GENEL - 06 Aralık 2019 Cuma 14:52

Artvin’de tam otomasyonlu kayın mantarı üretimi

A
A
A
Artvin’de tam otomasyonlu kayın mantarı üretimi

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu kayın (istiridye) mantarı üretim tesislerini inceledi.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu kayın (istiridye) mantarı üretim tesislerini inceledi.


Vali Doruk beraberindeki Tarım ve Orman İl Müdürü Dursun Okur ile birlikte il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Ballıüzüm köyüne gitti.


Doruk, Tarım ve Orman Bakanlığının 11. Etap Kırsal Kalkınma Projesi hibe programları kapsamında, köy muhtarı ve aynı zamanda Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz ile annesi Seniyal Beyaz tarafından kurulan kayın mantarı seralarını gezdi. Tesislerde öncelemelerde bulunan Doruk, kayın mantarı üretimi hakkında bilgi aldı. Serada elleriyle ürün hasadı yapan Vali Doruk, her iki üreticiyi tebrik ederek, başarılar diledi.


Kayın mantarı projesini önemsediklerini belirten Doruk, “Özellikle kırsalda yaşayan köylülerimiz için az maliyetle önemli bir ek gelir kapısı olacaktır. Valilik olarak bu projeyi çok önemsiyoruz ve destekliyoruz” dedi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz ise, mantar üretim tesisini 2017 Aralık ayında kurduklarını ve tesisten oldukça kaliteli ürün elde ettiklerini söyledi.


Beyaz, 108 metrekare alanda tam otomasyon sistemli kurduğu serayı yaklaşık 180 bin liraya mal ettiğini ve yüzde 50’sinin ise hibe olduğunu kaydetti. Tesisin aylık 2.5 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Beyaz, en büyük sorunlarının enerji ve kompost üretimi maliyetlerinin yüksek olması olduğunu söyledi. Ziyarette, Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Naci Özay, Osman Nuri Şener hazır bulundu.


Tesislerdeki incelemelerin ardından Doruk, köy kahvesinde bir araya geldiği köy sakinleriyle bir süre sohbet ederek, sorun ve taleplerini dinledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Kuyumcu soygunuyla ilgili Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama Giresun’un Bulancak ilçesinde bir kuyumcudaki silahlı soyguna ilişkin gözaltına alınan 3 şüphelinin tutuklanmasıyla ilgili Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı. Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Giresun İli Bulancak İlçesinde “silahlı yağma” olayı 18.04.2024 günü gündüz saatlerinde mülhakatımız olan Bulancak ilçe merkezinde bulunan bir kuyumcuda meydana geldi. Suçun faili olduğu değerlendirilen 3 şüpheli yakalanarak aynı gün gözaltına alındı. Yine kolluk birimleri tarafından yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde olayda kullanılan suç aletleri ve gasp edilen ziynet eşyalarının da ele geçirildi. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve delillerin de derc edilmesi üzerine şüphelilerin gözaltından çıkartılarak Bulancak Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edildikleri, şüphelilerin savunmalarının alınmasına müteakip üzerlerine atılı “silahla yağma ve kişi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmalarına karar verilmiştir. Tutuklanan şüpheliler Espiye Ceza İnfaz Kurumuna gönderilerek, soruşturma işlemlerinin hâlen devam ettiği ve gerek görülmesi durumunda gelişmelerden ayrıca bilgi verileceği hususları, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün 5/2 nolu ve 153/1 nolu genelgeleri uyarınca kamuoyunun bilgisine sunulur” denildi.
Diyarbakır Diyarbakır’a hafta sonu 1 milyona yakın taraftar gelmesi bekleniyor TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden ve 77 puan ile lider olan Amed Sportif Faaliyetleri Başkanı Aziz Elaldı, “Emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişi gelecek. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamı da 1 milyon insanın il dışından gelmesi. Bizim sevincimize ortak olmak için, karnavalımıza katılmak için gelecekler” dedi. Basın mensuplarıyla Kayapınar ilçesindeki Amedspor Şeyhmus Özer Tesisleri’nde bir araya gelen Elaldı, Iğdır maçı ile ilgili birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Elaldı, stadyumun toplam kapasitesi 33 bin kişilik olduğunu, ama emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişinin geleceği öngörüldüğünü söyledi. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamına göre ise 1 milyon insan il dışından gelmesi beklendiğini aktaran Elaldı, “Bizim sevincimize ortak olmak için karnavalımıza katılmak için gelecekler. Bu gelen insanların çoğu stadyuma girip o şampiyonluk maçını birebir yaşamak istiyor. Bilet satışlarımız bitti. İki gündür bundan dolayı da bir takım tatsızlıklar oluştu. Böyle büyük organizasyonda eksiklikler olabiliyor. Ama nihayetinde talep çok fazla olduğu için ne kadar özen göstersek de illaki aksaklık oluyor. Taraftarlarımızdan, camiamızdan ve halkımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz" dedi. İl Spor Güvenlik Kurulu’nca yapılan toplantıda alınan taraftar yasağına ilişkin de konuşan Elaldı, “Iğdır’dan gelen arkadaşlarımız var. Biz onlarla beraber bu maçı izleyeceğiz. İskenderun’da yaptığımız tribünü burada yapacağız. Iğdır’dan isteyen taraftar gelsin, biz onları misafir edeceğiz” ifadelerinde bulundu.