KÜLTÜR SANAT - 11 Aralık 2019 Çarşamba 09:39

"Cağ kebabı kimin?" tartışması bitmek bilmiyor

A
A
A
"Cağ kebabı kimin?" tartışması bitmek bilmiyor

Cağ Kebabı Artvin’in mi yoksa Erzurum’un mu tartışması bitmek bilmiyor.

Cağ Kebabı Artvin’in mi yoksa Erzurum’un mu tartışması bitmek bilmiyor. Artvinli ustalar, cağ kebabının ilk Çoruh havzasında Artvinli bir çobanın yaptığını iddia ederken, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası cağ kebabı için patent başvurusunda bulundu.


Cağ kebabı kimin tartışmasına katılan Artvinli dönerciler yöre insanının sabah kahvaltıda bile cağ kebap tükettiğini belirterek cağ kebabının Çoruh havzasında Artvinli bir çobanın aç kalmasıyla ortaya çıktığı iddiasında bulundular. 30 yıllık döner ustası Kenan Karaman yaptığı açıklamada "Çoruh Vadisi’nde hayvanları gütmekte olan çoban ekmek ihtiyacının evinden gelmeyince acıkır. Bir hayvanı keserek, etleri parçalara böler, sadece soğan, tuz, biber kullanarak odun şişinde pişirerek kendine yiyecek elde eder. İlk bulunuş bu şekilde. Cağ kebap odun ateşinden yatık olur, her hayvandan olmaz kuzu yada koyundan doğal beslenmiş yaylardaki hayvanlardan elde edilir. Cağ Kebabı meşe odunundan ve Hemşin koyunundan yapılır. Bu koyun sadece Artvin’de bulunur. Doğal olarak cağ kebabı Artvin’e aittir" dedi.


Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçin Kurt ise odun ateşinde yatık döner için patent başvurusunda bulunduklarını ifade ederek, “Artvin’i tüm dünyaya doğanın başkenti olarak tanıtıyoruz. Komşu illerimize kültürel birlikteliklerimiz var. Çağ kebapta bunlardan biri. Erzurum cağ döner için daha önce patent başvurusunu yapıp alan ilimiz. Aslında bizim iddiamız vatandaşlarımıza farklı bir lezzet sunmak. Türk Patent Enstitüsüne Artvin yatık döner başvurumuzu yaptık. Sunumları birbirine benzese de, Artvin yatık döneri çok daha farklı organik tat içeriyor” diye konuştu.


"Dönerin ana ham maddesi et olduğuna göre, bu etin bize nasıl sunulduğu önemli" diyen Kurt "Biz 8 ay doğada, yaylarda bu endemik türlerden beslenen hayvanların etinden cağ kebabımızı sunuyoruz. Besi ile beslenen hayvanlardan cağ kebap olmaz, olamaz. Rekabet her zaman farklı tatları getirir, vatandaşımız önüne Erzurum cağ döneri de olsun Artvin’in yatık döneri de olsun, konulsun kararı halkımız versin” ifadelerini kulandı.


Tartışmayı "Tatlı bir rekabet" olarak niteleyen Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin ise “Bildiğim kadarıyla cağ kebabın coğrafi işretini Erzurum’un Oltu ilçesi almış. Bizimle olan tatlı rekabet ise aynı havzada bulunan ilçelerin aynı yaylanın kültürüyle günümüze gelmiştir. Sadece iki ilin coğrafi sınırları çizilidir, yoksa kültür olarak aynıyız. Önemli olan Erzurum ya da Artvin değil dönerin kaliteli olması hijyenik, sağlıklı olması Türkiye’nin olması. Dış ülkelere karşı rekabet etmeliyiz, bir birimizle değil. Ama şunu da söyleyeyim kim daha iyi yapıyorsa tüketici mutlaka onu tercih eder” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Başkan Güngör: “Manavgat, kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmalıdır” MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TKDK Antalya’da açılması için girişimde bulunduklarını belirterek “TKDK’nın açılması ile Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı. IPARD III. Kırsal Kalkınma Destekleri Bilgilendirme Çağrısı yapılıyor. Manavgat olarak bu destekleri değerlendirmeliyiz” dedi. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğinde düzenlenen “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Desteği Bilgilendirme Toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi. MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat’ın geniş tarım alanlarının yanı sıra, ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğunu belirterek, tarımsal üretimde yüksek potansiyele sahip olan kentin, ülkeye katma değer üretecek tarımsal yatırımlara açık bir bölge olduğunu söyledi. “TKDK’nın bölgemizde açılması için girişimlerde bulunduk” MATSO olarak 2023 yılı Ağustos ayında TKDK’nın Antalya’ya açılması için girişimde bulunduklarını hatırlatan Başkan Güngör, “Yazıda Antalya ve ilçelerinin de kırsal kalkınmada devlet desteklerinden faydalanabilmesi TKDK Antalya Ofisinin açılarak TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alınması için resmi talepte bulunmuştuk. Bu konuda yaptığımız çalışmaların ve taleplerimizin karşılığını Antalya’ya TKDK İrtibat Ofisinin açılmasıyla aldık. Manavgat’ın TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alınmasıyla, üretime kalite standartı katarak, potansiyel üreticilerimizi destekleyip, kentimizdeki tarımsal üretiminin artmasına, iç ve dış ticaretinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Manavgat kırsal kalkınmadan hak ettiği payı almalı ve desteklenmelidir” dedi. “IPARD III. Kırsal Kalkınma Çağrısı destekleri bütçesi 785 milyon euro” TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü ise TKDK’nın 2012 yılında kurulmuş Tarım Bakanlığına bağlı, genç ve dinamik bir kurum olduğunu belirterek, “Daha önce ülkemizde IPARD I. ve IPARD II. adı altında, kurumumuz şimdiye kadar 42 ilde desteklemelerde bulunduk ancak geriye kalan 39 ilimiz bu desteklerden faydalanamıyordu. Maalesef Antalya da bu illerden biriydi fakat kurumuza gelen yoğun talepler üzerine Antalya ve ilçeleri de yatırım kapsamındaki iller arasında yerini aldı” dedi. TKDK tarafından 785 milyon euroluk bir bütçeyle beş yıl sürecek IPARD III. Projesi çağrısına başladıklarını ifade eden Gülcü, “Tarım ve Kırsal Kalkınmada Destekleme Projelerimizle yatırımcılarımıza yüzde 50’den yüzde 70’e varan hibe desteklerimizi bilgilendirmek için buradayız” diye konuştu. “Proje başvuru detaylarını anlattı” Bilgilendirme toplantısında TKDK Uzmanı Hasan Çoban tarafından desteklenecek alanların alt başlıkları detaylandırılarak devlet desteklerinden yararlanabilmek için belirlenmiş standartlar aktarıldı. Başvuru şartlarını sağlayan yatırımcıların başvuru için 9 Mayıs 2024 tarihine kadar TKDK Antalya İl İrtibat Ofislerine bizzat ziyaret etmeleri gerektiğini kaydeden Çoban, “TKDK desteklerinden faydalanabilmek için şartların sağlanması durumunda, kurumsal yatırımcılar yüzde 50’e, bireysel üreticiler ise yüzde 70’e kadar desteklerden faydalanabilecek” dedi. Kırsal Kalkınmada TKDK’nın destekleyebileceği konu başlıkları şu şekilde: Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, yumurtanın işlenmesi ve pazarlanması (konaklama ve restoran vb.). Katılımcıların sorularının uzmanlar tarafından cevaplandırıldığı toplantı sonunda TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, TKDK Uzmanları Hasan Çoban ve Cenk Korkmaz’a plaket takdim edildi. Bilgilendirme toplantısına; MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, Manavgat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Kapaklı, Manavgat Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay, Manavgat Kasaplar Kooperatifi Başkanımız Hüseyin Ali Tunç, MATSO Başkan Yardımcısı Ali Özen, TKDK Uzmanları Hasan Çoban ve Cenk Korkmaz ile Oda üyeleri katıldı.