ÇEVRE - 16 Mayıs 2022 Pazartesi 13:01

Antalya’da 50 yıllık içme suyu hattı yenileniyor

A
A
A
Antalya’da 50 yıllık içme suyu hattı yenileniyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa ilçesi Şirinyalı ve Fener Mahallesi’ni kapsayan 50 yıllık içme suyu şebekesi ve yağmursuyu drenaj hattını yeniliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa ilçesi Şirinyalı ve Fener Mahallesi’ni kapsayan 50 yıllık içme suyu şebekesi ve yağmursuyu drenaj hattını yeniliyor.


Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğünün, kent merkezi ve ilçelerde içme suyu ve yağmur suyu altyapısının eskiyen ve sorunlu bölümlerini yenileme çalışması sürüyor.



70’li yıllardan kalma borular değişiyor


Muratpaşa ilçesindeki Şirinyalı ve Fener Mahallesi’ni kapsayan Eski Lara Yolu üzerinde ASAT ekipleri tarafından şebeke ve drenaj hattı yenileme çalışması yapılıyor. Şirinyalı ve Fener Mahallesi’ni kapsayan alanda dört bin 500 metrelik bir çalışma yürütülüyor. İçme suyu yenileme çalışmasıyla 1970’li yıllardan kalma kullanım ömrünü tamamlamış borular standartlara uygun yenileriyle değiştiriliyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar artık su kesintisi yaşamayacak ve daha verimli içme suyu alacak. ASAT ekipleri ayrıca aynı bölgede yağmursuyu drenaj hattı çalışması da yapıyor. Yeni yağmur suyu drenaj hatları, yoğun yağışların ardından su birikmesi nedeniyle hem trafikte yaşanan olumsuzlukları hem de mahalle sakinlerinin yaşadığı sorunları en aza indirecek.



Mahalle sakinleri memnun


Çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getiren Fener Mahalle Muhtarı Mehmet Çakır, “Mahallemizde yıllardır içme suyu drenaj çalışması yapılmadı. Bugüne kadar çözülemeyen sorun bu dönemde çözülüyor. Borular çürük olduğu için patlaklar oluşuyor vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT ekipleri şimdi mahallemizde çalışma başlattı ve eskiyen boruları yeniliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.