EKONOMİ - 15 Kasım 2017 Çarşamba 14:30

Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı 25’inci kez kapılarını açtı

A
A
A
Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı 25’inci kez kapılarını açtı

Antalya’da 200’ü aşkın katılımcının stant açtığı ve 30 bin ziyaretçinin beklendiği Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı 25’inci kez kapılarını açtı.

Antalya’da 200’ü aşkın katılımcının stant açtığı ve 30 bin ziyaretçinin beklendiği Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı 25’inci kez kapılarını açtı.


Antalya’da 25 yıldır düzenlenen ve Türk yapı endüstrisinin geleneksel buluşma noktalarından biri haline gelen Uluslararası Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı, bugün törenle açıldı. Antalya Expo Center/Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Akdeniz Tanıtım A.Ş Genel Müdürü Fatih Onkar, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile birlikte çok sayıda belediye başkanları ve meslek odalarının yöneticilerinin katılımı ile açıldı.


Açılış öncesi konuşan Akdeniz Tanıtım A.Ş Genel Müdürü Fatih Onkar, 25’inci kez bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstanbul’da devasa büyüklükteki gökdelenlerin arasında sadece gözüne Haydarpaşa Lisesi, Ayasofya ve Süleymaniye Cami’nin takıldığını belirten Onkar, kültür mirası varlığının yapılaşmadaki önemine dikkat çekti. Yapex fuarının kültür zenginliğiyle donatıldığını kaydeden Onkar, kurum ve kuruluşların desteğiyle Türkiye’de yapı ve restorasyon konusunu bir arada işleyen tek fuar olma şansını kazandıklarını söyledi.


Fuara ev sahipliği yaptıkları için son derece mutlu olduklarını aktaran ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, fuarın Antalya ve Türkiye için önemine vurgu yaptı.


Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, "Özellikle bizim alanda tarih bir kenara bırakılır. Halbuki önde durması gerekir ki ne olduğumuzu anlayalım. Kimiz biz. Bu topraklarda niye duruyoruz. Biz onun üstüne neler kattık ve yaşatmak için neler yapıyoruz. O bakımdan bu fuar herhangi bir fuar başlığı altında olan bir fuar değil. Bir tarafı spesifik. Fuarın en önemli taraflarından birisi sektörle birlikte soyut olmayan bütün boyutlarıyla beraber devreye sokulmasının burada kilitlendiği bir iştir. Birbirinden ayrıldığı zaman o restorasyon zayıf kalır. Yeni malzemeleri bilmedikçe bir binayı onarırken bir tarafını zedeleyebilirsiniz. O açıdan bu hem öğreticidir hem kalıcıdır hem de ekonominin önünde tanıtımın kendisidir. En iyi tanıtım kültürel tanıtımdır" ifadelerini kaydetti.


Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, sektörün tüm bileşenlerinin bu fuarda olduğunu ve bilgi alışverişlerinin gerçekleşeceğini kaydetti. Tarihi Kentler Birliği olarak burada olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Yılmaz, ev sahipliğinden ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e teşekkür etti.



"İnsana yardım öncelikli projelerin yarıştığı bir belediyecilik dönemi yaşanıyor"


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise kalkınmanın yerelde başladığına işaret ederek, belediyecilikte kavramların değiştiğini söyledi. İdeolojik belediyecilikle başlayan dönemin o yıllarda istihdam yeri olarak kullanıldığını belirten Türel, 70’li senelerde ise kırsaldan kente yaşanan göçle birlikte alt yapı belediyecilik döneminin başladığını söyledi. Daha sonra ise sosyal belediyeciliğin başladığını aktaran Türel, insana yardım öncelikli projelerin yarıştığı bir belediyecilik dönemi yaşandığını, şuanda tüm belediyelerin bu konuda eksiksiz olduğunu ve önemli projelere imza attığını söyledi. Belediyelerin gündeminde ise şuanda yeni bir kavram olan vizyon belediyeciliğinin yer aldığını ifade eden Türel, "Vizyon belediyeciliği, tarihimize geleneklerimize sahip çıkarak, modern ve çağdaş bir değişim çağının gereklerini yerine getirecek projelerle geleceğin belediyelerini ve Türkiye’sini oluşturacak bir kavramı kapsıyor. İçinde tarih, teknoloji bir çok başlık bununla ilgili sayabiliriz. Kentlerimizin tarihini sahip çıkması mecburiyetini artık ortaya çıkarttı ve bunun bir popülist bir söz olmaktan öte bir gereklilik bir ihtiyaç olduğu idrak edildi. Tarihi Kentler birliği bu konuda çok önemli işler gerçekleştirdi" dedi.


Fuarda yer alan firmaların ürünleri ile belediyelerin fikir alışverişi halinde olacağını kaydeden Türel, fuarların belediyeciler arasında tecrübe paylaşım ve öğrenme yerleri olduğunu söyledi. Çok önemli katılımcı firmalar olduğunu belirten Türel, "Onlar yeni ürünlerini sergileyecekler, bize sunacaklar, biz de onların ürünlerini öğrenerek yeni projelerimizi zenginleştirme fırsatına sahip olacağız. İşte bu tecrübe paylaşımının en önemli sebebi de bu ve bu benzeri fuarlardır. 25 senedir Yapex bu konuda çok önemli bir sorumluluğu yerine getiriyor" diye konuştu.


Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Türel ve diğer protokol üyeleri fuar alanındaki stantları gezerek bilgi aldı.


Mimarlık, iç mekan tasarımı, obje tasarımı ve uygulamalarına yönelik ürün ve hizmetlerin yanı sıra, kültür değerlerinin korunması, eski yapıların aslına uygun olarak yenilenmesi kavramlarının da işlendiği ve 162 yapı firması ile 46 belediyenin ürünlerini sergilediği fuara 30 bin ziyaretçi bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.