ÇEVRE - 03 Aralık 2020 Perşembe 11:11

Zirai atıklara çözüm geri dönüşüm olacak

A
A
A
Zirai atıklara çözüm geri dönüşüm olacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu’nun toplantısında, belirlenecek bir bölgede zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanmasını teşvik edecek pilot bir çalışmanın başlatılacağı belirtildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu’nun toplantısında, belirlenecek bir bölgede zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanmasını teşvik edecek pilot bir çalışmanın başlatılacağı belirtildi. Aynı zamanda toplantıda, atıkların geri dönüşüm ve bertarafının sağlanması, ardından Antalya geneline uygulanarak Türkiye için örnek bir çalışmanın oluşturulması hedef olarak belirlendi.


Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yürütülen, kamu kurum, kuruluş, meslek odası, sivil toplum örgütü temsilcileri ve konusunda uzman kişilerden oluşan Çevre Kurulu dördüncü toplantısını Çevre Kurulu Başkanı Lokman Atasoy’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Şafak Otuzaltı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İnanç Argun ile Çevre Kurulu üyelerinin yanı sıra Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 19 ilçe belediyesinin temsilcileri, Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı, Muratpaşa Ziraat Odası Şube Başkanı, Akdeniz Üniversitesi Çevre ve Ziraat Mühendisliği Bölümleri öğretim üyeleri, zirai ilaç bayii ve üreticileri temsilcileri katıldı.


Antalya’da zirai ilaç kullanımı yüksek


Toplantıda, turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti olan Antalya’nın zirai ilaç kullanımı açısından Türkiye’de en üst sıralarda yer aldığına dikkat çekilerek, buna bağlı olarak ortaya çıkan ve tehlikeli atık olarak nitelendirilen zirai ilaç ambalaj atıklarının kontrolsüzce çevreye atılmasının önlenmesine yönelik çözüm konuları ele alındı. Katılımcılar görüş alışverişinde bulunarak mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.


Türkiye’ye örnek pilot uygulama


Çevre Kurulu’nun yaptığı değerlendirmede; belirlenecek bir bölgede, zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanmasını teşvik edecek pilot bir çalışmanın başlatılarak mevzuatlara uygun olarak atıkların geri dönüşüm ve bertarafının sağlanması, ardından Antalya geneline uygulanarak Türkiye için örnek bir çalışmanın oluşturulması hedef olarak belirlendi. Toplantıda belirlenen hedeflere istinaden Çevre Kurulunun yapacağı araştırma ve görüşmelerden sonra konuyla ilgili ikinci toplantının gerçekleştirilmesi, toplantıda alınacak nihai kararların hayata geçirilmesine yönelik olarak Çevre Kurulu tarafından hazırlanacak rapor ve tavsiye niteliğindeki eylem planı doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.


Katılımcılar, çevre ve insan sağlığının korunması, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından Antalya için son derece önemli olan bu konunun ele alınmasından dolayı duyulan memnuniyet dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erol; Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak Hava, su ve toprak kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerden Kestel’de yerel seçimlerin ardından seferberlik başlattığını açıklayan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Boyahanelerden başlayarak, tüm kirletici sanayinin çevre dostu haline gelmesini sağlayacağız” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde Kestel’de önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi veren Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, öncelikli gündemlerinin çevre kirliliğini önlemek olduğunu söyledi. Kestel’de doğduğunu ve doğduğu günden bu yana Kestel’de yaşadığını ifade eden Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, çevre kirliliğini önleme çalışmalarına seçimin hemen ardından başladıklarını ve kirletici sanayi kuruluşlarında tespit çalışmalarına hız verdiklerini anlattı. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla Kestel Belediye Meclisi’nde komisyon kurulacağını ve komisyonun aktif görev yapacağını açıklayan Başkan Erol, “Seçim öncesinde olduğu gibi seçimden sonra da sürekli sahada, vatandaşımızla birlikteyiz. İlk aşamada çalışma stratejimizi belirliyoruz ve meclis üyesi, bürokrat arkadaşlarımızla yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Halkla iç içe sorunları belirliyor, çözümler üretiyoruz. Hepimizin bildiği gibi öncelikle çözmemiz gereken sorunumuz hava, su ve toprak kirliği. Bu konuda Yıldırım Belediye Meclisinde komisyon kuracağız. Ardından konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını da çalışmamıza dahil edeceğiz. Yaptığımız tespitlere göre sanayici arkadaşlarımızla bir araya gelerek ‘çevre dostu sürdürülebilir üretime’ geçilmesinin yollarını arayacağız" dedi. Çevre kirliliği ile mücadelede başarı sağlanabilmesi için çalışmaları bir adım öteye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçildiğini de söyleyen Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan denetim yetkisi alarak, etkin bir şekilde kirlilikle mücadele etmeyi ana hedef olarak belirledik” diye konuştu. Çevre kirliliğini önleme konusunda yapılacak çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa yararına yapılacak her çalışmada seve seve yer alacaklarını söyledi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, köklü bir geçmişe sahip olan Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıdığını ifade etti. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Huriye Gül Kolaylı, Ersin Yıldıran, Mehmet Ali Ekmekçi ve Enhar Güneş ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.