peşine düştü. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde şüphelilerin adres bilgilerine ulaşan jandarma ekipleri operasyon için düğmeye bastı. İkametlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda “kasten öldürme” suçundan aranan ve hakkında 7 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.O., “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçundan aranan ve hakkında 5 yıl 6 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan K.S., “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan aranan ve hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan F.D., “çocuğun cinsel istismarı” suçundan aranan ve hakkında 5 yıl 6 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan B.Ç., “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılama” suçundan aranan ve hakkında 1 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.Ç., “uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” suçundan aranan ve hakkında 10 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Z.A., “hırsızlık” suçundan aranan ve hakkında 4 yıl 9 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ç.A., “cebir tehdit veya hileyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan aranan ve hakkında 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan T.G. ve “yağma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma, silahla tehdit” suçlarından aranan ve hakkında 6 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan T.A. isimli şahıs olmak üzere toplam 9 aranan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Karaman Karaman, Türkiye’de suyu en tasarruflu kullanan 3 ilden birisi Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Türkiye’de suyu en tasarruflu kullanan üç ilden birisi olan Karaman’da arazilerin yüzde 99’a yakınında modern sulama yapıldığını söyledi. Mehmet Bayram, sulu tarımın oldukça fazla yapıldığı illerden birisinin Karaman olduğunu belirterek, “Elma bahçeleri ve bitkisel ürün desenleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon dekarın üzerinde bir alanda sulu tarım yapılmaktadır. En büyük sorunumuz su ve bunu da her daim dile getiriyoruz. Karaman’ın farklı bir özelliği var. Türkiye geneline baktığımız da suyun o kadar kıymetli olduğu bir dönemde her yerde vahşi sulama yapılırken, Karaman’da yüzde 99’a yakın modern sulama yapılıyor. Karaman ise Türkiye’de suyu en tasarruflu kullanan üç ilden birisidir. Bu anlamda üreticimiz suyun kıymetini fazlasıyla biliyor. Yeraltı kaynaklarından başka da su olmadığı için sıkıntısı çekiyoruz dedi. “KOP bölgesinde tarım için yeraltından yılda 8 milyar metre küp su çekiliyor” Konya ovası başta olmak üzere Karaman ve Aksaray’ın da içinde bulunduğu KOP bölgesinde sulu tarım için yerin altından çekilen yıllık su miktarının yaklaşık 8 milyar metreküp olduğunu ifade eden Bayram, “Yerin altını besleyen su miktarının ise 4 milyar metreküp olduğunu görüyoruz. Baktığımız vakitse kullanılan sudan bu yıl için 4 milyar metreküp açık verdiğini düşünüyoruz. Böyle giderse sonuç hüsran olur. Bu ülkenin tek gerçeği var o da tarımdır. Özellikle Türkiye’yi besleyen KOP bölgesindeki illere dış havzalardan su getirme projelerinin biran evvel tamamlanıp ovayı suyla buluşturmamız gerekiyor. Bereketli topraklarımız susuzluktan ağlıyor ve obruklar oluşuyor. Suyu az tüketen ürünler ekin denilmesi doğru bir düşüncedir ancak çiftçimiz bunu isteyerek ekmiyor. Çiftçimiz de suyu az tüketen ürün desenlerine destek verilmesini istiyor. Yoksa üretici sular bitinceye kadar sulu tarım yapmaya devam edecektir. Bu arazilerde başka bir şey yetişmez. Su sorununun çözülmesinden başka çare yok. Biz her zaman söylüyoruz ülkenin tek kurtuluşu var tarımdır, onun da suya ihtiyacı vardır” dedi.