EKONOMİ - 12 Ocak 2021 Salı 13:15

ATSO Başkanı Çetin: " Türkiye’de istihdam yüzde 3.86 artarken, Antalya’da yüzde 11 azaldı.”

A
A
A
ATSO Başkanı  Çetin: " Türkiye’de istihdam yüzde 3.86 artarken, Antalya’da yüzde 11 azaldı.”

ATSO Başkanı Davut Çetin, AK Parti heyetinin ziyaretinde yaptığı açıklamada ekonomisinin büyük oranda turizme bağlı olmasından dolayı pandemiden 81 il içinde en fazla etkilenen ilin Antalya olduğunu belirterek " Desteklerin il ve sektör bazında farklılaştırılarak verilmesi talebimizi ziyaretiniz vesilesiyle de yinelemek istiyorum.

ATSO Başkanı Davut Çetin, AK Parti heyetinin ziyaretinde yaptığı açıklamada ekonomisinin büyük oranda turizme bağlı olmasından dolayı pandemiden 81 il içinde en fazla etkilenen ilin Antalya olduğunu belirterek " Desteklerin il ve sektör bazında farklılaştırılarak verilmesi talebimizi ziyaretiniz vesilesiyle de yinelemek istiyorum. Pandemiden en fazla etkilenen ve ağır darbe alan Antalya’mıza özel önem verilmesini talep ediyoruz. Son verilere göre Türkiye’de istihdam yüzde 3.86 artarken, Antalya’da yüzde 11 azaldı.” dedi.” dedi.


AK Parti Antalya Milletvekilleri İbrahim Aydın, Mustafa Köse ve Tuba Vural Çokal ile Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ve yönetim kurulu üyeleri Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Atılgan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Şahin’in de bulunduğu ziyarette ATSO Başkanı Davut Çetin, milletvekillerine pandemi sürecinde ATSO’nun yaptığı çalışmalar ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler verdi.



İş yerlerini ayağa kaldırmamız lazım


ATSO’nun pandemi süresince sürekli üyelerle iletişim halinde olarak anketler yaptığını, sektörel talepleri dosya haline getirdiğini, bunları ilgili bakanlıklar ile paylaştığını belirten Davut Çetin, şunları kaydetti; “Kısıtlamalar dolayısıyla turizm ve turizme bağlı sektörlere acil destek verilmesi gerekiyor. Şehir içindeki küçük otellerin sıkıntısı büyük. Genelgeyle kapalı restoranlar, spa, kafe ve hediyelik eşya gibi sektörlerde ciddi ciro düşüşleri var. Türkiye’nin vitrini konumundaki Antalya’nın nitelikli işletmelerini kaybetmemesi gerekiyor. Kısıtlamalar kapsamında kapatılan iş yerlerini en azından pandemi geçtiğinde ayağa kalkabilmesi için desteklerle canlı tutmamız gerekiyor.



Hakkaniyetli destek verilmeli


Kira desteğinde ısrarlı olduklarını hatırlatan Çetin, " Bu iş 500 lira veya bin lira ile olmaz. Kiracılar ile mülk sahipleri arasında uzlaşma mekanizması kurulması lazım. Hükümetimiz destekleri verirken seçici olmalı. Destek amaçlı verilen kredilerin büyük kısmı otomobile, konuta ve dövize gitti. Pandemide ciro kaybı yaşayan sektörler ve işletmeler kolaylıkla tespit edilebilir. Desteklerin bunlara girmesi gerekiyor. Pandemiden dolayı en önemli sorunlardan biri de istihdam. Antalya’da işini kaybedenlerin sayısı tüm diğer illeri geride bırakıyor. Son verilere göre Türkiye’de istihdam yüzde 3.86 artarken, Antalya’da yüzde 11 azaldı.” dedi.



Veri merkezi


ATSO’nun çalışmaları hakkında bilgi veren Davut Çetin, Antalya’da veri işlemede, veriye dayalı karar vermede Türkiye’ye örnek olacak bir yapı kurmak istiyoruz. Antalya’nın İstanbul’dan sonra dijital dönüşüme en hazır kent olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Antalya, turizm ve tarımda ülkelerle yarışıyor. Her yıl milyonlarca turist ağırlıyoruz, Tüm Türkiye’ye ve dünyaya tarımsal ürün gönderiyoruz. Sanayide fark oluşturan işletmelerimiz var. Elimizde işlenmemiş mücevher gibi duran müthiş bir veri var. Bu verileri birbirleri ile konuşabilir hale getirecek, tahmin modelleri oluşturacak, yapay zeka ile işleyecek, kentsel karar vericilere ve tüm sektörlerimize sunacak kentin tüm kurumlarının katkı verdiği bir veri merkezine ihtiyaç var. Geleceğin dünyasında veriyi yönetemeyen kentlerin geride kalacağı çok açık. Antalya, bu yarışta öne geçen il olsun istiyoruz ve bu vizyon doğrultusunda iş planlarımızı oluşturduk.” diye konuştu



Toplu İş Yerleri ve Lojistik Merkezi


Toplu iş yerleri konusunu 21 senedir konuşuyoruz. Bu konuda halen somut bir ilerleme sağlanamadı. Galerici, matbaacılar, sıhhi tesisatçı gibi iş kollarını mutlaka apartman altlarından çıkarıp lojistik, altyapı ve sosyal imkanları da sunan toplu iş yerlerinde biraraya getirmeliyiz. Ayrıca bir lojistik merkezine ihtiyaç var. Şehrin içini toparlamamız lazım. Antalya kent merkezinde büyük bir estetik dönüşüme ihtiyaç var.



EXPO Alanı


EXPO konusunda ortak akılla bir karara varmalıyız. Buranın tarım teknolojileri, tarım yazılımı ve sağlık turizmini de içine alacak şekilde bir bilişim vadisi olması yönünde bir önerimiz var. Son olarak yabancı bir film için plato olarak kullanılacağını öğrendik. EXPO Alanı’nın kent için sürekliliği önemli. Antalya konaklama alt yapısı ve iklimi ile dünyanın en cazip kentlerinden birisi. EXPO Alanı’nın kent ekonomisine de katkı koyacak şekilde değerlendirilmesini istiyoruz.”



Gündem ekonomi olmalı


Türkiye’de siyasetin son dönemde çok ayrıştığını belirten Davut Çetin, “Televizyonlarda sürekli olarak 3-5 kişinin toplandığı ve siyaseti konuştuğu, karşıt görüşlerin birbirlerini dinlemeye bile tahammül edemediği tartışma programları var. Gazeteler çok farklı değil. Önümüzde seçim mi var ki siyaseti konuşuyoruz. Ülke olarak pandemi ve ekonomik daralma ile mücadele halindeyiz. Antalya’nın durumu şu anda çok kötü. Turizme bağlı sektörlerde yüzde 80 daralma var. Her yönüyle bambaşka bir dünya şekilleniyor. Gündem ekonomi olmalı. Bunları konuşmalı, eksiklerimize el birliğiyle çözüm üretmeliyiz” dedi.



Her türlü iş birliğine hazırız


AK Parti Antalya Milletvekilleri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarının kendilerine yol gösterici olduğunu belirterek, yapılan çalışmalardan ve raporlardan yararlandıklarını ifade ettiler. Milletvekilleri, “Kentimiz için her türlü iş birliğine hazırız” ifadesini kullandılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara YÖK Başkanı Özvar: "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" dedi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Itri Konferans Salonu’nda Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretime kayıtlı örgün ve açık öğretime devam eden yaklaşık 7 milyon öğrenci ve 185 bine yakın akademik personel olduğunu belirterek, "Sahip olduğumuz bu kapasiteyle Avrupa Yükseköğrenim Alanı içinde önde gelen ülkelerden biri konumundayız. Ancak bizler ulaştığımız noktayı yeterli görerek yavaşlayacak bir anlayışta olamayız. Yükseköğretim Kurulu olarak bir yandan kapasitemizi iş dünyası ile öğrencilerin eğilim ve beklentileri doğrultusunda düzenlerken, diğer yandan üzerinde hassasiyetle durduğumuz kalite güvencesi standartlarımızı yükseköğretim sistemimizin bütün alanlarına yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi. "350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayımız var" Uluslararasılaşma ve kalite bağlamında üniversitelerin uluslararası görünürlüklerini artırmayı hedeflediklerini aktaran Özvar, şunları kaydetti: "Uluslararası sıralamalardaki üniversite sayımızı yükseltmek, akademisyenlerimizin yer aldığı uluslararası projeler ile nitelikli ve etki değeri yüksek yayınların sayısını çoğaltmak; akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin uluslararası hareketliliğini artırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu alanlarda sağlayacağımız başarı, bir taraftan yükseköğretimimizin kalitesini artıracak, diğer taraftan çok daha fazla sayıda nitelikli uluslararası öğrencinin üniversitelerimize ilgi göstermesini sağlayacaktır. Böylece 350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayısıyla dünyada ilk 10 içinde yer alan ülkemiz, ilk 5 ülkeden biri olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır." "İyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımlar var" Üniversitelerin yüzde 35’inde kurumsal akreditasyon olduğunu hatırlatan YÖK Başkanı Özvar, "Bu anlamda iyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımların var olduğu anlaşılmaktadır. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz. Hiç şüphe yok ki kalite süreçleri sonu olmayan ve sürekli iyileşmeyi ilzam eden bir uğraşı alanıdır. Program bazındaki akreditasyonlar ise YÖKAK tarafından yetkilendirilen 24 ulusal ve 13 uluslararası akreditasyon kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Mevcut durumda yükseköğretim sistemimizde akreditasyondan geçen programların sayılarının artmasını beklediğimizi ifade etmek isterim" dedi. Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite rektörleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Muğla Başkan Köksal Üniversite öğrencileri ile buluştu Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Kötekli Gençlik Merkezinde üniversite öğrencileri ile buluştu. Buluşmada gençlik merkezinin (MEGEM) nasıl daha etkin ve verimli olabileceği konusu ile ilgili öğrencilerin taleplerini dinleyen ve notlar alan Köksal, gençlerin belediyeden beklentilerine yönelik de çözüm önerilerini paylaştı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrenci topluluklarının, gençlerin ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği gençlik merkezindeki buluşmada konuşan Köksal, “Kentimizi ortak akılla yönetecek, taleplerin önceliğine göre hizmet üreteceğiz demiştik. Sizlerin öncelikli olarak ulaşım ücretleri ile ilgili talebinizi Büyükşehir Belediyemiz ile görüşerek çözdük. Böylece otobüslerin ring seferleri 1 TL’ye düştü. Ayrıca otobüslerin sefer saatleri de güncelleniyor” dedi. Üniversite kent entegrasyonunu sağlamak istediklerini belirten Köksal, “Gençlik merkezimizi sizlerin talepleri doğrultusunda daha verimli, kent merkezimizde sizlerin kentin yaşamına, üretimine dâhil olacağı bir proje hazırlıyoruz. Sizlere Menteşe’de bir alan tahsis edeceğiz. Bu alanda dans, spor, yemek, satranç, kodlama, meslek etkinlikleri gibi yeni deneyimler kazanacak ve ilgi alanlarınıza göre yeteneklerinizi keşfedeceksiniz. Fikir üretebileceğiniz, sosyalleşeceğiniz, satış yapabileceğiniz ve kentin yaşamı içerisinde aktif olarak yer alacağınız bir alan oluşturacağız. Her zaman sizlerle bir arada ve iletişim halinde olmak istiyoruz” diye konuştu. Köksal, “Gençlik Birimi ve Gençlik Meclisi kuracağız” Başkan Köksal, gençlik birimi ve gençlik meclisi kuracaklarını belirterek, “Yarınlarımızı, sizlerle birlikte doğru şekilde inşa etmek istiyoruz. Bu anlamda gençlik birimi ve gençlik meclisi oluşturacağız. Sizlerin enerjisinden, fikirlerinden faydalanmak istiyoruz” dedi. Başkan Köksal konuşmasının ardından sözü buluşmaya katılan öğrencilere bıraktı. Sırayla söz alan ve buluşma için Başkan Köksal’a teşekkür eden öğrenciler, gençlik merkezinin daha etkin kullanılması ile ilgili önerilerini ve belediyeden farklı konulardaki beklentilerini açıkladılar.