GENEL - 12 Nisan 2021 Pazartesi 14:09

TMO, çiftçinin elinde kalan patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın almaya başladı

A
A
A
TMO, çiftçinin elinde kalan patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın almaya başladı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçinin elinde kalan patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın almaya başladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçinin elinde kalan patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın almaya başladı. Alınan patates ve kuru soğanlar valilikler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacak.


Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin elinde kalan patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın almaya başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.


Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Pandemi dolayısıyla özellikle son 1 yıldır hotel, restoran gibi toplu tüketim yerlerinde bu tür ürünlerin tüketiminde bir azalma söz konusuydu. Bu da haliyle üreticilerimizin elinde başta patates ve kuru soğan olmak üzere ürünlerin satılamamasını konusunu durumuna getirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta itibariyle Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Toprak Mahsulleri Ofisini bu konuda görevlendirdi. Üretici elinde bulunan patates ve kuru soğanların temin edilerek, alınarak maliyetleri de karşılanarak Türkiye’nin 81 ilindeki ihtiyaç sahibi ailelerimize teslim edilmesi noktasında, cuma gününden itibaren bu çalışmayı çok hızlı bir şekilde suretle gerçekleştirdik” açıklamasında bulundu.



“Tarım ve Orman Bakanlığı tüm teşkilatları ile beraber iyi bir iş birliği içerisinde süreci yürütüyoruz”


TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Güldal, açıklamasına şu şekilde devam etti:


“Bu kapsamda Polatlı’nın Pazar köyündeyiz. Cumartesi ve Pazar günü ise Nevşehir’deydik. Orada da patates konusunda hummalı bir çalışma var. Tabii buralarla sınırlı değil. Ülkemizin neresinde elinde patates ve kuru soğan olan üreticimiz varsa, üretici örgütleri ve odalar vasıtasıyla bizlere ulaşabiliyorlar bizde o ürünleri alabiliyoruz. Esasen Tarım ve Orman Bakanlığı tüm teşkilatları ile beraber iyi bir iş birliği içerisinde süreci yürütüyoruz. Şu an İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi büyük şehirlerimize ürün indirmeleri gerçekleşti. Yoğun bir şekilde devam ediyor. Her gün biraz daha fazla tonajlı alımlar gerçekleşecek. Haliyle operasyon ve süre olarak çok sınırlı olduğu için bir anda çuval ve araç problemi çıkıyor. Ama bunu da hallediyoruz. Tüm ilgililer ve yetkililer bize destek oluyorlar” ifadelerini kullandı.



“İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sofralarına patates, kuru soğan gibi temel gıda maddelerimizi devletimizin hibesiyle, yardımıyla ulaşmış olacak”


Başlatılan sürecin iki ayağı olduğunu belirten Güldal, “Üretici noktasında üreticilerin maliyetlerini karşılamak. Onların üretimden gelen gücünün kesintiye uğramaması. Önümüzdeki yılda bu sezonda üretimlerine devam edebilmelerini sağlamak. Malum yeni dönem hasat dönemi de yaklaşıyor. Onun öncesinde üreticilerimiz bu sıkıntıdan da kurtulmuş olacak. Diğer taraftan da mübarek ramazan ayı başlıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sofralarına, hanelerine patates, kuru soğan gibi temel gıda maddelerimizi devletimizin hibesiyle, yardımıyla ulaşmış olacak. Bu anlamda da çok başarılı, çok hayırlı bir çalışma olacaktır” şeklinde konuştu.



“Hangi bir tonaj sınırlamamız söz konusu değil”


Güldal, “Bizim her hangi bir tonaj sınırlamamız söz konusu değil. Nerede üretici örgütleri aracılığı ile Toprak Mahsulleri Ofisine ürünlerini teslim etmek isteyen üretici olursa biz onları almaya ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya hazırız. Miktar ve tarih gibi sınırlar koymuyoruz. Bu çalışmayı nihayete erdirmek istiyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Tartıştığı müşterileri takip edip girdikleri mekana kurşun yağdırarak 3 kişiyi yaralayan şahıs tutuklandı Burdur’da işlettiği alkollü mekanda taşkınlık çıkaran müşterilerle çıkan tartışmada bir müşterinin kafasına kabza ile vurup, ardından oradan çıkıp başka bir alkollü mekana girdiklerini görünce o mekana rastgele kurşun yağdırarak 3 kişi yaralayan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay dün gece 23.45 sıralarında Burdur merkez Hatip Hoca Caddesi üzerinde bulunan alkollü mekanda meydana gelmişti. Edinilen bilgilere göre, cadde üzerinde E.C.’ye ait alkollü mekana gelen U.G. (27), M.A. (20), B.G. (21) ve E.K. (30) isimli şahısların burada taşkınlık çıkarması üzerine çıkan tartışmada işletme sahibi E.C. silah kabzası ile U.G.’nin kafasına vurarak hafif şekilde yaralamıştı. Bunun üzerine olay yerinden kaçan şahısları araba ile takip eden E.C., şahısların aynı cadde üzerinde bulunan farklı bir alkollü mekana girdiğini görünce mekana doğru rastgele ateş edip olay yerinden ayrılmıştı Açılan ateş sonrası mekan içerisinde müşteri olarak bulan B.O. bacağından vurulurken, İ.E.M.’de göğüs kısmından merminin sıyırması nedeniyle yaralandı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilirken olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Polis ekipleri ise yapılan çalışmalar sonucunda mekana kurşun yağdıran E.C.’yi yakalayarak gözaltına almıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan E.C. tutuklanarak Burdur E tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.