EKONOMİ - 13 Mayıs 2022 Cuma 12:00

Antalya’da ‘Tarım Çalıştayı’

A
A
A
Antalya’da ‘Tarım Çalıştayı’

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 11 Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanları “Tarım Çalıştayı”nda bir araya geldi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 11 Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanları “Tarım Çalıştayı”nda bir araya geldi. Çalıştayda belediyeler yerelden kalkınma hedefiyle hayata geçirilen projeleri anlatarak, yapılan çalışmaları paylaştı.



Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 11 Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanları’nın katılımıyla gerçekleşen ‘Tarım Çalıştayı’nın 5’incisi Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 11 Büyükşehir Belediye’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanları ve İzmit Belediyesi katıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarım projelerini anlattı.



“Antalya’da tarıma önemli destek”


Seda Özel, Antalya’da yerelden kalkınma projeleri ile tarıma önemli destekler verdiklerini kaydetti. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Özel, “Büyükşehir Belediyesi olarak Muhittin Başkanımızın tarıma verdiği destek ile çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Güneş Enerji Santrali, tarımsal sulama, arıcılık, tohum, gübre, hayvancılık, fide desteği, dijital tarım uygulamaları gibi birçok alanda üreticimizi ve çiftçimizi destekliyoruz. Tüm ekiplerimiz sahada vatandaşlarımızla yüz yüze iletişim kurarak, saha çalışmalarıyla vatandaşımıza teknik destek veriyor. Bu toplantılarla diğer belediyelerimizle de ortak projeler üretiyor ve geliştiriyoruz. Güzel sonuçlar elde ediyoruz” dedi.



“Bilgi ve birikimler paylaşılıyor”


Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise tarım ve gıdanın son yıllarda dünyanın en önemli konularından biri olduğunu söyledi. 11 Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleri ile iyi bir koordinasyon sağladığını aktaran Orhan Sarıbal, “Farklı bölgelerden gelip kendi projelerini ortaya koyan, diğer belediyelerimizin buralardan yararlanabileceği projeler var mı buna bakıyoruz. Arkadaşlarımızın bilgi ve birikimlerini ortaya koyduğu bir çalışma oluyor. Antalya Büyükşehir Belediyemiz çok güzel bir ev sahipliği gerçekleştiriyor. Belediyelerimizde uyguladığımız projeler büyük tarım politikalarının bir parçasıdır” diye konuştu.



Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önemli tarım projeleri olduğuna dikkat çeken milletvekili Sarıbal, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin GES projeleriyle elde ettiği başarı muhteşem. Antalya, GES projesiyle çiftçinin enerji maliyetini minimize etmiştir ve su kullanmayı sağlamıştır. Buna ilaveten yaptığı göletler, kapalı sulama sistemi ile tarıma desteği ile tohum, fide desteği gibi projeler çok kıymetli projelerdir. Antalya tarımda çok önemli, çok ciddi çalışmalar sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek ve tüm ekibine çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi.



“Ortak çalışmalar yapılıyor”


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Sibel Benek ise Tarım Çalıştayı’na ilişkin “Hangi belediyemiz hangi projeleri hayata geçirmiş bunları paylaşıyoruz. Bizlerin örnek alabileceği projeler var mı, bunları analiz ediyoruz. Daha sonra kendi şehrimizde bunları teknik ekibimizle analiz ediyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ortak projelerde hayata geçiriyoruz. Son olarak ipekböcekçiliği fidan desteği sağladık. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kapalı sulama sistemi gibi önemli projeleri var. Çiftçiye, üreticiye ve hayvancılık alanında güzel destekler sağlanıyor” şeklinde konuştu.



“Tarıma yön verecek projeler”


Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem ise, “Bu toplantılar ile Büyükşehir Belediyeleri olarak beraber neler yapabiliyoruz, tarımda daha ileri nasıl çalışmalar yapabiliriz bunları değerlendiriyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak “Toprağını Satma, Ürününü Sat, Kırsalda Üret, Kıyıda Tüket” sloganları bize tarım projelerimizde rehber oluyor. Türkiye tarımına yön verecek iyi projeler sunarak illerimizde uygulayabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.



“Belediyeler projelerini anlattı”


Tarım Çalıştayı’na ilçe belediyesi olarak davet edilen İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Dr. Mehmet Çetinkaya’da böyle bir toplantıda olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek Antalya Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı proje çalışmalarının olduğunu dile getirdi.


Gün boyu süren toplantıda 11 Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanları yaptıkları çalışmalarını paylaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.