ÇEVRE - 30 Eylül 2019 Pazartesi 09:42

Artvin’de atmaca avcılığı babadan oğula yaşatılıyor

A
A
A
Artvin’de atmaca avcılığı babadan oğula yaşatılıyor

Artvin’de yıllardır sürdürülen atmacacılık kültürü yaşatılmaya devam ediliyor.

Artvin’de yıllardır sürdürülen atmacacılık kültürü yaşatılmaya devam ediliyor. Her yıl Ağustos-Kasım aylarında yapılan atmaca avı, özel ağ düzeneklerin kurulumuyla gerçekleşiyor. Avcılar, yakaladıkları ve gözü gibi baktıkları atmacaları bir süre sonra yeniden doğaya salıyor.


Artvin’de kültürel yaşamın bir parçası haline gelen atmacacılık geleneği asırlardır yaşatılırken, yöre insanın vazgeçilmez tutkusu olmayı sürdürüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından düzenlenen atmaca kurslarına katılan bölge sakinleri, sertifika alıp atmaca avına çıkıyor.



Atmaca önce av sonra avcı oluyor


Kuzeyden güneye göç etmeye başlayan atmacaları takibe alan avcılar, özel ağ düzenekleri kuruyor, ağaç dalları ve yapraklarla kamufle olarak atmaca avlıyor. Çekirge, danaburnu gibi böceklerle önce kızıl sırtlı örümcek kuşu yakalayan avcılar, bu kuşlar vasıtasıyla da atmacaları tuzağa çekip yakalıyor. Avcılar, yakaladıkları ve gözü gibi bakarak besledikleri atmacaları bir süre sonra doğaya salıyor. Kimi avcılarda yakaladıkları atmacayı eğitip, bıldırcın avında kullanıyor, kimi de kolunda gezdiriyor.



Ailemizin geçmişten gelen bir geleneği


Küçük yaştan itibaren atmacalara tutkulu olduğunu ve bu kültürü yaşatmaya çalıştığını belirten emekli bankacı Murat Yamakalioğlu “Babam onun babası ve onun babası atmaca kültürüyle ilgilenmişler. Ailemizde geçmişten gelen bir gelenek. Biz de onlardan gördük. Atmacayı tutmak için önce ğaço kuşu dediğimiz kızıl sırtlı örümcek kuşunu tutmanız lazım. Onu alıştırıyorsunuz. Daha sonra göç yollarına, tepelere gidip atmaca yakalıyorsunuz. Bunu alıştırıp bıldırcın yakalanıyor. Ama şimdi bunu yapan pek çok kişi kalmadı. Genelde hobi için sevmek için tutuluyor” dedi.



"Elimize alıp gezdiriyoruz"


”Atmacayı devamlı elimize alıp gezdiriyoruz" diyen Yamaklioğlu "Bunu devam elinizde alıp sevip gezdirmezseniz zaten vahşi bir hayvan. O vahşiliği devam ediyor. Atmaca önce insana alışması lazım ki sonra kendi avını yapsın. Genellikle Rize’nin Çayeli, Pazar, Ardaşen, Pazar ve Fındıklı ile Artvin’in Arhavi, Hopa, Kemalpaşa ve Batum’da sıklıkla yapılıyor. Eskiden atmacayla bıldırcın avlayıp daha sonra tuzlayıp ve yemeklere katıyormuş. Şimdi daha çok hobi olarak yapılıyor” şeklinde konuştu.


Yamakalioğlu, atmaca tutkularından avcılığı mevzuatlara, yasalar uygun yapmalarını da istedi.



"Atmaca kültüründe en önemli olan atmacayı yeniden doğaya salmaktır"


Atmaca yakalama eğitme ve onunla avcılık faaliyeti olduğunu ifade eden Hopa Avcılar ve Atıcılar Dernek Başkanı Alper Demirkaya ise "Atmaca avcılığı yüzyıllardır yöremizde babadan oğula devam eden bir avcılık türüdür. Yöremizde olmasının en büyük sebebi ise yırtıcı kuşların göç yolları üzerinde bulunmasıdır. Atmaca, eğitilir, saklanır, sevilir, av yaptırılır. En önemlisi de tekrardan doğaya salınır. Derneğimize 310 üyesinden 110’u atmaca faaliyetini sürdürüyor. Atmacacılık yapmak isteyenlerin Doğa Koruma Mili Parklar Müdürlüğü tarafından açılan sınav sonunda başarılı olup atmacacılık sertifikasına sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.