GENEL - 15 Ekim 2020 Perşembe 11:22

Ardahan’da Coğrafi İşaret Çalıştayı

A
A
A
Ardahan’da Coğrafi İşaret Çalıştayı

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Serhat Kalkınma Ajansının işbirliğinde düzenlenen “Coğrafi İşaret” çalıştayının açılış programına katıldı.

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Serhat Kalkınma Ajansının işbirliğinde düzenlenen “Coğrafi İşaret” çalıştayının açılış programına katıldı.


Ardahan’ın Coğrafi İşaret patenti alacak potansiyele sahip ürünlerin envanterinin çıkarılması ve üzerinde çalışılması amacıyla düzenlenen çalıştayın açılış programında konuşan Vali Hüseyin Öner, Ardahan’ın coğrafi yapısı ve ekonomik değerlerine vurgu yaparak, bu değerlerin envanterinin çıkarılması ve daha sonra üzerinde çalışılmasının önemli olduğunu söyledi.


Vali Öner, daha sonra şunları konuştu: “Ardahan ilimiz, ülkemizin sınır kenti olmakla birlikte, Alparslan’dan bu yana Türk yurdu olan kadim şehirlerimizden bir tanesidir. İlimiz, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz bölgeleri sınırında Kafkaslar üzerinde kurulmuş, Gürcistan ve Ermenistan’la da ülkemizin sınırlarını teşkil eden Serhat şehirlerinden biridir. Ardahan, önemli enerji nakil hatları Bakü-Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC), Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ve Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattının Türkiye’ye giriş yaptığı ilk noktadadır. Posof Türkgözü Sınır Kapısı ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısı olmak üzere ülkemizin Kafkaslara açılan iki önemli sınır kapısı Ardahan’dadır. Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu, Ardahan topraklarından Gürcistan’a açılmaktadır. Ardahan topraklarından doğarak Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Hazar Denizine dökülen Kür Nehri üzerinde ki önemli baraj ve HES’ler ilimizin enerji alanında ki diğer önemli tesisleridir.


Stratejik yönden büyük bir önemi olan şehrimizin tarımsal ve hayvansal üretim alanında da çok ciddi bir potansiyeli vardır. Şehrimizin temel geçim kaynağı ve ekonomik değeri tarım ve hayvancılık olup, ilimiz 448 bin büyükbaş, 133 bin küçükbaş hayvan, 100 bin Kaz ve 33 bin koloni Arı varlığına sahiptir. Toplam alanının % 60’a yakını mera ve çayırlardan oluşmaktadır. Konum ve üretim anlamında ülkemizin ve bölgemizin hayvancılık üssüdür. Bununla birlikte, Posof ilçemiz ile Çıldır ilçemizin rakımı düşük kesimlerinde sebze ve meyve tarımı da organik yöntemlerle yapılmakta ve bazı sebze ve meyve çeşitlerimizle bu alanda ismimizi duyurmaktayız.


Şehrimizin stratejik konumu ile birlikte tarım ve hayvancılık alanında ki potansiyeline de vurgu yapmak istedim. Tüm bu ekonomik potansiyelin reel ekonomiye dönüştürülmesi noktasında bugüne kadar elbette girişimler, çeşitli projeler ve çalışmalar yapılmıştır. Ancak gelinen noktada Ardahan ilimiz elindeki bu potansiyeli ne yazık ki ekonomiye dönüştürememiştir. Bugün icra ettiğimiz Coğrafi İşaret Çalıştayı, işte bu potansiyelleri ekonomiye dönüştürme anlamında ilk ve önemli adımlardan birisidir. Bugün coğrafi işaretin önemi dünyada her geçen yıl biraz daha artmakta, tescille ürünlerin kalitesi de yine garanti altına alınmaktadır. Coğrafi işaret konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında yaptığı çağrı ile kamuoyunda önemli bir farkındalık oluşmuştur. Artan farkındalık sonucunda da çok sayıda coğrafi işaretli ürün tescillenmiştir. İlimizde, daha önce Ardahan Balı, Posof Elması ve Ardahan Damal Bebeği Coğrafi işaret alarak tescillenmiştir. Posof fasulyesi, Ardahan Tel Peyniri ve Kavılca Buğdayı gibi önemli ekonomik değerler de tescil aşamasındadır ve inanıyorum ki kısa sürede bu ürünlerimizde Ardahan adıyla tescillenecektir.


Şehrimizin, zengin hayvansal potansiyeli sayesinde, organik süt ve süt ürünleri alanında ülkemiz gıda sektörüne çok önemli katkılar yapmaktadır. Başta kaşar peyniri olmak üzere, tereyağı, balı, kazı gibi çeşitli ürünleri ile tüm Türkiye’ye hitap etmektedir. Coğrafi İşareti tescillenen ürünler, bugün adından sıkça söz ettirmekte ve tanınmaktadır. Buda Coğrafi İşaretin ne derece önemli olduğunu anlamamıza vesile olmaktadır. Hem iç piyasada hem de dış piyasada, bir ürünün markasına ve kalitesinden bahsedilince, o ürünün coğrafi işaretinin olup olmadığına bakılmaktadır. Ardahan hakikaten hem tarım ve hayvancılığıyla, hem turizmiyle, hem de doğasıyla mükemmel bir ildir. Sıcakkanlı ve misafirperver insanlarıyla yaşanmaya değer bir ilimizdir. Her ne kadar zaman zaman kışıyla, karıyla ilgili kötü algı olsa da, aslında Ardahan bu algının çok uzağındadır. Kış aylarını burada çile değil, aksine uzun süren Kış Turizmi anlamında bir değer olarak işlemeliyiz.


Ardahan genelinde bulunan ve tarihten günümüze gelen yöresel ve geleneksel lezzetlerin ve çeşitli ürünlerin tarihsel geçmişi ile bilimsel literatürünün araştırılması, ortaya çıkan veriler doğrultusunda coğrafi işaretleme açısından uygun olup olmadığının bu çalıştay da ele alınacak olması önemli bir adımdır ve bu yüzden çalıştayı önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Ben inanıyorum ki bu çalıştayla Ardahan’a has ürünlerin envanteri en iyi şekilde çıkarılacak ve üzerinde yapılacak çalışmalar neticesinde Ardahan’a özgü ürünler hak ettiği değere kavuşacaktır. Bu çalışmayı organize eden Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile destek sağlayan Serhat Kalkınma Ajansına, ev sahipliği yapan üniversitemize ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum.”


Çalıştayda ayrıca diğer katılımcılar tarafından çalıştayla ilgili konuşmalar ve sunumlar yapıldı.


Çalıştaya Vali Hüseyin Öner ile birlikte, Belediye Başkanı Faruk Demir, Vali Yardımcısı Haluk Koç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, İlçe Belediye Başkanları, Akademisyenler, Kamu Kurum Müdürleri, STK ile Sektör Temsilcileri ve çevre il ve ilçelerden davetliler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da Bahar Kupası Türkiye Tenis Şampiyonası Balıkesir’in Bandırma ilçesinde düzenlenen ’Büyükler Bahar Kupası Türkiye Serisi-3’ tenis şampiyonası, Türkiye’nin çeşitli illerinden 55 sporcunun katılımıyla başladı. Bandırma Tenis Kulübü ve Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) tarafından Bandırma Tenis Kulübü tesislerinde düzenlenen ve dün başlayan şampiyona, 19 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. Turnuvaya Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan 55 sporcu, Bandırma’da kıyasıya bir mücadele verecek. Bandırma’yı temsil eden 8 oyuncu, şehrin ismini duyurmak için aylar öncesinden hazırlıklarına başladı. Turnuvaya; Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Mersin’den toplamda 55 sporcu olmak üzere katılım sağlandı; bunlardan 15’i kadın, 40’ı ise erkek sporculardan oluşuyor. Bandırma Tenis Kulübü Başkanı Mustafa Kemal Sönmez, turnuva ile ilgili Bandırmalı tenis severlere yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Birbirinden değerli toplam 55 sporcu, 40’ı erkek 15’i kadın Türkiye’nin değişik illerinden gelerek şampiyonluk için ter dökecekler. Bandırma Tenis Kulübü olarak Türkiye çapındaki bir turnuvaya ilk defa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bandırma’mızda 4 tane sosyal tesis kazandırdık. Türkiye Tenis Federasyonuna bağlı bu bölgede tek kulübüz. Türkiye Tenis Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Şampiyonası’na Bandırma Tenis Kulübü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Antalya, İstanbul, İzmir, Manisa, Bursa’dan katılım sağlandı. Bandırma tarihinde tenis turnuvası olarak ilk turnuva olması nedeniyle onun heyecanını yaşıyoruz. Bundan sonra daha çok sporcu, daha çok turnuva ile tenis sporunu Bandırmamızda ileri seviyelere götürmek amacımız. Hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla bu tür tenis organizasyonlarına destek vermeye devam edeceğiz. Turnuvamıza katılan Türkiye genel klasmanda 7’incisi ve 40’ıncı olan sporcularımız var. 4 günlük periyotta güzel maçlar olacak. Bu başlangıç için hepinize teşekkür ederiz. Biz kocaman bir aileyiz. Bu aile, Türkiye’nin değişik illerinden gelen tenis ailesiyle daha da büyüyor."
Bursa Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), büyük önem verdiği Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gerçekleştirilen protokoller ile akademik ve bilimsel çalışmalar güç kazanırken, öğrenciler için de staj ve uygulama dersleri için yeni kapılar açılıyor. BUÜ, otomotiv sektörünün yenilikçi firmalarından Seger Ses ve Elektrikli Gereçler San. A.Ş. ileişbirliği protokolü imzaladı. Ortak proje ve organizasyonların yapılmasını sağlayacak işbirliği sayesinde doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans öğrencilerine yönelik staj yapma, personel istihdamı, uygulama dersleri ve mentörlük konularında da karşılıklı destekler sağlanacak. Ana gündem İmza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversitesi vizyonu içerisinde üniversite-sanayi işbirliği konusuna ayrıca önem verdiklerinin altını çizdi. Sahip oldukları akademik donanım ve araştırma altyapısı doğrultusunda daha nitelikli proje üretebilmeye odaklandıklarını söyleyen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Araştırma üniversiteleri liginde kalmak, daha da üst sıralara çıkabilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu anlamda da Ar-Ge faaliyetlerine ve elbette ki iş dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem veriyoruz. Bursa gibi sanayinin son derece güçlü olduğu bir şehirde elimizin çok daha güçlü olduğuna inanıyoruz. Sahip olduğumuz teorik bilgi ve akademik donanımı, sanayicinin pratik bilgisi ile harmanlayarak güçlü projeler üretiyoruz. Bundan sonra da üretmeye devam edebilmek için yeni işbirliklerine her zaman son derece pozitif bakıyoruz. Bugün firmamız ile yine güzel bir protokole imza atacağız. Firma yöneticilerine ve akademisyenlerimize bu anlamda teşekkür ediyor, işbirliğimizin hayırlar getirmesini diliyoruz” şeklinde konuştu. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Selim Baykal ise otomotiv sektöründe büyük bir değişimin yaşandığına işaret ederek; “Firma olarak biz de bu değişime daha hızlı adapte olabilmek istiyoruz. Kendi içimizde yaptığımız çeşitli Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri bulunuyor. Ancak yenilik bitmiyor. Teknolojiye daha hızlı adapte olmamız gerekiyor. Üniversitenin bu anlamda bizlere kıymetli katkıları olacaktır. Değerli akademisyenlerimizle de özel projeler üreteceğimize inanıyoruz. Hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı. Törende mühendislik fakültesi akademisyenleri ile firma yöneticileri de hazır bulundu.