EKONOMİ - 20 Eylül 2018 Perşembe 11:35

Sarp Sınır Kapısı giriş çıkışlarında artış yaşandı

A
A
A
Sarp Sınır Kapısı giriş çıkışlarında artış yaşandı

Türkiye’nin Gürcistan sınırında bulunan ve Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan en önemli sınır kapılarından biri olan Sarp Sınır Kapısı’ndaki yolcu giriş çıkışlarında büyük artış yaşandı.

Türkiye’nin Gürcistan sınırında bulunan ve Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan en önemli sınır kapılarından biri olan Sarp Sınır Kapısı’ndaki yolcu giriş çıkışlarında büyük artış yaşandı. Bu artış sonucu 2018’in ilk 8 aylık döneminde Türkiye ekonomisine yaklaşık 65 milyon TL’lik gelir sağlandı.


Artvin’in Kemalpaşa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye yolcu giriş çıkış sayısı artarken, araç giriş çıkış sayısında ise azalma yaşandı. Türkiye tarafında yaya geçişleri artış gösterirken, oto yakıtı almak için Gürcistan’a geçmek isteyenler, ülkede uygulamaya konulan trafik sigorta zorunluluğu nedeniyle araçla geçişleri önemli ölçüde azalttılar. Araç sürücülerinin Gürcistan’da uygulanan zorunlu trafik sigortası, döviz kurlarındaki ve Gürcistan para birimindeki artış ve oto yakıt fiyatlarının Türkiye ile eş değere ulaşması sebebiyle Türkiye’den kimsenin yakıt almaya geçmediği aksine Gürcistan’dan yakıt almaya Türkiye’ye gelindiği belirtildi.



2018 yılında yolcu giriş çıkışında yüzde 20’lik artış yaşandı


"Sarp Sınır Kapısı’nda 2017 yılında yaklaşık 20 bine yakın yolcu giriş çıkış olurken, 700 bin araç giriş ve çıkış yaptı" diyen Kemalpaşa Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, “Bununla beraber 200 bin tır çıkışı oldu. 2018 yılında baktığımızda ise yolcu giriş çıkışında yaklaşık yüzde 20’lik bir artış görüyoruz. Ancak kapı, inşaat halinde olması sebebiyle yetersiz kalıyor. Özellikle tır giriş çıkışlarında diğer kapının açılması sebebiyle azalma var. Genele baktığımızda 2017 yılında 99 milyon bir gelirimiz var. 2018 yılı 8 aylık bir çizelgeye baktığımızda 65 milyon TL’ye ulaştık. Şu an itibarıyla yüzde 10’luk bir artış görünüyor. Tabi kapı yenilenerek aktif olarak faaliyete geçtiğinde bu oran daha da artacak” dedi.



Gürcistan’dan Türkiye‘ye tekstil ve gıda almak için gelenler de var


Ülke ekonomisine geçen yıl 99 milyon TL katkıda bulunan sınır kapısının katkısının 2018’in ilk 8 ayında 65 milyon TL’ye kadar ulaştığını söyleyen Kaymakam Akpınar, “Genele bakarsak geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artış var. Yakıt almak için geçmek isteyenlere sigorta zorunluluğu getirilmesi ve kurlarda olan değişim nedeniyle sayısının giderek düştü. Gürcistan’dan Türkiye‘ye tekstil ve gıda almak için gelenlerde var. Onlarında sayısı arttı. Bu durum Türkiye’ye ayrı bir gelir kaynağıdır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması Mersin’de 1. sınıf öğrencilerinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni büyük ilgi gördü. Minik kalpler, Mersin Üniversitesi Spor Salonunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenini, salonu dolduran öğretmen ve velilerini gösterileri ile gururlandırdılar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Mersinli Ahmet İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri, büyük bir coşkuyla kutladı. Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, okul idarecileri, öğretmenleri, velileri ve öğrenciler birlikte çalışarak unutulmaz bir bayram kutlaması organize ettiler. Program, öğrencilerin hazırladığı dans gösterileri,müzik performansları,izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrenciler, sahnede yeteneklerini sergilerken, veliler de gururla izlediler. Ulusal egemenliğin sembolü olan TBMM’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü olduğunu belirten Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, "Bugün toprakları yağmalanan yüce bir ulusun, düşmanlarını yurttan atmak için ant içtiği gündür. Bugün yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek bilek, tek yürek haline geldiği gündür. Bugün, harcı atalarımızın asil kanlarıyla yoğrulan, ulusal egemenliğimizin Türk çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür. Bugün, dünya çocuklarının her yıl ülkemizde kutladığı ilk ve tek bayram günüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Kutlu olsun" dedi. Baltacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugünlere kolay gelmediğini, bu kutsal topraklar uğruna yüz binlerce şehit ve gazi verildiğini aktararak, "23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalı ve düşünmeliyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ü büyük kılan sadece bıraktığı eserler değildir. Aynı zamanda yıllar öncesinden bugünü okuyabilmesi ve bugünlerimize de ışık tutan adımları atarak, ülkemize çağdaş medeniyetin yolunu açmasıdır" diye konuştu.