GENEL - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 15:56

İnternet üzerinden bilet alıp 48 saatte geldiler, pişman oldular

A
A
A
İnternet üzerinden bilet alıp 48 saatte geldiler, pişman oldular

Antalya’da sahil kenarında 16-22 Temmuz tarihleri arasında sürecek festivale gelen yaklaşık 7 bin İran ve Türk vatandaşı, etkinliklerin ve organizasyonun yetersiz olması nedeniyle mağdur olduklarını ileri sürdü.

Antalya’da sahil kenarında 16-22 Temmuz tarihleri arasında sürecek festivale gelen yaklaşık 7 bin İran ve Türk vatandaşı, etkinliklerin ve organizasyonun yetersiz olması nedeniyle mağdur olduklarını ileri sürdü. 2 günlük yoldan gelen İran uyruklu turistler kalacak çadır ve yiyecek bulamayınca valizleriyle yeniden dönüş yoluna geçti.


Konyaaltı ilçesi Kemer yolu üzerindeki Büyük Çaltıcak Kamp ve Mesire Alanı’nda, 7 gün sürecek olacak festivalde, onlarca konserin yanı sıra, ATV, yat, rafting, ücretsiz yemek ve çeşitli aktiviteler yer alıyordu. İddiaya göre internet üzerinden başvuru yapıp, ödemeleri aylar öncesinden yapan İranlı turistler dün sabah saatlerinde alana ülkelerinden 48 saatlik otobüs yolculuğuyla geldi. İranlı turistler alanda bulunan çadır sayısının yetersizliği nedeniyle girişlerde sorun yaşadı. İçeriye girebilenler ise çadırlarını bulamadı. Biletlerini tur şirketi üzerinden aldıklarını belirten turistler ile görevliler arasında tartışma çıktı. Jandarma ve polis ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Vaat edilen hiçbir etkinliğinin yapılmadığını ve mağdur edildiklerini ifade eden İranlı turistler sabah saatlerinde valizlerini toplamaya başladı. Binlerce İranlı turist etkinlik alanı karşısında park halinde bulunan otobüslerine döndükleri görüldü. Bazı turistlerin çadırlarında bazılarının ise etkinlik alanı kenarında endişeli şekilde bekledikleri gözlemlendi. Tüm çabalarına rağmen yetkili mercilere ulaşamayan turistlerin bazıları otobüsleriyle, bazıları taksilerle, bazıları otostopla alandan ayrıldılar. Yol kenarında bavullarıyla yürüyen ve oturan turistlerin trafiği tehlikeye düşürmemesi için bölgede trafik polisleri görev alıyor.



"Rezil olduk"


İranlı turist Seher Peniri, “Her şey çok kötü. Verilen sözlerde durulmadı. Hiçbir şey umduğumuz gibi çıkmadı. Ulaşım ve konserlere 1500 lira verdik. Turlar, konserler iptal oldu. Su, yatacak yer yok. Kendimiz çadır yaptık. Bir İranlı sanatçının yanı sıra başka sanatçılar da sahne alacaktı. Kendi paramızla yeniden otele gidiyoruz. Rezil olduk" dedi.



"Etkinlikler olmadı"


İranlı Kaver Amiri, festivalin çok kötü çıktığını belirterek, ”Verdikleri çadırda su geçirdi. Arkadaşlarımın kalacak yeri yoktu. Verdikleri yemekler de kötüydü. Etkinliklerin hiçbiri olmadı. Bizi bir başımıza bıraktılar, sorumlu arıyoruz. Kimse bize yardımcı olmadı, kendi imkanlarımızla otel bulmaya çalışıyoruz. 6 bin İranlı arkadaşım vardı” diye konuştu.



"Ülkemize döneceğiz"


İranlı Mihran Sacidi, tur rehberi olduğunu ifade ederek, “50 kişiyle sabah bölgeye giriş yaptık. Burada çeşitli etkinlikler olacaktı. Ama ortada bir şey yok. Bizi dolandırdılar. Kişi başı neredeyse bin 500 lira verdik. Kadınlar, çocuklar dışarıda yattı. Gece ayaz vardı. Şuan İran’a gitmek zorundayız. İki gün yolculukla buraya gelmiştik ama rezil olduk” dedi.



"Kimse ilgilenmedi"


Hisu Abidini, İki gün yolculuğun ardından Antalya’ya geldiklerini ifade ederek, ”Hiçbir yetkili yok her şey berbat. İçecek su bile yok, yemek zaten yok. Bizimle kimse ilgilenmedi" diye konuştu.



"Mağdur edildiler"


Alanın işletmecisi Serkan Cephaneci ise organizasyon firmasının yükümlülüklerini yerine getirmediğinin altını çizerek, “Buradaki insanlar mağdur edildi. Bizde mağduruz, ödemelerimiz yapılmadı. Biz kendi imkanlarımızla insanlara yardım etmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.