EĞİTİM - 26 Mayıs 2022 Perşembe 14:51

ALKÜ’de YÖS tamamlandı

A
A
A
ALKÜ’de YÖS tamamlandı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin (ALKÜ) yabancı uyruklu öğrencilerin kabulüne yönelik gerçekleştirdiği 2022 yılı ALKÜ Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (ALKÜ-YÖS) çeşitli merkezlerde başarıyla gerçekleştirildi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin (ALKÜ) yabancı uyruklu öğrencilerin kabulüne yönelik gerçekleştirdiği 2022 yılı ALKÜ Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (ALKÜ-YÖS) çeşitli merkezlerde başarıyla gerçekleştirildi.


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu adayların başvurduğu ALKÜ YÖS 2022, merkezi Alanya olmak üzere, Azerbaycan’ın Bakü ve İran’ın Tebriz kentlerinde fiziki olarak gerçekleştirildi. 6 farklı kıtadan ve 36 farklı ülkeden 771 adayın başvurduğu ALKÜ-YÖS 2022 için adaylar Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinden birini seçerek sınava girdiler. ALKÜ-YÖS 2022 sınavı hakkında konuşan ALKÜ Yabancı Uyruklu Kurum Koordinatörü Öğr. Gör. Diren Doğan, “Halihazırda Üniversitemizde 53 farklı ülkeden 706 uluslararası öğrencimiz eğitim görmektedir. Koordinatörlük olarak temel gayemiz, kampüsümüzde bütün kültürleri ve renkleri barındıran “Üniversite” kelimesinin kökenine uygun olarak küresel bir etkileşim ağı oluşturmak ve başarılı öğrencileri ALKÜ’ye kazandırmaktır. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz ALKÜ-YÖS 2022 sınavı, her üç merkezde de yoğun ilgiyle karşılanmış ve sınav organizasyonunda görev alan kişilerin özverili çalışmaları neticesinde sorunsuz biçimde tamamlanmıştır. Gelecek yıllarda hedefimiz yurtdışı sınav merkezlerimizi arttırarak ALKÜ’de eğitim almak isteyen daha fazla uluslararası öğrenciye ulaşmaktır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.