- 22 Kasım 2019 Cuma 12:12

Özel ellerden engelsiz üretim

A
A
A
Özel ellerden engelsiz üretim

Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gören özel öğrenciler, İş-Uğraş Atölyelerinde hem rehabilite ediliyor hem de yeteneklerini geliştiriyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gören özel öğrenciler, İş-Uğraş Atölyelerinde hem rehabilite ediliyor hem de yeteneklerini geliştiriyor. Özel bireyler atölyelerde tekstil ve galoş üreterek ekonomiye katkıda bulunuyor.


Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin sosyal hayata daha etkin katılmaları ve meslek sahibi olmalarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ahşap, müzik, yaşam, el sanatları, kimya teknolojileri, seramik, tekstil ve galoş, takı tasarım ve oyuncak atölyelerinde eğitimlerini sürdüren özel bireyler, birlikte üretmenin keyfini yaşıyor.



Özel sipariş alınıyor


Merkezde eğitim gören özel bireyler, İş-Uğraş Atölyelerinde üretiyor, yeteneklerini keşfediyor ve iletişim becerileri kazanıyor. Mesleki eğitim becerisi kazanmaları amaçlanan öğrenciler, haftanın 5 günü atölyede tekstil ve galoş üretiyor. Öğrencilerin, sınıf öğretmenleri eşliğinde ürettiği galoşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin kreş ve birimlerinin ihtiyacını karşılıyor. Tekstil ve Galoş Atölyesi öğretmeni Gülsüm Bozdoğan, haftanın 5 günü verilen eğitimlerin oldukça öğretici ve keyifli geçtiğini belirterek, “Atölye çalışmalarımızda öğrencilerimiz kaliteli bir zaman geçiriyor, arkadaş ediniyor, sosyalleşiyor ve faydalı bir eğitim alıyorlar. Atölyemizde ayda ortalama bin-bin 500 çift galoş üretiyoruz. Özel siparişler alıyoruz, örneğin muayenelere satış yapabiliyoruz. Belediyemizin kreş ve Zıp Zıp Park gibi yerlerine gönderiyoruz. İhtiyaç doğrultusunda bizden istekte bulunan bütün kurumlara gönderebiliyoruz. Böylece okulumuza katkıda bulunuyoruz. Atölyedeki çalışmalar fiziksel engeli olan bireylerimiz için el kol koordinasyonları kuvvetlenmesi ve gelişmesine faydalı oluyor” diye konuştu. Galoş Atölyesinde eğitim alan özel bireylerden Sinan Kuzucu da arkadaşlarıyla birlikte olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, “Burada arkadaşlarımla birlikte galoş yapıyoruz. Ben de galoşları iç içe geçirerek kutulara ayırıyorum. 8 senedir okula geliyorum, müzik atölyesinde davul çalıyorum, arkadaşlarımla oynuyorum burada olmaktan çok mutluyum” diye konuştu.



Ahşap işleme


İş-Uğraş Atölyelerinden Ahşap Atölyesinde de özel öğrenciler, ahşaptan oyuncak, saat, duvar ve kapı süsleri üretip boyama işlemi yapıyor. Ahşap öğretmeni Mehmet Mol el becerileri ve beyinsel motor güçlerini adına bu tür atölye çalışmalarının özel öğrencilere çok fayda sağladığını belirterek, “Atölyede vida söküp takma, ahşap zımparalama, kesme ve boyama işlemleri yapıyoruz. Böylece el ve göz konsantrasyonu sağlanıyor. Kendileri yeni şeyler öğrenip üretiyor” diye konuştu.


572 öğrencinin hizmet aldığı Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğini taşıyan rehabilitasyon merkezinde özel öğrencilerin eğitimleri de devam ediyor. Eğitim sınıflarında öğretmenleri eşliğinde keyifli dersler yapan özel bireyler rehabilite ediliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa UNCESCO Müzik şehri Şanlıurfa’da koro yarışmasında ödüller sahiplerini buldu UNESCO Müzik Şehri Şanlıurfa’da düzenlenen okullar arası koro yarışmasında, dereceye girenler ödüllerini aldı. Festival havasında geçen yarışma renkli görüntülere sahne oldu. Şanlıurfa Valiliği himayelerinde Eyyübiye Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ŞURKAV iş birliği ile “Tek Ses İki Hareket” Projesi çerçevesinde düzenlenen valilik kupası 3. okullar arası koro yarışması bugün tamamlandı. 13 İlçede yapılan ve 100’lerce okulun katıldığı ortaokullar arası koro yarışmasında her ilçe kendi birincisini belirleyerek valilik kupası il yarışmasına gönderdi. İl yarışmasına katılan 13 ilçe birincisi bugün yapılan yarışmada tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmada ilk, orta ve lise öğrencileri, ayrı ayrı kategorilerde yarıştı. Birinci olan okullara, 10 bin TL ve 10 çeşitli müzik atölyesi enstrümanları, 2’nci olan okullara 8 bin TL, 3’üncü olan okullara 6 bin TL ve mansiyon ödülü alan okullar ise 4 bin TL ödül kazandı. Ödül töreni sonrası konuşan Eyyübiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İsmail Kaya, “Hepimiz çok sevindik. 3 gün sonunda Şanlıurfa’mızın ilçelerinden, merkezinden yüzlerce okulumuz yarışmayı iştirak etti. Büyük bir coşkuyla ilk finalimizin sonuncusu ilkokullar kategorisini gerçekleştirdik. Dereceye giren öğrencilerimiz çok mutlu, dereceye giremeyen çocuklarımıza da şunu söyleyeyim, bu bir yarışma, bir festival havasında geçti. Çok mutlu olduk, sevinçlerine ortak olduk. Eyyübiye Belediyesi olarak bu çocuklarımızın sevicine ortak olduğumuz için son derece mutluyuz. İnşallah bu yıl 3’üncüsünü yaptık 4 ve 5’incisini de seneye gerçekleştireceğiz. Katılım gösteren bütün okullarımızı tebrik ediyorum, öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum” dedi. Dereceye giren okul öğrencileri, mutlu olduklarını belirterek yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.