ÇEVRE - 14 Eylül 2020 Pazartesi 11:16

Antalya Orman Çiftliği ekime hazırlanıyor

A
A
A
Antalya Orman Çiftliği ekime hazırlanıyor

Kepez Belediyesi, 200 dönümden oluşan Antalya Orman Çiftliğinin tarlalarını ekime hazırlıyor.

Kepez Belediyesi, 200 dönümden oluşan Antalya Orman Çiftliğinin tarlalarını ekime hazırlıyor. Ekim sezonunda çiftliğin toprağı, buğday tohumuyla buluşacak.


Kepez Belediyesi, tarımsal üretime katkı ve farkındalık sağlamak amacıyla Kirişçiler bölgesinde 180 dönümlük arazi üzerinde Antalya Orman Çiftliği kuruyor. İş makineleriyle, çiftliğin tarlaları makiler ve kayalardan temizlenerek, hububat ekimine hazır hale getiriliyor.


Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, çiftlikte devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Proje alanında yapılan çalışmalar hakkında bürokratlarından bilgi alan Tütüncü, bu dönem ki en heyecan verici çalışmalarının başında Antalya Orman Çiftliği projesinin geldiğini söyledi.


“Tarımın önemine dikkat çekeceğiz”


Özellikle son yıllarda tarımın kıymetinin ve değerinin daha iyi anlaşıldığını belirten Başkan Tütüncü, şunları söyledi: “Bu konuda toplumda, kurumlarda, bilim dünyasında, entelektüel camiada çok önemli bir farkındalık meydana geldi. Önemli bir tarım ülkesiyiz. Dolayısıyla tarımdan elimizi, ayağımızı çekemeyiz. Tam tersine bize asrın vermiş olduğu imkanları en güzel şekilde kullanarak, tarıma yeni ufuklar açmak düşer. Bu nedenle Antalya Orman Çiftliği’nin çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Kepez’de, 200 dönüm arazinin üzerine inşa edeceğimiz bu orman çiftliğinde, ilerici bir bakış açısıyla dikkatleri tarıma çekmeyi düşünüyoruz. Burada tabii ekilebilir alanlarının ne kadar önemli olduğunun da altını çizeceğiz”


“Çiftliğin üretimi Antalya ile paylaşılacak”


Tütüncü, Antalya Orman Çiftliğinin, üreten, ürettiklerini vatandaşlarla paylaşan, tarımsal üretime dikkat çeken ve yaşayan bir mekan olacağının altını çizdi. Çiftliği, ekim sezonuna hazırladıklarını aktaran Başkan Tütüncü, “Şu an 200 dönüm arazinin planlamasını yapıyoruz. Ekim sezonuna çiftliğimizin tarlalarını hazır hale getirmeye yönelik çalışmaları başlattık. Ekim sezonunda çiftliğimizde ilk hububat ekimini yapacağız. Sonra o tohumların yeşermesini, olgunlaşmasını ve meyveye durmasını birlikte izleyeceğiz. Daha sonra elde ettiğimiz ürünü hemşehirlerimizde paylaşacağız” dedi.


“Yaşayan ve eğiten bir çiftlik olacak”


Bu projenin Kepez’in tarihine geçeceğinin altını çizen Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Tabii burada sadece üretim yapılmayacak. Burası yaşayan bir çiftlik olacak. Antalya Orman Çiftliğinde üreticilere eğitimler de verilecek. Antalya’da tarımla uğraşan ciddi bir nüfus var. Ama bu nüfusun çocuklarının daha bilinçli bir çiftçilik ve üreticilik yapmak gibi bir hedefleri de var. O çocukları hedeflerine bu çiftlikte motive edeceğiz.


Ekmeğimizi, aşımızı büyüten eğitim çalışmalarıyla da Antalya Orman Çiftliği, tarımsal alanda bambaşka bir fonksiyon ifa eden yerel yönetim projesi olacak. Ben inanıyorum ki, bu proje Kepez’in yerel yönetimler tarihine de geçecek önemli projelerinden birisi olacak.


Ekim dönemi geldiğinde tohumu toprakla buluşturacağız. Özel projeler bizi çok heyecanlandırıyor. Yıllar içerisinde Antalya Orman Çiftliği gelişecek, değişecek, güzelleşecek ama mutlaka tarıma farklı bir kapı aralayacak çok özel bir tesis olacak.


Antalya Orman Çitliğinde, ekim alanları, mandıra, ziraat meslek lisesi, meyve bahçeleri, köy sosyal yaşamı ve hobi bahçeleri olacak. Çiftlikte pamuk, zeytin, narenciye, turfanda, üzüm, hububat, susam üretimi yapılacak. Çiftlikte tropikal meyve bahçeleri, çiçek seraları, botanik park da olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.