EKONOMİ - 02 Aralık 2020 Çarşamba 10:53

ATB Kasım ayı hal endeksini açıkladı

A
A
A
ATB Kasım ayı hal endeksini açıkladı

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Kasım ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Kasım ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Kasım ayında miktar endeksleri, bir önceki aya göre domateste yüzde 109.81, sebzede yüzde 61.67 ve meyvede yüzde 3.26 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise domateste miktar endeksi, yüzde-48.62, sebzede yüzde-41.67 ve meyvede yüzde-25.53 azaldı.


Kasım ayında fiyat endeksleri bir önceki aya göre domateste yüzde 27.82, sebzede yüzde 40.72 ve meyvede yüzde -2.66 artarken, geçen yılın aynı ayına göre ise domateste yüzde 74.85, sebzede yüzde 69.61 ve meyvede yüzde 48.10 artış gösterdi. Sebze ve meyve işlem miktarları Kasım ayında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 32.5 düzeyinde arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise ortalama olarak yüzde -33.6 düzeyinde azaldı.


Sebze ve meyve işlem fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre ortalama olarak yüzde 19.03 düzeyinde artarken, geçen yılın aynı ayına göre işlem fiyatları ortalama yüzde 58.86 düzeyinde artış gösterdi.


Domatesin rekor yıllık değişimi yüzde 74.85 artış gösterdi


Domates miktar endeksinde son 5 yılın Kasım aylarındaki rekor yıllık değişimi yüzde -48.62 azalış ve fiyatta ise ikinci en yüksek değer olan yüzde 74.85 artışla 2020 yılında gerçekleşti. Sebze miktar ve fiyat endekslerinde son 5 yılın Kasım aylarındaki rekor yıllık değişimleri, miktarda yüzde -41.67 azalışla, fiyatta ise yüzde 69.61 artışla 2020 yılında gerçekleşti.


Meyve miktar ve fiyat endekslerinde son 5 yılın Kasım aylarındaki rekor yıllık değişimleri de miktarda yüzde -25.53 azalış ve fiyatta yüzde 48.10 artışla 2020 yılında gerçekleşti.


Domates işlem miktar endeksi bu ay artış gösterdi


Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi, Kasım ayında yüzde 109.81 artış gösterirken, geçen yıldaki yüzde 92.83’lük artışı geçti. İşlem fiyatı endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 27.82 artış göstermiş olmasına rağmen Mayıs ayından bu yana sürdürdüğü artış eğilimini düşürdü. Aylık değişimde, geçen yılın Kasım ayındaki yüzde 75.81’lik artışın yaklaşık 1/3’ü kadar gerçekleşme oldu. Eylül ve Ekim aylarındaki geçen yılın üzerinde olan gerçekleşmeler, bu ay tersine döndü.


Sebze işlem miktar endeksi artış eğilimini sürdürdü


Bir önceki aya göre sebze işlem miktar endeksi, Kasım ayında yüzde 61.67 ile artış eğilimini sürdürürken, geçen yılın seviyesiyle benzer düzeyde gerçekleşti. İşlem fiyat endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 40.72 yükselirken, geçen yıldaki yüzde 32.68’lik fiyat artışını da aştı. Bir önceki aya göre meyve işlem miktar endeksi, Kasım ayında yüzde 3.26 yükseliş gösterdi. Bu yükseliş, geçen yıldaki yüzde -8.11’lik düşüşün üzerinde gerçekleşti. İşlem fiyat endeksi ise bir önceki aya göre yüzde -2.66 düştü. Bu düşüş, geçen yılın Kasım ayındaki yüzde -2.29’luk düşüşe benzer ancak daha yüksek gerçekleşti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Bocce sporunun ihtiyar delikanlıları Alanya’da yarıştı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 6’ncısı gerçekleştirilen Yaşlı Resmi Huzurevleri Yetişkin Gençler Huzur Bocce Ligi’nde ilk dörde kalan takımlar Antalya’nın Alanya ilçesinde hem tatil yaptı hem de yarıştı. 29 Ekim- 3 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’nın Side ilçesinde huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik Gençler Huzur Bocce Ligi düzenlendi. Şampiyonada son dörde kalan Aksaray Kadir Üçyıldız Huzurevi takımı birinci olurken, Osmaniye Özden Huzurevi ikinci, Erzincan 100.Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (HYBRM) üçüncü, Samsun Bafra 75. Yıl Huzurevi ise dördüncü oldu. İlk dörde giren takımlara ödül olarak Alanya’da 5 günlük tatil hakkı tanındı. Takımlar Alanya Huzurevi’nde bir araya gelerek Alanya Huzur Evi Bocce ekibiyle karşılaştı. Turnuvanın finalinde Alanya Huzurevi takımı, Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi’ni 12-11 yenerek şampiyon oldu. Ayrıca takımlar yarışmanın ardından ilçede tekne turu ve mağara gezisi yaparak turistik yerleri ziyaret edecek. “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak” Yarışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Bocce sporunun daha rahat yapıldığından dolayı bakanlık tarafından seçildiğini ifade ederek, “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak. Bakanlık tarafından huzurevindeki yaşlılarımız, çocukları ve yakınları tarafından bırakıldıkları havasından kurtulmaları, aktif, sağlıklı yaşlanmaları için onlara uygun aktif spor dalları hakkında araştırma yapıldı Bedensel engelli birinin dahi rahatlıkla oynayabileceği için bocce sporu üzerinde duruldu. Antalya’da olan yarışmaların bölge birincileri finali için buraya geldi” dedi. “81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar” Yarışmaya katılan 76 yaşındaki Şahin Dursun, “Samsun’dan geldim, 8 senedir takım kaptanlığını yürütüyorum. 81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar. Birbirimizi tanımaya başladık. 2017’de Samsun’a Türkiye şampiyonluğunu getirdik. Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nden daha fazla ilgi alaka gördük. Hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “2017’den beri bocce oynuyorum” Bocce sporunu 7 yıldır yaptığını ifade den Mehmet Böle isimli sporcu ise, “Aksaray olarak Bocce şampiyonası finalinde Türkiye şampiyonu olduk. 2017’den beri oynuyorum, kaptanlığını da yapıyorum. Bugünde kadar devam etti. Bir dahaki senelerde de inşallah bunları görürüz” dedi.