- 18 Şubat 2021 Perşembe 09:44

Tamirhanede beslediği 900 kiloluk boğasını 8 yıldır bir an olsun yanından ayırmıyor

A
A
A
Tamirhanede beslediği 900 kiloluk boğasını 8 yıldır bir an olsun yanından ayırmıyor

Artvin’de iş makinesi tamiri yapan sanayi sitesi esnaflarından Köksal Avcı tamirhanede beslediği 900 kiloluk 8 yaşındaki ‘Tırpan’ isimli boğasını bir an olsun yanından ayırmıyor.

Artvin’de iş makinesi tamiri yapan sanayi sitesi esnaflarından Köksal Avcı tamirhanede beslediği 900 kiloluk 8 yaşındaki ‘Tırpan’ isimli boğasını bir an olsun yanından ayırmıyor. Araçlarını tamirhaneye getirenlerin şaşkın bakışları altında tamirhanede gezinen Tırpan’ın en büyük eğlencesi ise sahibini tamirhanede çalışırken izlemek.


Artvin merkez ve ilçelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri, bölge de büyük bir sektör oluşturuyor. Baş, başaltı, büyük-orta, küçük-orta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçekleştirilen boğa güreşleri bölgede yoğun ilgi görüyor. Boğa yetiştiricileri, kentin 1200 rakımlı Kafkasör Yaylası başta olmak üzere, 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri için besledikleri 400 ile 900 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakıyor. Ot, saman, pekmez, kuru üzüm, arpa ve yumurta ile beslenen boğalar, antrenman yaptırılarak güreşlere hazırlanıyor.



Tamirhanenin yanına konteynırdan ahır yaptı


Artvin Sanayi Sitesi esnaflarından iş makinesi ustası ve aynı zamanda boğa yetiştiricisi Köksal Avcı (42), 8 yıldır baktığı ‘Tırpan’ isimli boğasını bir an olsun yanından ayırmıyor. ‘Tırpan’ için tamirhanesinin yanına konteynırdan ahır yapan Avcı, boş zamanlarında boğasıyla vakit geçirerek güreşlere hazırlıyor.


Tamirhane ortamına alışkın olan boğa, gün içinde ahırından çıkartıldığı zaman çalışan ve ustalarla zaman geçiriyor. Tamirhanenin maskotu alan 900 kiloluk boğanın en büyük eğlencesi, sahibini çalışırken izlemek.



"İş yerinde hem işimle hem boğamla ilgileniyorum"


"Boğacılık bizim için bir tutku hastalık, atadan gelme bir gelenek" diyen Köksal Avcı, “Benimde işlerim yoğun olduğundan boğamı devamlı göremiyordum. Birlikte olmak için tamirhaneye bir ahır yaptım, sabah sekiz, akşam sekiz sürekli birlikteyiz. Boğamdan vazgeçemiyorum, iş yerinde olduğu için hem işimle ilgileniyorum hem de boğamla. Sekiz yıldır birlikteyiz. Çocuk gibi baktığım için boğada beni sahipleniyor. ’Bu benim sahibimdir’ diyor. Dediklerimi yapıyor. ’Gel" diyorum geliyor, ’git’ diyorum gidiyor. Benim bir evladım gibi oldu. Tamirhanede boğa görenler ilk şaşırıyor sonra ‘Tırpan’a büyük ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.



“Artvin’de her an her yerde boğa görmeniz mümkün”


Aracını tamirhaneye getiren Fevzi Altuntaş, boğayı tamirhanede görmenin kendilerini normal geldiğini belirterek “Artvin’de boğacılık gençlerde hastalık haline gelmiş durumda. İş yerinde, bağda, dağda nerede olursa olsun kendi emekleriyle uğraşıyorlar. Parayla boğacılık yapılmaz, özveri isteyen bir iş. Artvin’de her an her yerde boğa görmeniz mümkün. Sanayide, mahallede, caddelerde görebilirsiniz, bize normal geliyor ama dışardan gelen birine ilginç gelebilir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.