ÇEVRE - 22 Haziran 2021 Salı 10:41

Türkiye’nin en yüksek şelalesi Ciro ziyaretçilerini ağırlıyor

A
A
A
Türkiye’nin en yüksek şelalesi Ciro ziyaretçilerini ağırlıyor

Artvin’in Yusufeli ilçesinde çok fazla bilinmeyen fakat 161 metre yükseklikten düşerek Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Ciro Şelalesi ziyaretçilerini ağılıyor.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde çok fazla bilinmeyen fakat 161 metre yükseklikten düşerek Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Ciro Şelalesi ziyaretçilerini ağılıyor.


Artvin’in Yusufeli ilçesi Özgüven Köyü köyünde bulunan birden çok basamak şekline sahip 161 metre yükseklikten düşen Ciro Şelalesi Türkiye’nin en yüksek şelalesi ünvanına sahip. Ülkemizin en güzel trekking rotaları arasında gösterilen Artvin’in Yusufeli ilçesindeki Kaçkarlar’ın arkasında bulunan Altıparmak Dağları, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. 161 metre yüksekliğindeki Ciro Şelalesi bu yoğun ilginin başlıca sebeplerinden biri.



Ciro ayrı zamanda en yüksek rakımlı şelaleler arasında yer alıyor


Ülkemizdeki en yüksek rakımlı şelalelerden biri olan Ciro Şelalesi, Yusufeli ilçesin 41 kilometre mesafede yer alıyor. Şelaleye ulaşmak için Yusufeli-Sarıgöl-Barhal istikametine doğru asfalt yoldan ilerleyerek, Balhıbar Köyü kavşağından sağdaki stabilize yolu takip ederek Özgüven Köyü’ne gidiliyor. 2 km’si yaya şeklinde patika yoldan devam edilerek İntkor Yaylası’na ardından da 161 metre yükseklikten dökülen Ciro Şelalesi’nin ulaşmak mümkün. Türkiye’nin en yükse şelalesi unvanına sahip Ciro Şelalesi aynı zamanda 2 bin 348 metre yükseklikte bulunması nedeniyle Türkiye’nin en yüksek rakımlı şelaleleri arasında yer alıyor.



“Bu güzelliği görmeyi herkese tavsiye ediyorum”


Herkesi Türkiye’nin en yüksek şelalesini görmeye çağıran Ensar Öztürk, “Bu doğal güzelliği görebilmek işin 200 kilometre uzaklıktan geldim. Çok beğendim, herkese tavsiye ediyorum” derken, ailesiyle birlikte şelaleyi görmeye gelen 6 yaşındaki minik ziyaretçi Eymen Bülbül ise “Gördüğünüz gibi şelale çok güzel. Dayanamadım suyuna girerek serinledim. Herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Tokat depreminde Kayseri’deki evde hasar iddiası Kayseri’de yaşayan 5 çocuk babası Ferdi Yakupoğlu, Tokat’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası evinin hasar gördüğünü iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 18.11’de merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Kayseri’den de hissedildi. İddiaya göre, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi Havuzbaşı Sokak’ta bulunan 3 katlı bir ikamette de hasra meydana geldi. Tokat Sulusaray merkezli depremde evinin duvarlarında ve kolonlarında çatlak meydana geldiğini söyleyen Yakupoğlu, “Bugünkü depremde benim evim bu hale geldi. Yetkililerden gelip, evimize bakmalarını istiyoruz. En azından riskli olup, olmadığımızı bilmek istiyoruz. Çocuklarımla birlikte korku içerisindeyiz. Ben maddi olarak bir yardım da talep etmiyorum. Sadece risk altında olup, olmadığımızın cevabını bize versinler. Rahatlık içerisinde evimizde oturalım. Ben marketteydim. Eşim ve çocuklarım beni aradılar. ‘Baba deprem oldu’ dediler. Benim büyük kızım, telefonunu almak için eve girdiğinde evin bu hale geldiğini söyleyerek, fotoğraf attılar. Biz evimizde korku içerisinde oturuyoruz. Yetkililerden biz herhangi bir maddi yardım talep etmiyoruz. Sadece gelip, evimize bakarak riskli olup, olmadığına bakmalarını istiyoruz. Başka herhangi bir isteğimiz yok” ifadelerini kullandı.
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.