ÇEVRE - 05 Haziran 2020 Cuma 14:41

ASAT’tan çocuklara su ve çevre bilinci

A
A
A
ASAT’tan çocuklara su ve çevre bilinci

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevreci yatırımları ve korunmasına yönelik hizmetleri ile adından söz ettiriyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevreci yatırımları ve korunmasına yönelik hizmetleri ile adından söz ettiriyor. 39 arıtma tesisi ile denizi temiz tutan, arıtma suyunu tarımsal sulamada kullanan, sağlıklı içme suyu hizmeti sunan ASAT, Antalya’nın en çevreci kurumları arasında yer alıyor.


Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevreci yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Antalya genelinde 39 adet atıksu arıtma tesisi bulunan ASAT, modern tesislerde yürütülen arıtma ve kontrollü deşarj faaliyeti sayesinde denizin temiz kalmasını sağlarken, su altı doğal yaşamını koruyor. Antalya, 206 Mavi Bayraklı plajıyla lider kent konumunda bulunuyor. Teknolojik donanımlı arıtma tesisleri ile yer altı ve yer üstü su kaynakları, doğal çevre yapıları, tarım alanları güvence altına alınmış oluyor. Arıtma tesisleri ilçelerdeki değerli doğal mirasların korunması da katkı sağlıyor. İbradı ve Ormana’daki paket arıtma tesisleri sayesinde bölgedeki önemli bir doğal güzellik olan Altınbeşik Mağarası en saf ve temiz hali ile korunuyor. ASAT’ın alanında örnek gösterilen pek çok uygulaması çevreci projeler arasında yer alıyor. Korkuteli İlçesinde Arıtma Tesisi’nin deşarjından "A" sınıfı tarımsal sulama suyu elde edilerek, Arıtılmış Atık Suların Yeniden Kullanımı Yönetmeliğine göre tarım alanında kullanılıyor. Bunun yanında akarsular ve kanallar sürekli denetim ve gözetim altında tutularak, bakımları yapılıyor. Zaman zaman ıslah çalışmalarıyla sağlıksız koşulların önüne geçilerek Akdeniz’e kirli sular akmasına izin verilmiyor.



ASAT’tan çocuklara su ve çevre bilinci


Yatırımlarında çevre koruma hassasiyetini önde tutan ASAT yer altı ve yer üstü kaynaklarına gösterdiği saygıyı toplum bilincine dönüştürme çabası ile de çeşitli çalışmalar yapıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen ‘Su Hayattır’ projesi ile çocukları su ve çevre konusunda bilinçlenmesi sağlanıyor.


ASAT, bünyesinde uyguladığı Elektronik Belge Yönetim Sistemi sayesinde kağıt kullanımını azaltarak, çevreye bir katkı daha sağlıyor. Kağıt kullanımının azaltılması ile 634 ağaç kesilmekten kurtarıldı. 3 milyon litre su tasarrufu sağlandı. 179 ton karbondioksit salınımı engellendi,12 ton katı atık önlendi. Böylelikle söz konusu sürede, yaklaşık 5 milyon adet A4 kâğıdın çöpe gitmesi de önlenmiş oldu.


ASAT yetkilileri, tüm yatırım ve hizmetlerinde çevreyi koruma konusunda her zamanki duyarlılığını sürdürdüğünü ve bunun asla değişmeyeceğini belirterek “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nü kutladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.