EKONOMİ - 25 Mart 2019 Pazartesi 15:16

İran’daki ekonomik kriz Antalya’da 5 yıldızlı sokak pazarının yerini değiştirdi

A
A
A
İran’daki ekonomik kriz Antalya’da 5 yıldızlı sokak pazarının yerini değiştirdi

Ülkelerinde dolar karşısında devalüasyon yaşayan İranlılar, Nevruz tatilinde Antalya’ya gelmeyince, kentteki ünlü ‘5 Yıldızlı Sokak Pazarı’ için yer değişikliği kararı alındı.

Ülkelerinde dolar karşısında devalüasyon yaşayan İranlılar, Nevruz tatilinde Antalya’ya gelmeyince, kentteki ünlü ‘5 Yıldızlı Sokak Pazarı’ için yer değişikliği kararı alındı. Genelde İranlıların tercihi olan pazar gelecek yıldan itibaren bölgedeki meyve ve sebze pazarının olduğu alana kurulacak. 5 yıldızlı sokak pazarını yerli turist ayakta tutuyor.


Antalya’nın Aksu ilçesi Kundu Turizm Merkezi’nde ve çevresi 5 yıldızlı otellerle kaplı ’5 Yıldızlı Sokak Pazarı’, bu yıl umduğunu bulamadı. Özellikle Nevruz tatilinde Antalya’ya gelen İranlıların sıkla tercih ettiği pazara, bu yılki Nevruz’da İranlı turistlerden istenilen satış verimi alınamayınca esnafın hayalleri suya düştü. ABD’nin geçtiğimiz yıl İran’a karşı yaptırım uygulamasının ardından ülkede yaşanan devalüasyon, İranlıların tatil planlarını alt üst etti. Her yıl Nevruz’da Antalya’ya gelen İranlıların sayısında ve harcamasında düşme yaşanınca, ’5 Yıldızlı Sokak Pazarı’ da olumsuz yönde etkilendi. Pazarda tekstil, deri, ayakkabı, çanta, gıda ve elektronik eşyalar satan yaklaşık 850 esnaf, durumdan oldukça mutsuz olduğunu ifade etti. Kundu Esnafları Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Metin Kanmaz ise, pazarın yerini değiştireceklerini ve artık müşteri portföyünün İranlıların yanı sıra Avrupa ve yerli vatandaşlar olacağını söyledi.



“Alım güçleri düştü”


İran’da yaşanan devalüasyon sonrası kentteki İranlı turist sayısında ciddi azalmalar yaşandığına dikkat çeken Metin Kanmaz, buna rağmen iç piyasadaki hareketliliğin pazarı ayakta tuttuğunu söyledi. Pazara, İranlıların yanı sıra İngiliz ve Alman turistlerin de rağbet gösterdiğini aktaran Kanmaz, “İranlılar burada yılın her döneminde ama az ama çok oluyor. Bu sene maalesef İranlı kardeşlerimiz yok. Dolar çok yükseldi İran’da, para birimlerinin değeri düşünce alım güçleri düştü. Biz de ürünleri 3’te bir fiyatıma veriyoruz. Serisi bozulan ürünleri ellerinde kalmasın diye veriyoruz. İç piyasadaki kendi vatandaşlarımızın kaliteli malları ucuza almasından dolayı seviniyoruz, üzülüyoruz zarar ediyoruz. Bu pazar bizi zarar ettiriyor” dedi.



“Meyve, sebze pazarı yerinde yapacağız”


Gelecek yıllarda pazarın yerini değiştireceklerini ifade eden Kanmaz, “Bundan sonraki yıllarda bu şekilde değil, meyve sebze pazarı yerinde festival halinde yapacağız. Bu ürünlerin dükkanımıza girişi 30-40 euro ama biz 10 liraya satıyoruz. Elbette herkesin ilgisini çekiyor, herkesi cezbediyor. Alman da bunu istiyor, İngiliz de bunu istiyor. Artık sadece İranlılara değil, genel çaplı 5 yıldızlı pazar adı altında düşünüyoruz. Bununla birlikte de festivalle birleştirip önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.



“Pazar açmayı dahi düşünmüyorduk”


Bölge esnafından Muhammet Bal ise, bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını dile getirerek, “Aslında biz az İranlı turist olduğu için pazar açmayı da düşünmüyorduk. Bu sene istediğimiz randıman yok. 90-100 liraya aldığımız ürünleri, satamadığımızda elimizde kalınca 20-30 liradan veriyoruz. İranlılar zaten aşırı pazarlık yapıyor. 30 desen 10’a kadar pazarlık yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.