ÇEVRE - 26 Ekim 2017 Perşembe 16:53

Prof. Dr. Sevgi Kolaylı : "Dünyada tıbbi değeri en yüksek ballar Türkiye’de"

A
A
A
Prof. Dr. Sevgi Kolaylı : "Dünyada tıbbi değeri en yüksek ballar Türkiye’de"

4 kat yüksek buluyoruz.

4 kat yüksek buluyoruz. Kestane balı karın doyurmak için yenecek bir bal değil. Tamamen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına öksürük, gribal enfeksiyonlar, yaraların iyileşmesinde ve birçok hastaneliğin iyileşmesinde yüksek potansiyele sahip bir bal" dedi.


Artvin’de Artvin Valiliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile ’Arı Ürünleri ve Organik Arıcılık’ ve konulu bir konferans düzenlendi. Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Doç. Dr. Oktay Yıldız ve Ziraat Mühendisi Tunay Kılıçin katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Artvin’in sadece yüzde 9’unda tarım yapıldığı için bitkisel üretimin son derece az olduğunu ve bundan dolayı da topraksız üretim olduğu arıcılığın önem taşıdığını dile getirdi. Artvin’in 2 bin 720 adet bitki çeşidiyle Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından en zengin ili olduğunu kaydeden Okur “Allah’ın bu lütfunu var olan arıcılığı geliştirmek adına en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Arıcılık dendiği zaman ülkemizde bal üretimi akla geliyor. Oysa dünya bu konuda propolis, arı zehri, arı sütü, ana arı gibi farklı türevleriyle üretim yapabiliyor. Bunlar dünya ülkelerinde önemli bir sektör. Bizde Artvin’de arıcılık sektöründe balın dışında da üretim yapılabileceğini ispatlamak adına bu konferansı düzenledik” dedi.


Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu da Artvin’deki arıcılığın 114 bin 120 koloni ile Türkiye ortalamasının 1,65’ine tekamül ettiğini söyledi. Artvin’in 19 anaarı üreticisi ve 18 bin 200 ana arı üretim kapasitesi ile Türkiye birincisi olduğunu belirten Başoğlu, “Ana vatanı orta Kafkasya olan Kafkas arı ırkı, Artvin ve Ardahan illerinden bölgenin coğrafi yapısına adapte olmuştur. İlimizde 1 adet temel petek üretim tesisi ve 7 adet bal süzme dölüm tesis mevcut olup pazarlama sorunu yaşanmamaktadır” diye konuştu. Arıcılığının Artvin ekonomisinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Başoğlu, yıllık bal üretiminin bin 260 kilogram olduğunu söyledi.



Türkiye bal üretiminde dünya üçüncüsü


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı Türkiye’de yılın üç mevsimi arıcılık yapıldığını söyledi. Kolaylı, Türkiye’nin Avrupa’dan daha fazla bitki çeşitliliğine sahip olduğunu ve bal üretimi açısından dünyada üçüncü sırada olduğunu dile getirdi.


Bal çeşitliliği bakımından dünyada bu kadar zengin başka bir ülke görmediğini belirten Kolaylı “Arı çeşitliliği bakımından da ülkemiz zengin bir ülke. Her bölgenin kendine özgü bir arası var. Türkiye aslında arı ürünleri cenneti bir ülke, ama pek çok şeyin kıymetini bilmediğimiz gibi bununda kıymetini bilemiyoruz. Bu imkanlar başka bir ülkenin elinde olsa tüm dünyaya bal ve bal ürünleri o ülkeden satılırdı. Maalesef biz doğru düzgün bal ihraç edemiyoruz. Ürettiğimiz balların çoğunu biz kendimiz tüketiyoruz. Artık dünyaya da bunu pazarlamalıyız” diye konuştu.


Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Arı Ürünleri Araştırma Grubu olarak araştırmalar yaptıklarını belirten Kolaylı, tıbbı değeri en yüksek balların Türkiye’de olduğunu söyledi. Kolaylı, “Yaptığımız araştırmalarda kestane balının antioksidan özelliğini diğer ballara göre 3-4 kat yüksek buluyoruz. Kestane balı karın doyurmak için yenecek bir bal değil. Tamamen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına öksürük, gribal enfeksiyonlar, yaraların iyileşmesinde ve birçok hastaneliğin iyileşmesinde yüksek potansiyele sahip bir bal. Antimikrobiyal aktivitesi yüksek ballardan bir tanesi. Koyu renkli balların antioksidan kapasitesi her daim daha yüksek oluyor. Kestane balı da Türkiye’deki en koyu renkli ballardan bir tanesi. Meşe balı da en az kestane balı kadar değerli, kestane balıyla aynı değerlere sahip. Meşe balının kıymeti gelecekte daha da artacaktır çünkü meşe balının tüketimi daha kolay” şeklinde konuştu.



"Propolis enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek bir iksir"


Arıcılık sektöründeki arı sütü, polen, propolis gibi alternatif ürünleri de tıbben ve ekonomik olarak ciddi bir değer taşıdığını belirten Kolaylı, “Türkiye propolis üretecek potansiyele sahipken yurt dışından alıyoruz. Brezilya’da üretilen kırmızı ve yeşil propolisin antioksidan kapasitesi ile diğer özellikleri antitümeral yapıda. Yani kanser hücrelerini temizliyor. Bu propolisler çok değerli. Bizim ülkemizdeki kestane propolisi Brezilya’nın kırmızı propolisi ile aynı özelliklere sahip. Propolis enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek bir iksir” ifadelerini kullandı.


Arı sütününde gençlik iksiri olduğunu belirten Kolaylı “Bu konuda yaptığımız araştırmalara göre arı sütünün hücre çoğalmasını kolaylaştırıyor. Yumurtlamayı hızlandırıcı etkisi var. Bu yüzden arı sütünü kullanırken çok kontrollü kullanmak lazım. Buluğ çağına girmemiş çocuklarda fazla tüketilmemeli. Çocuk sahibi olmak isteyecek insanların kullanabileceği ürünlerden bir tanesi. Bu kadar önemli bir ürünü ne yazık ki biz yurt dışından alıyoruz. Bizim var. Biz neden üretmiyoruz. Biz sadece bala odaklanmışız. Diğer arı ürünlerini maalesef önemsemiyoruz. Bu konuda üreticilerimiz bilinçlendirilmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gastronomi kenti Gaziantep’te 40 TL’ye menü yemek hizmeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen ’Haydi Sofraya Lokantası’nda 40 TL’ye içerisinde 4 çeşit yemeğin bulunduğu menü hizmeti verilmeye başlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, gastronomi kentinde önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Başkan Fatma Şahin liderliğinde önemli projelerle adından söz ettiren Gaziantep Büyükşehir, son zamanlarda yeme-içme sektöründe yaşanan ciddi artışlara karşı Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nde ’Haydi Sofraya’ lokantasını hizmete açtı. Faaliyete başlayan Haydi Sofraya lokantasında 4 çeşit yemekten oluşan menü 40 TL’ye satılıyor. Lokantada 12.00-13.30 saatleri arasında öğle yemeği, 17.30-19.30 saatleri arasında ise akşam yemeği hizmeti veriliyor. "4 çeşitten oluşan menüyü 40 TL gibi uygun bir fiyata satarak vatandaşlara hizmet vermekteyiz" Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Haydi Sofraya Lokanta Koordinatörü Ertuğrul Er, "Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in talimatlarıyla yiyecek-içecek sektöründe ’Haydi Sofraya’ lokantamızı hayata geçirdik. Tesisimiz Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi içerisinde yer alıyor. Tesisimizde 4 çeşitten oluşan menüyü 40 TL gibi uygun bir fiyata satarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Haydi Sofraya lokantalarımız uygun fiyatı ile ilerleye günlerce şehrin değişik noktalarında da hizmet vermeye başlayacak. Burada öğle ve akşam olmak üzere 2 öğün olarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Öğle servisimiz 12.00-13.30 saatleri arasında, akşam servisimiz ise 17.30-19.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgisi var. Vatandaşlar burada yemekleri yedikten sonra çok memnun kalarak teşekkür ediyor bizlere. Yani olumlu dönüşler alıyoruz" dedi.