GENEL - 23 Mayıs 2019 Perşembe 10:10

AB’li Öğrenciler Gençlik Projesi için Döşemealtı’nda

A
A
A
AB’li Öğrenciler Gençlik Projesi için Döşemealtı’nda

“EuroteamTurkey” öncülüğünde hayata geçirilen AB Erasmus + "İşsiz Girişimciler" Gençlik Projesi kapsamında İngiltere, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti’nden 15-19 yaş arasında değişen 30 genç ile 5 grup lideri Döşemealtı’na geldi.

“EuroteamTurkey” öncülüğünde hayata geçirilen AB Erasmus + "İşsiz Girişimciler" Gençlik Projesi kapsamında İngiltere, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti’nden 15-19 yaş arasında değişen 30 genç ile 5 grup lideri Döşemealtı’na geldi. Euroteam Turkey temsilcisi Tuncay Savtak’ın eşlik ettiği gençler, proje kapsamında ilk olarak Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’i makamında ziyaret etti. İşsiz Girişimciler Gençlik Projesi kapsamında Türkiye’ye gelen öğrenciler 28 Mayıs’a kadar çeşitli programlara katılacaklar. EuroteamTurkey temsilcisi Tuncay Savtak, projenin gençlerin girişimcilik, iş gücü piyasasına yönelik becerilerini ve yeteneklerini geliştirmek amacıyla hazırlandığını söyledi. Savtak, ziyaret sırasında Başkan Genç’e projeyle ilgili detaylı bilgiler verdi. Grup üyeleri, Başkan Genç’le sohbet edip, görüş alışverişinde bulundu.


Ziyarete katılan gençlere hitaben konuşan Başkan Genç, Döşemealtı ile ilgili bilgiler verdi. Gençlere ve gençlik projelerine önem verdiğini belirten Başkan Turgay Genç, bu çerçevede tam donanımlı Gençlik Merkezi inşa ettiklerini ve 1 ay içinde faaliyete geçeceğini söyledi. Döşemealtı Gençlik Meclisi Projesi’ni de (DÖGEM) kurduklarını hatırlatan Genç, "Genç vekillerimiz ilçemizin geleceğine yön veriyor 14-25 yaş arası 25’i kız 25’i erkek toplam 50 kişiden oluşan genç vekilimiz 1 yıl boyunca bağımsız bir şekilde görev yapıyor. Kendi yönetimlerini seçiyorlar ve aldıkları kararlar belediyemiz meclisinde tavsiye olarak değerlendiriliyor" dedi.


Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Genç, "Antalya’da ilk kez kapalı pazar yerinin üzerine kurduğu güneş panelleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldik. Belediyemiz hizmet binalarının ihtiyacını karşılamak üzere hayata geçirdiğimiz 760 kilovat enerji üretim kapasitesine sahip güneş panelleriyle çevreci enerji üretiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarımızı güneş tarlaları ile sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.