GENEL - 14 Ocak 2020 Salı 15:27

Rektör Prof.Dr.Kalan: " Güçlü basın güçlü demokrasinin tesisini sağlar"

A
A
A
Rektör Prof.Dr.Kalan: " Güçlü basın güçlü demokrasinin tesisini sağlar"

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Alanya basın mensuplarını kahvaltı programında ağırladı. Kalan, “Güçlü gazeteci ve güçlü basın, güçlü demokrasinin de tesisini sağlamaktadır. Toplumun gelişiminde ve kalkınma sürecinde basın çalışanlarının desteği son derece önemlidir. " dedi.



Güçlü basın güçlü demokrasinin tesisini sağlar


Konuşmasının başında Demokratik ülkelerin vazgeçilmezlerinden birinin de bağımsız basın olduğunu dile getiren Rektör Kalan, ALKÜ’nün kapılarının herkese açık olduğunu belirterek Alanya basını ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kahvaltı programının aslen 10 Ocak günü planlandığını ancak çeşitli sebeplerle bugün gerçekleştiğini ifade eden Rektör Kalan konuşmasının devamında; “Güçlü gazeteci ve güçlü basın, güçlü demokrasinin de tesisini sağlamaktadır. Toplumun gelişiminde ve kalkınma sürecinde basın çalışanlarının desteği son derece önemlidir. Basınımızın günümüzde internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş olması tek yönlü bilgi paylaşımından çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşması bilgi akış hızını ve etkisini de daha da arttırmıştır. Basınımız bu yönüyle ülkemizin ve Alanya’mızın ihtiyaçlarını, taleplerini yetkililere aktaran ve sorunların çözümünde önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olan en önemli kurumlardandır ve bu kurumun temsilcileri olan değerli basın mensuplarıdır” diye konuştu.


ALKÜ’ye her alanda desteklerini esirgemeyen Alanya basınına bu doğrultuda teşekkürlerini de ileten Rektör Kalan, “Siz değerli basın mensuplarıyla bu güne kadar farklı yerlerde tanışma ve konuşma fırsatım oldu. Bizleri kırmayıp davetimize katılım gösterdiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir teşekkürde göreve başladığımız günden bu yana Üniversitemize verdiğiniz destekten dolayıdır. Üniversitemizin haberlerine her daim yer veren ve bizlerin gözü, kulağı olan değerli basın mensuplarımıza minnettarız. Çalışma koşullarınız her ne kadar zor olsa da büyük özveri göstererek çalıştığınız görevinizde sizlere başarılar diliyorum” dedi.



Soruları cevaplandırdı


Ardından ALKÜ hakkında mevcut yapı ve gidişat ile ilgili kısa bilgiler veren Rektör Kalan programın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ulaşım ve öğrencilerin yemekhane konusunda yönelttikleri soruya, geçen kısa sürede önemli çözümler getirildiğini ifade eden Rektör Kalan, “Göreve geldiğimizde ekibim ile birlikte yemekhanemizde öğrencilerimiz ile bir araya geldik. Öğrencilerin sorunlarına ve beklentilerine kulak verdik. En yoğun talepleri yemek sırası konusunda oldu. Bu konuda yaptığımız çalışma ile öğrencilerin yemek yedikleri alanı genişlettik, ilave masa ve sandalyeler ile birlikte yemek servis eden kişi sayısını arttırarak yaşanan yoğunluğu asgari düzeye çektik. Ulaşım konusuna gelince bu konudaki çalışmalarımız yine ilk günden bu yana otobüs seferlerinin ve sayısının arttırılması konusunda gerekli yerler ile görüşerek ortak bir çalışma yürütmek oldu. Geçen günlerde sizin de bildiğiniz gibi Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Sayın Acun Ilıcalı’nın öncülüğünde fiyatta bir indirim sağlanarak öğrencilerimizin talepleri gerçekleştirilmiş oldu.” dedi.


Yine açılacak fakülteler konusuna yönelik sorulan soruyu da cevaplayan Rektör Kalan, büyümenin fiziki alt yapı ve yapılacak binalar ile eşdeğer gerçekleşmesinin önemine değindi. Alanya basını hakkında düşüncelerinin ne olduğuna dair yöneltilen soruya ise Rektör Kalan; “Alanya’da faaliyet gösteren basın kuruluşlarını ve gazeteci arkadaşlarımızı yakından takip ediyorum ve çok da başarılı buluyorum. Alanya’mızın ihtiyaçlarını, taleplerini yetkililere aktaran ve sorunların çözümünde önerileriyle topluma hizmet eden güçlü ve aktif bir medyanın Alanya’da bulunmasını şans olarak görüyorum.” diye konuştu.


Kahvaltının ardından misafirleri ile yakından ilgilenen Rektör Kalan, Alanya basınına destekleri için teşekkür etti.


ALKÜ Yaşam Merkezi’nde düzenlenen programa ev sahibi Rektör Kalan’ın yanı sıra Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, ALKÜ Genel Sekreteri Emre Çalışkan ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.