GENEL - 01 Aralık 2019 Pazar 15:47

Konyaaltı Belediyesi’nden Çandır Kuru Fasulye Şenliği

A
A
A
Konyaaltı Belediyesi’nden Çandır Kuru Fasulye Şenliği

Konyaaltı Belediyesi tarafından, üretimini teşvik etmek ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Çandır Kuru Fasulye Şenliği düzenlendi.

Konyaaltı Belediyesi tarafından, üretimini teşvik etmek ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Çandır Kuru Fasulye Şenliği düzenlendi.



Konyaaltı Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen Çandır Kuru Fasulye Şenliğine Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, CHP Korkuteli İlçe Başkanı Yıldıray Çıldır, meclis üyeleri, muhtarlar, bölge halkı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Esen, şenlik alanında stant açan fasulye üreticilerine ziyaret ederek, hayırlı işler diledi.



Konyaaltı Belediyesi bir kıvılcım başlattı


Şenliğin açılışında konuşan Başkan Semih Esen, tarım gelirlerinin neden bu durumda olduğuna dair kafa yorulması gerektiğini belirterek, “Bu noktada Konyaaltı Belediyesi olarak bir kıvılcım yakmak amacıyla bu etkinliği yaptık. Türkiye yıllar boyunca kendine yetmenin yanı sıra tarımdan yüksek gelirler ele ederek, ekonomisini belirli bir noktaya taşımış bir ülkedir. Bugün artık Türkiye kendisine yetecek kadar bile en temel ürünleri yetiştiremez hale gelmiştir. Çandır Fasulyesi yöremizin geleneksel yetiştirdiği bir üründür. Bu üründe Türkiye’nin diğer ürünleri olduğu gibi bir kadere mahkum edildi. Konyaaltı Belediyesi, Muhittin Böcek’in belediye başkanı olduğu bir dönem de böyle bir çalışma başlattı. Çandır fasulyesi özelinde, Türk tarımızın yeniden canlanması adına yerel ürünlerin nedenli önemli olduğuna dikkat çekildi” dedi.



Çandır Fasulyesi coğrafi işaretli ürün olacak


Çandır fasulyesinin bu bölgeye has, bu bölgede yetişen bir geleneksel bir ürün olduğunu söyleyen Esen, “Çandır Fasulyesi neredeyse yok olmak üzereydi. Son kalanlar tespit edildi ve yeniden canlandırılarak belirli bir seviyeye geldi. Çandır fasulyesi; coğrafi bir ürün olma yolunda hızla ilerledi. Çok küçük birkaç işlemi kaldı. Çandır fasulyesini, Konyaaltı’nın coğrafi işaretli bir ürünü haline getirmek bize nasip olacak. Coğrafi ürünlü bir ürün olduğu zaman; toplumda sağlıklı geleneksel ve doğal olan ihtiyaç nedeniyle sizin coğrafi işaretli ürününüzü bu sınıftan bir ürün haline geliyor. Coğrafi ürünü ürüten üreticilerin gelirlerinde yüzde 50’ye yakın bir artış oluyor. Çandır fasulyesi kısa zamanda coğrafi işareti alacak. Türkiye’de 400’e yakın olan coğrafi üründen birisi haline gelecektir. Konyaaltı’nda sadece Çandır fasulyesi değil, 24 köyünde tarım yaparak geçimini yapan insanların tamamının elde ettiği ürünleri en yüksek gelirle değerlendirilmesi için çalışmaları yapacağız” diye konuştu.



5 kazan kuru fasulye ikram edildi


Esen, gelecek yıl Çandır Fasulyesi ekimi yapacak, üreticilere tohumluk verdi. Esen ve beraberindekiler Konyaaltı Belediyesi’nin Yarbaşçandır Mahallesi’nde 5 bin metre kare alanda üretimi gerçekleştirdiği kuru fasulyesi vatandaşlara ikram etti. 5 kazan kuru fasulye kısa zamanda tükendi.



Daha sonra ise Türk Halk Müziği sanatçısı Arzu Gök konseri gerçekleştirildi. Konyaaltı Kent Meydanını dolduran vatandaşlara unutulmaz Arzu Gök’ün türküleriyle keyifli bir zaman geçirdi. İzleyenler Arzu Gök’ün şarkılarına eşlik ederek, bol bol oynadı. Başkan Esen, sanatçı Arzu Gök’e teşekkür ederek, günün anısına çiçek takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.